Befizettem, mégis fedezetlen lettem

2013. december 30., 11:37 Módosítva: 2013.12.30 12:37
2

Tisztelt Címzett!

Minden évben becsületesen fizetem a biztosítást év elején egy összegben. Idén nyáron kaptam egy levelet az önkormányzattól, hogy az autómat kivonták a forgalomból, mert nem fizettem biztosítást. Ez nem is gond, mert már egy éve nem használom az autót, csak a B/M fokozat miatt fizettem a biztosítást. Az autót ki is vonattam a forgalomból. A problémám, hogy közel 100 000 Ft-ot kér tőlem a biztosító. Ebből kb. 75 000 Ft a Fedezetlenségi díj adóval. Persze a biztosító két dátum kivételével a mai napig nem tudta érdemlegesen igazolni, hogy postára adta volna a felszólítókat, amiket soha nem kaptam meg.

A kérdésem, hogy ha nem fizetem meg a fedezetlenségi díjat, akkor behajthatja-e rajtam jogi úton a Biztosító vagy a MABISZ valaha? Illetve köthetek-e valaha bármilyen biztosítást bármilyen más autóra és ott használhatom-e a mostani B/M besorolásom?

Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Balázs

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján válaszolok a leírtak és a biztosító állásfoglalása alapján.

Amennyiben Ön a biztosítási díjakat rendszeresen - állítása alapján éves díjfizetéssel rendezte - akkor az önkormányzat biztosítási fedezet hiánya miatt nem vonta volna ki a forgalomból a gépjárművet, hiszen nincs díjjal nem fedezett időszak.

Abban az esetben ha az első pontban leírtak szerint járt el nem képződhetett fedezetlenségi díj a szerződésen mert, mint fent említettem nincs díjjal nem rendezett időszak.

Kérem egyeztessen az illetékes biztosítótársasággal és bocsássa rendelkezésükre a befizetési bizonylatok másolatát levélben, amelyek alapján tisztázásra kerül ha félreértésről van szó, és egyeztessen a levelezési/lakcímével kapcsolatban, valamint kérjen a díjfizetés folyamatosságáról igazolást amelyet juttasson el az önkormányzathoz.

Új szerződés kötése esetén a fedezetlenségi díj kifizetését a választott biztosítótársaság kérheti Öntől, mert a kárnyilvántartóban rögzítésre kerül ha díj nem fizetés miatt kerül megszüntetésre biztosító által gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosítóváltás online

2013. december 25., 10:26 Módosítva: 2013.12.25 10:26
4

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az alábbiban kérem tanácsát, véleményét, válaszait: Előzmény: 2013.10.27. vásároltam egy használt szgk.-t. 2013.10.28-án kötöttem a Netrisk.hu egy a 2013. évre vonatkozó KGFB, az Aegon Zrt. szolgáltatásaiból.

A Netrisk által küldött visszaigazolás nem tért ki a szerződés évfordulójára, a "kockázat viselése vége" esetében a "határozatlan" szó szerepel.

Az idei év decemberében a 2014-es évre másik biztosítót (Allianz) választottam, jobb díjszabása miatt.

Az Allianz levélben jelezte hogy az évforduló váltás miatt nem lehetséges a szerződés felmondása, de amennyiben ez irányú igényemet mégis fenntartom küldjek faxot vagy levelet.

Kérdésem az hogy a szerződés akkor most felmondható vagy sem?

Tudok-e egy számomra előnyösebb szerződést kötni az Allianz-val 2014. évre?

Köszönöm válaszát!

Üdv: Fodor Sándor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az Ön szerződése évközi évfordulósnak minősül nem pedig naptári évfordulósnak a kötés időpontjára tekintettel, ezért biztosítóváltásra legközelebb a jövő évben lesz lehetősége, 2014,10,28.-án, amennyiben előtte 30 nappal a jelenlegi biztosítójához beérkezik ezen szerződés felmondására irányuló nyilatkozata. Ettől eltérni csak abban az esetben van lehetőség, - mint írta a biztosítótársaság is - ha közös megegyezéssel kerül megszüntetésre a szerződés mindkét fél beleegyezésével. Ezen igényét tudja a biztosító részére jelezni és pozitív válasz esetén, tud új szerződést kötni 2014 01.01 -es kezdettel.

Békés Boldog Karácsonyt kívánva.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Lesz-e bónusz az új autóra?

2013. december 20., 11:38 Módosítva: 2013.12.20 11:38
1

Biztosításdoktor!

Jelenleg B1-es kategóriában van a kgfb-m és október 23-án van az évközi fordulóm. Idén, vagy jövőre tervezem lecserélni a jelenlegi autómat. Ezzel kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy ha az évközi forduló előtt váltok autót, akkor a következő autóval is egy éven keresztül a B1-es kategóriában leszek? Vagy csak addig, amennyi idő még hátravolt október 23-ig? Ilyen esetben érdemesebb megvárni azt, hogy átkerüljek B2-be és utána venni másik autót? Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel, Tibor.

Tiszelt Érdeklődő!

Amennyiben a biztosítási évforduló előtt szűnik meg tulajdonjog átruházással/ adás-vétel/ a jelenlegi szerződése, akkor a jelenlegi B/1 -es bonusz besorolás vihető tovább a következő gépjárműre, és azon szerződés biztosítási évfordulójával, kármentesség esetén egy fokozattal tud tovább lépni B/2-es besorolásba.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Ámokfutó utánfutó - ki fizet?

2013. december 19., 09:13 Módosítva: 2013.12.19 09:13
5

Tisztelt Biztosításdoktor!

Mivel elég szűkösen lehet a kertkapumon kifordulni, és az autóm eleve kinnt, az utcán parkolt, kézzel húztam ki az utánfutót a kertből. Sikeresen "megszaladt" a kapuból kifordulás közben, lehúztam a szomszéd autójának lökhárítóját.

Nem akarja elfogadni a kitöltött baleseti bejelentőt, szerinte csak az autómról adhatok, az utánfutóról nem.

Mivel az utánfutóra is fizetek kötelezőt, szerintem arra kell rendezni a kárát.

Kérem tanácsát!

Tisztelettel, Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

Az utánfutóval okozott káresemény esetén amennyiben Ön mozgatta az utánfutót, erre a járműre kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés terhére nem rendezhető az okozott kár,a hatályos törvényi szabályozás értelmében.

Az utánfutóra kötött gfb. pl. a hibás rögzítés / leállítás/ után történő meggurulás közben okozott károkra nyújt fedezetet. Ebben az esetben ha rendelkezik Ön lakásbiztosítással amely tartalmaz magánemberi felelősségbiztosítási fedezeti elemet akkor ezen biztosítási módozatra rendezhető az okozott kár.

További kérdésére válaszolva ha a gépjárműhöz van kapcsolva az utánfutó és közlekedés közben - tehát veszélyes üzemként - kárt okoz az valóban a vonó személygépjármű biztosítása alapján térülő káreseménynek számít.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem vettem észre, hogy nem fizettem

2013. december 16., 10:50 Módosítva: 2013.12.16 12:48
11

Tisztelt Biztosításdoktor!

Szeretném megosztani Önökkel panaszomat mellyel sajnos nem vagyok egyedül. 2012 októberében új gépjármű vásárlásakor megkötöttem az Aegon Biztosítónál a KGFB-t. Csoportos beszedési megbízást intéztem a biztostítónál és a bankomnál is az éves díjfizetésre.

Miután mindent elintéztem nyugodtan hátradőltem új gépjárművem "székében". Adminisztrációs hiba miatt azonban a csoportos beszedés nem teljesült mivel a biztosítási szerződésemen szereplő egyetlen azonosítószámot a szerződésazonosító számot adtam meg a bankomnak azonban mint utóbb kiderült az Aegon által használt ügyfélazonosító ennél 3 karakterrel hosszabb szám (ez a szerződésen nem szerepelt). Havonta közel húsz csoportos beszedésem van és sajnos nem vettem észre, hogy az Aegon terhelése a KGFB-m befizetése nem teljesült. Itt én is hibáztam mivel a többoldalas banki havi értesítőn észre kellett volna vennem, hogy a befizetésem nem teljesült az Aegon felé. Megdöbbenve tapasztaltam az éves forduló környékén, hogy a gépjárművemen nincsen kötelező ugyanis ezt a biztosítóm egyoldalúan felmondta azzal a hivatkozással, hogy a bank nem engedélyezte a terhelést.

A FELHÁBORÍTÓ A TÖRTÉNETBEN A BANK KOMMUNIKÁCIÓJA. Bár szerződéskötéskor meg kellett adnom a telefonszámomat és lakcímemet is a bankom csak egy levélszemétnek (spamnek) tűnő E-mailt küldött részemre a KGFB megszűntetésésről. Sem postai levelet, sem telefonhívást sem SMS-t nem kaptam holott a biztosító tisztában volt azzal, hogy ezzel számomra hatalmas extra költséget fog okozni. Az Email tárgy mezőjében az a semmitmondó rész szerepelt. hogy "új biztosítási küldeménye érkezett". Sem az Email tárgyában sem magában az E-mail-ben nem szerepelt semmiféle utalás arra, hogy ez a levél a KGFB-m megszüntetéséről szól. Egy szinte vidám hangvételű levélben kérnek arra, hogy a küldeményem megtekintéséhez kattintgassak a megadott linkre ahonnan le lehet tölteni stb. Sajnos ezt sem tettem meg ugyanis az Aegontól rendszeresen kapok küldeményeket, hogy kössek életbiztosítást, akció van lakásbiztosításra vagy, hogy a "Betörök korán kelnek" mert ilyet is kaptam.

Úgy gondolom, hogy az Aegon nem tett eleget maradéktalanul annak a kötelezettségének, hogy megfelelően tájékoztasson a KGFB-m megszűntetéséről. Ezzel nekem 194 159 Ft kárt okoztak (fedezetlenségi díj; türelmi díj és fedezetlenségi baleseti adó).

Sem postai levelet sem telefonhívást sem SMS-t nem kaptam, csak egy levélszemétnek tűnő E-mailt. Számomra úgy tűnik mintha a biztosítónak egyáltalán nem lett volna érdeke az, hogy a KGFB-m megszüntetése mint fontos üzenet eljusson hozzám.

Panaszomat az Aegon Biztosító elutasította. Kérem segítsenek nekem abban, hogy hová fordulhatok kárigényemmel mert bár hibáztam teljesen jóhiszeműen jártam el és mégis egy hatalmas bírságot kellett befizetnem.

(Szerencsére balesetet nem okoztam.)

Köszönettel, Sz. István

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján sajnos csak a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés évfordulója előtt vette észre díjfizetési kötelezettségének elmulasztását, amely által a befizetendő összeg ilyen nagyra duzzadt. A termék nevében is benne van, hogy kötelező biztosításról van szó, amely által a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartónak kötelezettsége a gépjárműre felelősségbiztosítást kötni és díjfizetés által folyamatosan a szerződést életben tartani. Amennyiben Ön e-mail alapú kommunikációs csatornát választott a szerződés megkötésekor, akkor a biztosító mindennemű dokumentumot ezen e-mail címre küld Önnek, valószínűleg a díjfizetés elmaradására vonatkozó hivatalos leveleket is ezen címre küldték korábban. Mivel a bankkal kötött saját szerződését nem ismerem így nem tudom milyen formában értesíti Önt amennyiben egy lehívási megbízás nem teljesül. Javaslom a gépjárműre minél előbb kössön új szerződést, amely által fedezetbe kerül és részt vehet a forgalomban. A szerződésen keletkezett fedezetlenségi díj tekintetében további egyeztetés szükséges a biztosítótársasággal és a számlavezető bankjával az értesítésekre vonatkozólag, amelyhez jogi segítséget is igénybe vehet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A gyengébb drágább?

2013. december 12., 16:08 Módosítva: 2013.12.12 16:08
3

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy Fiat Cinquecento megvásárlásán gondolkodom. Ebből létezett 704ccm/22kw és 899/29kw változat is. Kíváncsiságból megnéztem mennyi lenne ezeknek a Kötelező biztosítása. A legtöbb biztosítónál a kisebb teljesítmény olcsóbb de van ahol (Aegon) a kisebb teljesítmény drágább biztosítást kalkulált. Miért lehet ez? A biztosító ügyfélszolgálatát is kérdeztem de azt mondta nem adhatja ki a kalkulációs szempontokat.

Üdvözlettel Hollósy Bálint

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaságok a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződések esetében is a többi módozathoz hasonlóan / lakás ,vagyon, élet biztosítások stb./ a kalkulációs szorzójukat egymástól eltérően alakítják ki. A kalkulált díjakat különböző kedvezmények és esetleges pótdíjak alkalmazása is eltérővé teheti. Jelen esetben a gépjárműtípusra vonatkozólag tapasztalati tényezők is szerepet kaphatnak a díj meghatározásánál. Tapasztalati tényezők pl: a gépjármű kategóriában okozott károk darabszámai ezen károk térítésére fordított kártérítési összegek, valamint azon szempontjuk, hogy ezen kategória biztosítását mekkora összegen kívánják bevállalni, az esetlegesen bekövetkező károk térítésére felkészülve, mert mint Ön is említette ezen kisebb teljesítményű típusból jóval több van és közlekedik a közúti forgalomban. Természetesen a fent leírtak kizárólag feltételezések, mert a tényszerű kalkulációs szempontokat a biztosító - az ügyfélszolgálat tájékoztatását megerősítve - nem bocsátja rendelkezésre.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Rám terhelik az előző tulaj sarát

2013. december 9., 09:28 Módosítva: 2013.12.09 09:28
3

Tisztelt Biztosításdoktor!

2013 nov. 23-án vásároltam használt autót, melyre a Netrisken keresztül 24-én már biztosítást is kötöttem B10-ben. 2013 dec.7-én két levelet is kaptam a biztosítótól. Az egyikben a kötvényem, stb. volt, a másikban egy csekk egy elszámolással sokkal nagyobb összeggel megfejelve. Ebből azt hámoztam ki, hogy az előző tulaj nem fizette a kötelezőt és azt rajtam akarják leverni, jogszabályi hivatkozással (2009 LXII. trv. 22.). Miután Ön szeptemberben valakinek ebben a témában azt válaszolta, hogy tulajdonos váltás esetén a fedezetlenségi díj nem terhelhető az új szerződésre, legyen kedves megadni a szükséges jogszabályi helyet jogos védekezésemhez, különösen ha az illető elérhetőségét és előző biztosítóját is meg tudom jelölni.

Segítségét köszönöm! Etele

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelében leírtakra az alábbiakban küldöm a MABISZ honlapon is megtalálható hivatkozást, amelynek tartalma szerint a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó köteles a fedezetlenségi díjat is megfizetni díj nem fizetés miatt történő gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés megszűnése esetén.

"Az üzemben tartó köteles a fedezetlenségi díjat megfizetni. A teljes fedezetlenségi díjat az a biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amely az üzemben tartóval a fedezetlenség időtartamát követően szerződést köt. Az üzemben tartó a kiszámított fedezetlenségi díjat az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt - a biztosítási időszakra járó díj teljes megfizetése esetén 30 napos határidővel - köteles megfizetni. Lényeges változás 2013. január 1-jétől, hogy ha az Ön szerződése díj nem fizetés miatt megszűnt, akkor a jogszabályban kötelezően előírt - a megszűnt szerződését kezelő biztosítójához történő - visszakötéskor nemcsak a fedezetlenségi díjat és a türelmi időre járó díjat, hanem a biztosítási időszakra hátralévő teljes díjat is meg kell fizetnie."

Jelen esetben mivel tulajdonjog átruházási szerződés / adás-vétel/ került megkötésre és Ön ezt követően biztosítást is kötött a vásárolt gépjárműre a fent említett hivatkozás csak a gépjármű régi tulajdonosával szemben érvényesíthető, amennyiben Önnek nincs ezen szerződés megkötését megelőzően díj nemfizetéssel megszűnt gfb. szerződése. Kérem vegye fel a kapcsolatot adategyeztetés céljából a választott alkuszcéggel vagy az illetékes biztosítótársaság ügyfélszolgálatával és kérje segítségüket, mert valószínűleg a díjfizetési különbözet a bonusz átvezetés sikertelenségéből adódik.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Mivel büntetik a fedezetlenséget?

2013. december 5., 13:42 Módosítva: 2013.12.05 13:42
2

Tisztelt biztosításdoktor!

November végén eladtam a személygépjárművemet, amivel kapcsolatban az eladás előtt észrevettem, hogy augusztus elején megszüntetésre került a rá kötött kötelező biztosítás díjnemfizetés indokával. Szintén november végén vásároltam egy új autót, amire azonnal megkötöttem a kötelező biztosítást egy másik biztosítónál. Tisztában vagyok a fedezetlenségi díj fogalmával, de én semmilyen hivatalos értesítést nem kaptam róla hogy augusztustól novemberig fedezetlenségi díjat kellene fizetnem az előző gépjárműre és mivel már nincs is a tulajdonomban, ezért semmiképp se szeretném utólag megfizetni. Az új gépjárművemre kötött biztosításnál (egy másik biztosítónál) ez csupán annyi hátrányt jelentett, hogy rosszabb bónusz kategória besorolást kaptam.

A kérdésem az lenne: milyen büntetést kaphatok a fedezetlenségi díj meg nem fizetése miatt, illetve ki az aki ezt számon kérheti rajtam? Tisztában vagyok a Magyar Biztosítók Szövetségének meglétével, de a gyakorlatban valóban megpróbálják behajtani rajtam ezt az összeget? Egyáltalán ki értesíti őket erről? Mi van akkor ha az ő felszólításukra se vagyok hajlandó megfizetni ezt (az igencsak nagy) összeget, hiszen már semmi közöm sincs az autóhoz?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Zsófi

Tisztelt Érdeklődő!

A fedezetlenségi díjról az Ön által új gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződési ajánlatot befogadó biztosító a kárnyilvántartóból történő előzmény szerződés - amelyről a bonusz átvezetését kéri - lekérdezése után tudomást szerez és behajtásáról intézkedhet, csekket küld a befizetendő összegről. Amennyiben Ön ezen összeg befizetését nem teljesíti az új szerződésre befizetett összeget úgynevezett díjfeltöltéssel kezelheti a biztosító. Jelenleg azért van rosszabb bonusz besorolásban, gondolom A/0 fokozatban mert az előzményszerződés lekérdezése folyamatban van. A fedezetlenségi díj behajtása végett a biztosító jogi lépéseket is tehet, amennyiben felszólítása eredménytelenül zárul. Az új gépjárműre kötött szerződés pedig díjhiány miatt érvénytelenné válik esetleges okozott kár esetében nem nyújt fedezetet a térítéshez.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

KGFB kölcsönadott autón

2013. december 3., 15:36 Módosítva: 2013.12.03 15:36
2

Tisztelt Doktor!

Ha a családon belül rövid távra kölcsönadott autóval balesetet okoznak - kinek a biztosítója téíti meg a kárt, a kölcsönadóé vagy a kölcsönvevőé? Más szóval a KGFB autóra vonatkozik vagy személyre?Köszönettel, NA

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítást csak a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó köthet a jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében.Amennyiben ezen gépjárművel balesetet okoznak,akár maga az üzembentartó - jelen esetben Ön - akár azon személy akinek Ön a gépjárművet kölcsönadta, mindig a fent említett szerződés alapján történik az okozott káresemény térítése és a szerződés bonusz fokozatának visszasorolása. Abban az esetben ha a biztosító által kifizetett kártérítési összeg visszafizetésre kerül, a biztosító által küldött kifizetés értesítő, káresemény lezáró levél alapján akkor a szerződés tehermentesítésre kerül. Ebben az esetben nem kerül visszasorolásra a szerződés bonusz fokozata.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kiégett, mit csináljak?

2013. november 27., 09:41 Módosítva: 2013.11.27 09:41
5

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az autóm elégett az autópályán. Az autópálya rendőrség hívott autómentőt, hogy elszállítsa. Az autómentős egy MÉH telepre adta be, azt mondván, hogy bontó már nem veszi be. Én nem adtam írásos felhatalmazást, hogy leadhassa. Két nap múlva rákérdeztem, és ő oda adta a kapott pénz egy részét. A rendőrség megküldte az okmányirodának a jegyzőkönyvet, hogy az autó annyira károsodott, hogy nem alkalmas többé közúti közlekedésre. Az okmányiroda csak ideiglenessen vonta ki a forgalomból mert nincsen bontási igazolás. A biztosító nem akarja kiadni a bónusz igazolást, mondván csak ideiglenesen van kivonva. Tudna tanácsot adni, hogy mit tegyek?

Előre is köszönöm: Norbert !

Tisztelt Érdeklődő!

A MÉH teleptől ahova az autómentős beszállította a balesetben kigyulladt és teljesen kiégett gépjárművet kérhet igazolást, valamin lehetősége vant a tűzoltóság által kérésre kiadott jegyzőkönyvet az okmányiroda rendelkezésére bocsátani. A rendőrségi jegyzőkönyv tartalma alapján - amelyből egyértelműen kiderül, hogy műszaki totálkáros a gépjármű tehát közúti forgalomban többet nem vehet részt, nem állítható helyre - a fent említett dokumentumokkal együtt - elég a forgalomból való végleges kivonáshoz a forgalmi engedély és törzskönyv bevonásával. A végleges kivonási határozat alapján az illetékes biztosítótársaság a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését törölni fogja, a bonusz adatokat pedig feltölti a kárnyilvántartó rendszerbe ahonnan az új biztosító lekérdezheti majd újabb gépjárműre történő szerződéskötés esetén.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Parkolhatok biztosítás nélkül?

2013. november 21., 09:57 Módosítva: 2013.11.21 09:57
1

A kérdésem a következő lenne:

Lehet-e közterületen parkolni személygépkocsival, megkötött KFB nélkül?

A biztosítást le kell mondani, vagy magától megszünik ha lejár az évfordulós idő? Az autó eladásra vár!

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést amennyiben a gépjármű érvényes forgalmi engedéllyel rendelkezik, ha nem vesz részt közúti forgalomban akkor is fenn kell tartani. A parkolás nem függ össze a biztosítási szerződéssel, lehetősége van azonban - és célszerű is - ideiglenesen a gépjármű forgalomból történő kivonására. A helyi okmányirodában történő ezen bejegyzést követően ha a forgalmi engedély másolatát elküldi a jelenlegi biztosító részére akkor a díjfizetés alól a kivonás időtartamára mentesül a kivonás napjától. Részletes tájékoztatást az ügyintézéssel kapcsolatban a helyi okmányirodától kérhet. Amennyiben a szerződés díj nem fizetéssel szűnik meg az új szerződés kötésekor fedezetlenségi díjat kell fizetni amely gépjármű kategóriánként eltérő és a díjjal nem fedezett napokra számolja a biztosító. Az említett díj mértékéről - az Ön járművére vonatkozólag - a MABISZ honlapon tájékozódhat.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Fizessek vagy sem

2013. november 19., 10:50 Módosítva: 2013.11.19 10:50
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Nemrégiben kaptam egy levelet (csekkel együtt)  a volt biztosítómtól,miszerint a nyáron általam okozott kárra kifizettek 27 000 Ft-ot a károsultnak. Ha ezt a csekket befizetem akkor megmarad a bonus malus besorolásom. Idő közben eladtam az autót és a biztosítás is meg lett szüntetve (tulajdonképpen most nincs is biztosítás a nevemen).  A kérdés hogy kötelességem-e befizetni ezt a csekket vagy csak akkor ha a bonusomat meg szeretném tartani? Ha nem fizetem be a bonusom csökkenését leszámítva nem érhet más váratlan dolog ?

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben mint le is írta a jelenlegi bonusz fokozatát meg kívánja tartani és majd az új gépjármű szerződésének megkötésekor ezen kedvezménnyel élni kíván, abban az esetben célszerű ezen összeget visszafizetnie, mert ezáltal a szerződés tehermentesítésre kerül és nem lép vissza két bonusz fokozatot. A kapott levél tájékoztató jellegű, amelyet a biztosító a kártérítési eljárás lezárását követően megküld minden károkozó részére információs céllal - mekkora volta a károsult rézére kifizetett kártérítési összege - lehetőséget biztosítva a fent leírtakra, valamint az esetleges dokumentum betekintésre ha az okozó magasnak ítéli a kifizetett kártérítési összeget az okozott kár vonatkozásában.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Totálkár esetén kifizetik az átírási költségeket?

2013. november 15., 12:25 Módosítva: 2013.11.15 14:26
1

Üdvözlet!

2013.09.01-jén baleset történt, autónk totálkára tört, nem mi voltunk a hibásak, azóta a károkozó biztosítójával rendeztük a kárt, 10.07-én utaltak. A kérdésem az, hogy új autó átírása esetén van-e határidő arra nézve, hogy az átírási költséget meddig fizeti a biztosító? (pl. ha csak 8 hónap múlva tudok venni új autót, akkor még ki fogják-e nekem fizetni). Illetve érdeklődnék, hogy kamat érvényesíthető-e, vagy mivel megtörtént a kifizetés, már lecsúsztunk róla, van-e ennek is határideje?

Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön kérdéseire válaszolva a dologi károk elévülési ideje - ezen kategóriába tartozik a gépjármű átírás térítése is - a baleset napjától számított 3 év, tehát az említett 8 hónap ezen időszakon belül esik. Felhívom a figyelmét,hogy a biztosítótársaság csak a sérült gépjármű kategóriájával megegyező kategóriájú gépjármű költségeit téríti meg. A térítendő költségekről a biztosító kárügyintézőjétől kérhet részletes tájékoztatást. Késedelmi kamat igényét pótlólag is jelezheti amely a baleset napjától a kifizetés napjáig megilleti Önt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A szerviz kárt okozott és én fizessek?

2013. november 13., 09:45 Módosítva: 2013.11.13 13:14
1

Tisztelt Horváth László!

Egy régóta húzódó ügyben szeretném kikérni a tanácsát: bő egy évvel ezelőtt gépkocsimat javításra szervizbe adtam, ahol a szerelőműhely egyik alkalmazottja ezen idő alatt egy ott álló autónak ütközött vele, kárt okozva mindkét járműben. Rövidre rá az autómat helyreállítva visszakaptam, és már szinte meg is feledkeztem a dologról, amikor ez év márciusában emailt kaptam a KGFB biztosítómtól, hogy vagy befizetek közel 400 000 Ft-ot, vagy visszasorolnak. Mint később kiderült, a szerviz nem rendelkezett megfelelő biztosítással, ezért a károsult gépkocsi kárigényét a gyorsabb kárrendezés érdekében(?) előzetesen casco biztosítás terhére rendezték, amit most rajtam akarnak behajtani. Mindezt úgy, hogy ezzel a károkozással kapcsolatban én soha semmit alá nem írtam, felelősséget érte nem vállaltam, sőt a későbbiekben is írásban 100%-ig elhatárolódtam az esettől. Mindezek ellenére a (nem könnyen elérhető) biztosító elzárkózik, részéről - többszöri levélváltást követően - lezártnak tekinti az ügyet azzal, hogy az engem ért kárt a szervizzel szemben polgári peres úton érvényesítsem - ha akarom. A szerviz felém írásban elismerte a felelősségét, amit a biztosítónak meg is küldtünk, de a kárt kifizetni nem hajlandó.

Ésszerűen és logikusan gondolkodva hihetetlennek tűnik, hogy ilyen jogszerűen megtörténhet. Megtörténhet?

Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű felelősségbiztosítási szerződés alapján rendezendő károk esetében a kifizetés tehát a kártérítés feltétele a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó felelősségvállalási nyilatkozata a kártérítésben illetékes biztosítótársaság részére, peres eljárás esetén pedig a jogerős bírósági ítélet. Ennek hiányában kifizetés nem teljesíthető. A szerviz az Ön gépjárművével okozott kárt köteles megtéríteni, ennek egyik módja lehet ha az Önnek küldött felszólításra a kért összeget az Ön biztosítójának bankszámlájára átutalja, tehermentesítve az Ön szerződését,ezáltal nem sorolják vissza és nem veszti el a megszerzett bonusz kedvezményét. A fent leírtak érvényesítéséhez jogi segítség igénybevételére is lehetősége van.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Lízinges kocsinál lemondhatom-e a cascot?

2013. november 12., 11:17 Módosítva: 2013.11.12 11:17
3

Üdvözlöm!

Vásároltam 2006-ban egy új Ford Fiestat, 0 forinttal, 120 hónap hitelre. Még van 2,5 év a hitelből és durván 1 200 000 Ft tartozás van még rajta. A casco-t vásárlás óta fizetem. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi ideig kell fizetni, van-e valami értékhatár vagy fel lehet e mondani nyugodtan a casco biztosítást? Az autó a K&H Banknál van lízingelve.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Papp Mihály Ferenc

Tisztelt Érdeklődő!

Jelen esetben mivel a gépjármű lízingelt , a vásárláskor kötött lízingszerződés tartalmazza a casco biztosítás fizetésére és a szerződés fenntartására vonatkozó kötelezettségeket. Általában ha a szerződéskötéskor kötelező volt a casco biztosítás megkötése akkor a futamidő végéig kötelező annak fenntartása, ellenkező esetben a hitelintézet a szerződést felbonthatja Önnel kérve a hátralévő törlesztő részletek egyösszegű kifizetését.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

LPG-s autó KGFB kárrendezése

2013. november 7., 10:35 Módosítva: 2013.11.07 10:35
2

Tisztelt Biztosításdoktor!

2002-es évjáratú LPG-s autóm sajnos egy koccanásos baleset áldozat lett, a gépjárművem hátulja sérült a balesetben, melyet a KGFB keretén belül fog rendezni a biztosító.

Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

1) Abban az esetben ha egy márkaszervízt megbízok és a megbízási szerződés tartalmaz egy olyan kiegészítést, hogy a az avultatás mértékén felül a javítási költség magasabb lenne, mint amit a biztosító rendezni kíván, akkor a fennmaradó összeget nekem kell rendeznem. Mennyire jogszerű ez illetve hogyan működik ez? (Avultatás és egyéb szempontok miatt.)

2) A szervíztől olyan információt kaptam, hogy karosszériás javítások megkezdése előtt a gázrendszer ki illetve beszerelési költségét is a biztosítónak kell fizetni. Létezik esetleg olyan szervíz, ahol gázrendszerekkel illete kárrendezéssel is esetlegesen egy cégen belül foglalkoznak?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Péter

Tisztelt Érdeklődő!

A balesetben sérült gépjármű javítási költségének térítése a gépjármű káridőponti értékén történhet a törvényi szabályozás értelmében. Amennyiben a biztosító kárszakértője avulást alkalmaz egyes alkatrészek esetében a kárfelvételi jegyzőkönyvön ennek mértéke feltüntetésre kerül, és Ön a saját példányán ezt látva egyeztethet a javítást végző szervizzel ezen költségek Ön által történő vállalásáról illetve mérséklésének lehetőségeiről. Második kérdésére válaszolva sajnos címanyaggal nem rendelkezem de a gázrendszer ki és beszerelésének költségét is megtéríti a biztosító mert a balesettel összefüggésben felmerült költségről van szó, amely a sérült gépjármű helyreállításának elvégzéséhez nélkülözhetetlen.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Bónusz külföldre vitele

2013. november 4., 11:41 Módosítva: 2013.11.18 14:33
4

Üdvözlöm.

Külföldön élek egy ideje, és itt vásároltam egy autót. A Magyarországon meglévő autóm feleslegessé vált, és eladásra fog kerülni hamarosan. Az itteni biztosítótársaságnál azt mondták, hogy a Magyar bónuszomat jóvá tudják írni, csak hozzak róla igazolást. A kérdésem az lenne, hogy milyen igazolást kell kérnem a magyar biztosítótól? Finnországban élek,de gondolom az EU-n belül egyforma az ügyintézés. Mostanában sokan mennek külföldre, és lehet nem is tudnak erről a lehetőségről. Köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Attila

Tisztelt Érdeklődő!

A jelenlegi hatályos törvényi szabályozás értelmében törlésértesítőt tud kérni az illetékes biztosítótársaságtól a gépjármű eladását követően amelyen szerepel a jelenlegi bonusz fokozata is. Hivatalos fordítást követően az Ön külföldi biztosítója a helyi szabályozás mértékének megfelelően figyelembe fogja venni a biztosítási kedvezmények megállapításánál.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Eladtam az autóm, bukom a biztosítást?

2013. október 31., 10:42 Módosítva: 2013.11.11 16:07

Tisztelt Biztosításdoktor!

Olyan jelentéktelennek tűnő kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha éves biztosítást kötöttem 4 hónapja (be is fizettem) és a gépjárművet eladom, akkor a maradék 8 havi részt bukom? Vagy esetleg következő autóra átszámíttatható?

Üdv, Stagl Ádám

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű eladását követően a tulajdonjog átruházási szerződés / adás-vételi szerződés/ másolatának biztosítótársasághoz történő benyújtást követően a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződése törlésre kerül az eladás napjával, és a fennmaradó befizetett díjkülönbözetet az illetékes biztosítótársaság visszautalja az Ön által megadott bankszámlaszámra vagy lakcímre.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Totálkár külföldön

2013. október 29., 15:26 Módosítva: 2013.10.29 15:26

Üdvözlöm

Magyar rendszámú gépjárművel külföldön balesetet szenvedtünk. A másik fél totálkárosra törte az autónkat. Az autó lízingelt autó volt. A biztositó ugyan kifizette az autó árát, de ebből nekünk kellett a banknak utalni majdnem a teljes összeget, mivel amikor megtudták hogy totálkáros az autó kifizetették velünk a hitel fennmaradó összegét. Most itt vagyunk se autó se pénz. A külföldi biztositó nem akarja kifizetni a repülőjegyet sem (mivel mi külföldön lakunk per pillanat) amivel Magyarországra kellet utazni és elintézni a forgalomból való kivonást személyesen. Kérdésem, hogy mi a teendő ilyenkor, hisz az ő ügyfelük nekünk nagy anyagi kárt okozott és ezért valakinek felelősséget kell vállalnia. Nekünk volt kötelező és casco biztosításunk is. de mivel a másik fél a hibás az itteni biztosító kell hogy fizessen. Az itteni biztosító azt is mondta, hogy a mi két biztosítónk vissza kellet volna térítse nekünk azt a díjat amit mi a baleset es a forgalomból való kivonás között fizetünk nekik. Kérem segitsen nekünk, milyen jogaink vannak?

Válaszat elöre is köszönjuk

Tisztet Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a repülőjegy az úgynevezett járulékos kárigények kategóriájába tartozik, mert a balesettel összefüggésben merült fel ezért jogos kérés a térítése. A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási díjat a biztosító a forgalomból történő kivonást követő naptól téríti vissza a gépjármű forgalmi engedélybe jegyzett üzembentartójának. Casco biztosítás esetében a biztosítási feltételekben meghatározott ezen esemény bekövetkezése esetén érvényes eljárásrend a mérvadó.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A biztosító 3 év után pénzt követel, jogosan?

2013. október 28., 12:23 Módosítva: 2013.10.28 14:55

Üdvözlöm!

Olyan problémával fordultam Önökhöz, hogy a párom okozott egy kárt 2010-ben. Egy álló Wartburgnak nekihajtott, az autót ittas állapotban vezette. Tudjuk, ezt nem így kellett volna, már ő sem ilyen felelőtlen a vezetést illetően, de most nem is ez a lényeg. Az autó, amit vezetett, az apja tulajdonát képezte, és az apja volt a biztosított. Most mégis (3 év után..) a páromon követeli a biztosító a 147 000 Ft kárt, amit akkor kifizetett a biztosító a wartburg tulajának. Tudok arról a törvényről, hogy a biztosító követelheti a kártérítési összeg megfizetését, csak azt szeretném kérdezni, hogy nincs e valami kiskapu, hogy mégis elkerüljük ennek az összegnek a kifizetését. Mert mint mondtam a párom ittasan vezetett, de nem ő a biztosított. Mondjuk valami olyasmi, hogy az apja tudott róla, hogy elvitte a fia az autót, de azt, hogy alkoholos állapotban lett volna, nem ismerte fel. Így sem a fiát, sem az apát nem vonhatja felelősségre a biztosító. Létezik ilyen? Az összeget is magasnak találom, hiszen egy A-val kezdődő rendszámú wartburg alaphangon, jó állapotban sem ér többet 70 ezer Ft-nál, illetve az is bosszantó, hogy 3 év után a semmiből előtör a biztosító és követeli ezt a pénzt. A biztosító megbízott egy ügyvédet, ő írt nekünk levelet, melyben azt is leírta, hogy amennyiben nem fizetünk, a tartozás teljes összege (kamatokkal, bíróság költségeinek többletkiadásával) bírósági úton érvényesítésre kerül. Tehát mégegyszer kérdezném, hogy nincs valami kiskapu ilyen esetekre?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ágnes

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaság a jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében a gépjármű vezetőjével szemben - ittasság bizonyítottsága esetén - visszkereseti joggal élhet, ezért kéri a kifizetett kártérítési összeg visszafizetését a párjától. Valószínűleg a kárrendezési eljárás csak most zárult le véglegesen - a teljes kifizetett összegről a biztosító a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartóját értesíti - és ezt követően kerül sor az úgynevezett viszkereseti eljárásra amelynek keretében pl. a fent említett ok miatt a kifizetett kártérítési összeg visszafizetését kéri. A párjának lehetősége van írásban részletfizetési kérelmet benyújtani a biztosítótársaság részére, amelynek engedélyezése esetén kamatmentes részletekben történhet a kifizetett kártérítési összeg visszatörlesztése.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Külföldi rendszámos tört meg

2013. október 24., 14:49 Módosítva: 2013.10.25 17:41
2

Munkahelyemre telefonált a rendőrjárőr, hogy lakhelyem parkolójában össze törték az autómat. Hazaérvén kiderűlt, hogy a szembesávból akart a ház elé parkolni egy olasz rendszámú autó. Az autóm mellett szabályosan haladó autót, egyszerűen rátolta az Én parkoló autómra. A rendőrségi jegyzőkönyvet és a kárbejelentőt - a később felkereső - kárszakértőnek átadtam. Hetek múlva értesített a biztosító, hogy az olasz rendszámú autón nem volt kötelező biztosítás. Kérem, adjon tanácsot, ilyen esetben mi a teendőm. ( A papírok fénymásolatai a birtokomban vannak )

Köszönettel: Pali

Tisztelt Érdeklődő!

Kérem vegye fel a kapcsolatot a kárfelvételt lebonyolító biztosítótársasággal és kérje a káranyag MABISZ - hoz történő továbbítását illetékességből, és további tájékoztatásért a fent említett Magyar Biztosítók Szövetségének ügyfélszolgálatához fordulhat ahol felvilágosítást adnak a további ügymenetről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Mit fizet a casco, ha ellopták a kocsit

2013. október 21., 11:04 Módosítva: 2013.10.21 11:04
1

Kedves Biztosításdoktor!

Pár hónapja ellopták az autónkat (Golf VI Variant), volt rajta CASCO. A kb. 3 milliós kárunkból kb. 700 ezer Ft-tal kevesebbet sikerült fizetniük (EUROTAX vételi - eladási ár). Viszont valahol hallottam, hogy az átiratást (az új? régi? autóét) is ki kéne fizetniük, ha már a telejes évi biztosítás árát levonták (januárban vettük az autót, és 2 hónapig élvezhettük)... Az azért kb. 100 000 Ft!

Előre is köszönöm válaszát: Verba Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A lopáskár térítése esetén a casco biztosítási szabályzat értelmében a gépjármű káridőponti értékét téríti meg a biztosító az önrészesedés levonásával. Az átírási költség térítése csak a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás alapján rendezett károk esetében valósul meg amennyiben a kárt szenvedett gépjármű helyett másik gépjárművet kell a tulajdonosnak beszereznie. A casco biztosítás éves díjfizetésű - csak kedvezményt adnak pl. havi díjfizetésre - ezért a biztosító a biztosítási érdek megszűnésekor az évfordulóig járó biztosítási díjat hzintén levonja a kártérítésből.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Bónusz fokozat átvitele ellopott autóról

2013. október 14., 11:12 Módosítva: 2013.10.14 11:12
1

Tisztelt Horváth László!

2013. júniusban sajnos ellopták az autómat. Az autón casco nem volt, csak kgfb. A rendőrségi feljelentés alapján az autómat kivonattam ideiglenesen a forgalomból és a biztosítóm felfüggesztette a biztosításomat. Szeptemberben vásároltam egy új autót, amire egy másik biztosítónál kötöttem biztosítást, viszont az ellopott autómon lévő bónuszomat nem tudom átvinni, mivel még mindig van "élő" biztosításom az ellopott autómra. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám az ellopott autómon lévő bónuszt átvinni az új autómra? Csak, akkor lehetséges, ha az ellopott autómat végleg kivonatom a forgalomból és kérem a biztosítás megszüntetését?

Üdvözlettel: Kiss Péter

Tisztelt Érdeklődő!

Az illetékes okmányirodában a nyomozást megszüntető határozattal kérje a jármű végleges forgalomból történő kivonását, és a kapott dokumentumot bocsássa az illetékes biztosítótársaság rendelkezésére a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés törléséhez. Ezt követően a régi biztosító feltölti a szerződés bonusz adatait is a kárnyilvántartó rendszerbe és az új gépjármű biztosítója lekérdezés után át tudja vezetni a megszolgált bonusz fokozatot a jelenlegi szerződésére.

Üdvözlettel: Horváth László - www.pba.hu

Totálkár és fedezetlenség

2013. október 10., 12:00 Módosítva: 2013.10.10 12:00

Szeptember 18-án biztositóm felmondta a szerződést, mert hátralékom volt. Október 1-én totálkárosra törtem autómat egy árokban. Szeretném kifizetni a hátralékot, és kivonatni a forgalomból végleg a kocsit. Mi a teendőm, el tudom-e kerülni a büntetést, hisz igy is nagy a károm. Előzőleg a kocsi rossz volt 3 hónapig.

Köszönettel

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján a balesetben totálkárosra tört gépjárműre kötött új szerződés esetén kellene Önnek fedezetlenségi díjat fizetni a megszűnés napjától az új szerződés megkötéséig. Jelen esetben ez nem áll fent, de új gépjármű vásárlása esetén a kárnyilvántartóból történő lekérdezést követően az új biztosító az előzmény szerződésre járó fedezetlenségi díjat kérheti Öntő a forgalomból kivonás napjáig.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Értékvesztés gyári javításkor

2013. október 9., 09:54 Módosítva: 2013.10.09 09:54

Tisztelt Horváth úr!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet egy közúti balesetben vétlenül összetört motorkerékpár esetén; a baleset puszta tényéből adódó eladáskori értékvesztést meghatározni? Kicsit konkrétabban legyen adott egy 2006-os Yamaha R6, amelyet összetörtek, aztán a kötelező biztosítás keretein belül megpróbálták a baleset előtti állapotot visszaállítani. Ez a tárgyi költségekig egyértelmű. Hogyan lehet forintosítani azt a veszteséget, ami akkor keletkezik, amikor eladáskor törvényi kötelezettségemnek megfelelve megmondom, hogy törve volt de gyárival egyenértékűen megjavították. Ilyenkor ugyanis a mindenkori vevő levesz az ajánlatából egy komoly százalékot.

Válaszát előre is köszönöm: jf

Tisztelt Érdeklődő!

Levelére válaszolva a gyári alkatrészekkel történő helyreállítás esetén a motor értékcsökkenésének mértéke nem meghatározható, ugyanis a gyári technológiával történő helyreállítás garantálja a motor minőségi javítását, az erről szóló dokumentációt kérem őrizze meg és eladáskor az új vevő részére tudja bocsátani, a kárfelvételi jegyzőkönyv másolatával együtt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu