Rászakadt a fa, ki fizet?

2013. október 7., 11:58 Módosítva: 2013.10.07 11:58
1

Kedves Biztosításdoktor,

kedd hajnalban egy közel három méteres faág szakadt a Honvéd Kórház előtt - amúgy fizetős parkoló részen parkoló kocsimra -, szerencsére csak ablakom törött. Reggel észlelvén a történteket, a közteresekkel történt telefon után rendőrt hívtam, de nem írtak jelentést, csak beszóltak cb-n, hogy igazolják a történteket, azt mondták, hogy az XIII. kerületi önkormányzathoz forduljak kárigényemmel. Fotó van, rendőr jelvényszám van, jelentést leadták, milyen osztályhoz forduljak az önkormányzatnál és milyen esélyem van arra, hogy fizessen az Önkormányzat? (számla az őrzött parkolóról, ablakcseréről van - lesz). A faág csonkja amúgy korhadt volt, vihar nem volt, viszont sanszos, hogy akár a kórház előtti / Róbert Lajos körúti építkezési forgalom (markolók, daruk) is megbolygathatták a fát, de a munkások hajnal 4-kor mondták, hogy leszakadt, akkor nem járt arra semmi, és ők húzták be az építkezésre a letört farészt.

Köszönöm válaszát, üdvözlettel: bosszús autós

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtakat megerősítve kérem forduljon az illetékes Önkormányzat ügyfélszolgálatához. Az önkormányzat honlapján tájékozódhat az elérhetőségükről, ingyenesen hívható zöldszámmal rendelkeznek. A honlap témák A-Z-ig fül lenyitása után bejelentések, panaszok menüpontban megteheti az említett zöldszámon a bejelentést és információt kaphat a további teendőkkel kapcsolatosan.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Ki fizeti a károm?

2013. október 3., 13:37 Módosítva: 2013.10.03 13:37

Tisztelt Biztosításdoktor!

Lakóhelyemen este autómmal leparkoltam, reggel mikor parkolóba mentem, az éjszaka folyamán ismeretlen elkövető nekiment az autómnak. Rendőrségi feljelentést tettem azonnal, ismeretlen elkövető ellen. A mai napon irásban kaptam a rendőrségtől egy levelet melyben megszüntették a nyomozást, lezárták az ügyet. Mit tudok ezek után tenni? Saját költségemre javíttassam meg az autómat? Nagyon el vagyok keseredve!

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a rendőrségi nyomozás megszüntető határozat ismeretében az elkövető felkutatása eredménytelenül zárult,ennek ismeretében sajnos kártérítési igényével egyik biztosítótársasághoz sem nem tud fordulni, mert nem áll rendelkezésre a károkozó jármű beazonosításához semmilyen adat.Sajnos az Ön által leírtakat megerősítve saját költségen tudja helyreállítatni a gépjárművét.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosítás külföldön

2013. október 2., 11:59 Módosítva: 2013.10.02 11:59

Tisztelt Biztosításdoktor!

2014-ben februárban megyek autóval Németországba körülbelül fél évre. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy kell-e és ha kell, akkor milyen jogi lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy külföldön is legálisan, biztosítással tudjak közlekedni. Az autó a saját tulajdonomat képezi és én vagyok az üzembentartó. Elnézését kérem, ha rossz helyre tettem fel a kérdésemet.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés fedezetet nyújt Európa területére, amennyiben díjjal rendezett. A biztosítási fedezet meglétét igazolni tudja a biztosító által kiállított zöldkártyával, amelyen a szerződés adatai és díjjal történt rendezettsége is feltüntetésre kerül.A díjfizetési gyakoriságot érdemes amennyiben nem éves vagy féléves díjfizetésről van szó ezen ütemezésre módosíttatni az illetékes biztosítótársasággal.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Baleset a P-rendszámmal

2013. szeptember 27., 10:38 Módosítva: 2013.09.27 10:38
1

Tisztelt Biztosításdoktor,

Egy barátom cégének P-rendszámát használtam, amellyel balesetet okoztam. Mint utóbb kiderült a P rendszámra érvényes kötelező biztosítás nem volt. Ki fogja ebben az esetben kifizetni a kárt és én vagy a P rendszám tulajdonosa a felelős?

Tisztelt Érdeklődő!

A levélben említett cég által kiváltott P rendszám biztosításának megkötéséről és a biztosítás érvénybe tartásáról a határozott időre kiadott rendszám esetén a rendszám kiváltója köteles gondoskodni. A károsult gépjármű kárát a MABISZ fogja megtéríteni, és a kifizetett kárösszeget a fent említett cégnek kell majd megtérítenie a a hatályos törvényi szabályozás értelmében.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

2013. szeptember 24., 15:55 Módosítva: 2022.01.30 15:41
85

Tisztelt Biztosításdoktor!

A közelmúltban Balatonföldváron egy közterületi parkolóban egy kettétört fa láthatóan beteg volt, korhadt a belseje és száraz gallyak is voltak rajta, vihar nem volt csak pár erősebb széllökés. Akkor az önkormányzat biztatott, hogy megtérítik a káromat mert van rá biztosításuk. Tegnap a következő levelet kaptam a biztosítótól: "Az Önkormányzat 50%-ban ismerte el felelősségét, mivel viharos időjárás volt.

A gépjármű gazdasági totálkáros, ezért javítási költséget nem térít a biztosító.

A gépkocsi káridőponti értéke 802 000 Ft, a roncsérték 216 000 Ft, megállapított kár 586 000 Ft.

Ennek az 50%-a téríthető az Önkormányzat biztosítási szerződésében szereplő 10% önrész levonását követően. (Az Önrész összegét az Önkormányzattól igényelheti, azt a biztosító kifizetni nem tudja.)"

A kérdésem az lenne hogy ez jogilag szabályos-e és, hogy érdemes lenne-e perre vinni az ügyet. A rendőrség és a tűzoltóság kint volt az eset után, rengeteg fényképet készítettünk és több tanúm is van rá hogy nem volt vihar, én és a többi tanú 10 méterről néztük végig az egészet. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: SZ.T

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az Önkormányzat a felelősségét 50%-ban ismerte el, de a levél nem tartalmaz indoklást. Ön vétlen félként, parkolt le a gépjárművével a viharos időjárás ellenére az adott közterületi parkolóban - amennyiben ezt tábla nem jelezte, hogy a fák alatt viharos időben tartózkodni veszélyes - és ezért a bekövetkezett káreseményért Önt felelősség nem terheli. Kérem levélben forduljon az illetékes Önkormányzathoz indoklásért, és kérje a felelősségvállalási nyilatkozatukra vonatkozó állásfoglalásuk felülvizsgálatát.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem fizet a biztosító, rajtunk követelik a javítást

2013. szeptember 20., 10:41 Módosítva: 2013.09.20 10:41

Kedves Biztosításdoki!

Kb. egy évvel ezelőtt a Nagykörútön, előzés közben egy külföldi rendszámú BMW meghúzta az autónk bal hátsó sarkát. A söfőr (egy angol hölgy) megállt, beismerte felelősségét, kitöltöttük a szükséges papírokat. Az autót elvittem a márkaszervizbe, kicserélték a hátsó lökhárítót. El is felejtettem az ügyet.

Aztán jelentkezett a szerviz, hogy a biztosító nem fizet, ezért rajtunk kívánja behajtani a javítás díját.

A MABISZ azt állítja, nem tudták beazonosítani az autót rendszám alapján. Vannak fényképeim a vétkes autó és a sofőr papírjairól, adatairól, mindenről. Több, mint 200 ezer Forintról van szó, mit tehetek ez ügyben?

Köszönettel: Agócs Péter

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján rendelkezésére állnak a károkozó gépjárűről készített fotók valamint a gépjárművet vezető személy dokumentumai, adatai. Ezen információkat kérem bocsássa a MABISZ rendelkezésére mert a gépjármű beazonosíthatóságában ezen információk nagy segítséget nyújthatnak.Kérje közreműködésüket levélben ezen a jármű beazonosítására és a kár rendezésében illetékes biztosítótársaság felkutatásában.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Megúszható a fedezetlenségi díj?

2013. szeptember 17., 11:25 Módosítva: 2013.09.17 11:26
19

Üdvözlöm Biztosításdoktor!

Az lenne a kérdésem,elkerülhető e, díj nem fizetés miatt megszűnt kötelezőbiztosítás esetén a fedezetlenségi díj. amit a köztes időszakra számolnak fel napi díjként? Hallottam egy olyan lehetőségről ha üzembentartót változtatok akkor megoldható a dolog. Továbbá ha eladom az autót, az megoldja ez a problémát. Előre is köszönöm várom a válaszát,minden jót kívánok.

Tisztelettel: Péter

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződésre amennyiben a szerződés díjnemfizetéssel megszünt, új szerződés kötésekor a fedezetlenségi díjat kell fizetni a megszűnés napjártól az új szerződés megkötéséig, amelynek díja gépjármű kategóriánként eltérő.Amennyiben az új szerződést nem a régi forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó köti újra, tulajdonos váltás vagy üzembentartó váltás esetén a fent említett fedezetlenségi díj ezen új szerződésre nem terhelhető.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Miért kell nekem fizetnem?

2013. szeptember 13., 13:07 Módosítva: 2013.09.13 13:07

Tisztelt Biztosításdoktor!

Balesetet okoztam, ahol több autót "toltam" össze. A (nem túl jó hírű) biztosítóm arra hivatkozott, hogy nem volt a baleset időpontjában érvényes a biztosításom és ezért a balesetben felmerült kárösszeget a MABISZ követeli tőlem. Ezzel egy időben az egyik autó CASCO biztosítását biztosító társaság követeli tőlem az általuk kifizetett kárösszeg, önrész feletti részét. Viszont egy másik összetört "CASCO"-s gépjármű biztosítója nem követeli tőlem az önrész feletti, kifizetett kárösszeget. Kérdésem, hogy milyen jogcímen követelheti a biztosító, a CASCO-ra kifizetett kárösszeget, ha a másik biztosító nem követeli?

Köszönöm válaszát!

Üdv: Nero

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjárművek balesetben történt sérülésének Ön az okozója, és sajnos nem rendelkezett érvényes ezen okozott károk térítésére fedezetet nyújtó gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel. A casco alapján előzetesen rendezett károkra kifizetett kártérítési összeg visszafizetését a járművek casco biztosítását kezelő biztosító joggal kéri Öntől, hiszen a baleset okozásáért a felelősség Önt terheli. Az eddig még nem jelentkezett biztosítónál valószínűleg a kárrendezési eljárás még nem zárult le ezért nem kapott tőlük megkeresést a kifizetett összeg megtérítésére vonatkozólag. A kifizetett kártérítési összeg visszakövetelésével a biztosítótársaságok az ügyfeleik szerződését kívánják tehermentesíteni, mivel nem az Ő hibájukból következett be a baleset és sérült meg a gépjárművük.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Leesett a tükör, ki fizet?

2013. szeptember 10., 10:06 Módosítva: 2013.09.10 10:06
3

Tisztelt Totalcar!

Taxival utaztunk a lányommal, én a vezető mellet ültem. Mikor kiszálltunk, mivel a kezem tele volt, a lányom becsapta utánam az ajtót, sajnos oéyan erősen, hogy a vsszapillantü tükör üvege leesett és összetürt. A taxis azt mondta, hogy mivel ez egy elektronikus tükör, az egészet ki kell cserélni, nagyon sokba kerül, és ezt nekünk kell kifizetni. Én azt nem értem, hogy a biztosító nem fizeti ki az ilyen eseteket? A taxinak kell hogy legyen biztosíeása. A taxis szerint a biztosító erre nem fizet.

Hogy van ez?

Köszönettel: Ildikó

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a gépjármű ajtajának becsapásakor leeső üveg miatt Önt, illetve a lányát felelősség nem terheli, mert valószínűleg hibás gyári rögzítés, anyagfáradás következtében pattant ki a helyéről a tükör. Ezen káreseményre térítés biztosítási módozat alapján nem vehető igénybe. A taxira köthető biztosítás a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás amely a másoknak okozott károkra nyújt fedezetet, valamint a casco biztosítás amely alapján a tükör kár egy ütközés következtében térülne, amennyiben a szerződéskötéskor választott önrészesedés alacsonyabb a tükör helyreállítási költségénél. Ebben az esetben viszont ütközés nem történt ezért a fent leírtak érvényesek.

Üdvözlettel: Horváth László

www.pba.hu

Miért nem történik semmi?

2013. szeptember 4., 11:26 Módosítva: 2013.09.04 11:26

Egy hónapja a feleségem egy éves Honda Jazzét amely a munkahelye előtt egy parkolóban szabályosan parkolt totálkárosra törték. A baleset okozója nem a károkozó jármű volt, hanem egy másik, amelyik hirtelen kihajtott elé. Ők összeütköztek, és a főútvonalon közlekedő autó az ütközés miatt irányt váltva csapódott bele a feleségem autójába. Mivel személyi sérülés is történt, a rendőrség nem zárja le az ügyet, hanem átadta az ügyészségnek, és majd bíróság elé kerül. Az autónkon Casco is van, a kérdésem az, miért nem lehet erre rendezni a kárt, vagy legalább egy részét, mikor pont ezért fizetjük? Ha ellopták volna, fizetne. Ha egy fa dőlt volna rá, akkor is. Pedig ebben az esetben ez a biztosító kára lenne, a mi esetünkben pedig a biztosító a másik kötelezőjére a per lezajlása után visszakapná a pénzét is. A feleségem háziorvos, az autója munkaeszköz, egyszerűen nem állapot, hogy mindenki csak a kezét tárogatja, és azt mondja, hogy hát ez egy nagyon szerencsétlen dolog. Viszont nem tudunk belenyugodni abba, hogy teljesen vétlenül valaki ebbe a helyzetbe kerüljön, hogy akár évekig nem rendezik a kárát.

Tisztelettel: Dr, Molnár Tibor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az Ön felesége a gépjárművével parkolt és vétlen harmadik félként részese volt a káreseménynek, amely által a gépjárműve jelentős mértékben megsérült. A biztosítótársaságok a jogalapi döntést a rendőrségi határozat alapján kívánják meghozni./ felelősség kérdése/ Jelen esetben a felesége gépjárművének sérülését a PTK - ban megtalálható egyetemleges felelősség alapján lehet rendezni. Ön a leírtak alapján mielőbb szeretné - a két jármű ütközése következtében abszolút vétlen félként elszenvedett - az ütközésből eredő sérülés kárfelvétele és kifizetése rövid időn belül megtörténne. Erre ad megoldást a jog amikor az egyetemlegesség jogintézményét lehetővé teszi a károsult javára. Az egyetemleges felelősség itt ugyanis azt jelenti, hogy a két gépjármű ütközése által vétlen félként sérülést szenvedő károsultnak lehetővé teszi, hogy bármelyik károkozó biztosítójától kérheti a kára egészének megtérítését. A jogalapi döntést követően az Ön gépjárművére kifizetett kártérítés tekintetében a két illetékes biztosítótársaság tud elszámolni egymással.

Horváth László www.pba.hu

Elfolyt az olajam, mit fizet a biztosító?

2013. augusztus 26., 15:52 Módosítva: 2013.08.26 15:52

Tisztelt Biztositásdoktor.

Lassú járművem menet közben kilyukadt hidraulika csöve olajszennyezést okozott az aszfalton. Rendelkezem kötelező felelősségbiztosítással. Megtéríti-e az esetleges útjavítás vagy tisztítás költségeit a biztosító?

Köszönettel: Balazs

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtakat a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződése - amely a gépjármű mint veszélyes üzem által okozott károkra nyújt fedezetet - alapján téríti meg az Ön biztosítótója. A biztosítójának nevét bocsássa rendelkezésére az kártérítési igénnyel Önhöz forduló cégnek akik a biztosítójával közvetlenül beadhatják a kártérítési igényüket. Természetesen az Ön felelősség vállalási nyilatkozatára és kárleírására is szüksége lesz a biztosítójának a kárrendezés lebonyolításához.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Drágállom a fényezést

2013. augusztus 22., 13:15 Módosítva: 2013.08.22 13:15
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

A következő problémával fordulok Önhöz:

A KÖBÉ-nél van élő parkoló biztosítás szerződésem. Évi 150 000 Ft-os keretig fizetik a saját vagy ismeretlen hibás parkolási sérüléseket, vandalizmusból, feltörésből eredő károkat. Meghúzták az autómat, rendőrségi jegyzőkönyv késztül róla. Egy tenyérnyi horpadás keletkezett a jármú jobb hátsó sárvédőjén, és fehér karcok a sárvédőn és a lökhárítón. A jármű 1998-as évjáratú sötétszürke metál Renault Megane, lépcsőshátú.

Hosszas várakozás után elkészült az árajánlat, melyet a biztosító nem volt hajlandó megmondani a szerződésben vállalt tájékoztatási kötelezettsége ellenére, a szerződött műhelyük nagy kérlelés után elmondta, hogy beleférek a keretbe, és 149 000 Ft-ot kalkuláltak a fényezésre.

Megkérdeztem pár szakműhelyt, max. 70 000 Ft-ért végeznék el a munkát. Véleményem szerint biztosítási csalást követnek el, mellyel jól jár a biztosító és a szakműhely is, miszerint legalább dupla áron számolnak el, így az én keretem is kimerül. Hova fordulhatok jogorvoslatért, egyáltalán van-e esélyem?

Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelettel: Horváth Dávid

Tisztelt Érdeklődő!

A helyreállítást végző javító szervizek között amennyiben az egyik márkaszerviz a másik pedig nem jelentős ár különbséggel lehet számolni egy - egy javítás alkalmával. Érdemes tájékoztatást kérni az alkalmazott javítási helyreállítási technológiára vonatkozólag is mert ez is okozhat árbeli eltéréseket. Javaslom levélben forduljon az említett biztosítóhoz, mellékelje a rendelkezésére álló árajánlatot és kérje hozzájárulásukat a választott műhelyben történő helyreállításhoz, amennyiben a fent leírtakról előzetesen meggyőződött.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Milyen kategóriába kerülök?

2013. augusztus 18., 13:05 Módosítva: 2013.08.18 13:05

Tisztelt Biztosításdoktor!

Tavaly augusztuszban balesetet okoztam az akkori autómmal, így B1-es kategóriából M1-esbe kerültem volna a következő évben. Utána október 1-én volt a biztosítóváltás évfordulója, akkor az autót kivonattam a forgalomból, ezt követően már semmilyen gépjármű üzembentartója nem voltam (csak tulajdonosa), így kötelező biztosítást sem fizettem. Érdeklődnék, hogy ha idén szeptemberben újra kerülne a nevemre autó, akkor a biztosítást milyen besorolás szerint kell majd fizetnem?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Androfy Ottó

Kedves Androfy Ottó!

Azonos kategóriájú gépjármű vásárlása esetében, ha új belépőként jeleníti meg magát a szerződés megkötésekor, lehetősége van a választott biztosítónak a kárnyilvántartóból történő lekérdezésre és az M1-es fokozat beállítására a szerződésen. A másik esetben, ha ön beírja, hogy már volt azonos kategóriában gépjármű kötelező felelősségbiztosítás szerződője, a feltöltendő korábbi adatok alapján szintén a fent említett kategóriába fog kerülni.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Biztosítás kérdése családon belüli ütközésnél

2013. augusztus 16., 10:53 Módosítva: 2013.08.16 10:53

Tisztelt Biztosításdoktor!

A kérdésem arra irányulna, hogy mi történik olyankor ha az én nevemen szereplő gépjármű közúton szenved kárt egy olyan gépjárműtől, melyet a fiam vezetett és e jármű a saját nevén szerepelt? (egy háztartásban élünk) A biztosító nem akar fizetni, lát reális esélyt a kárigényünk megtérítésére?

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által említett baleset,melyben mindkét fél egy családon belüli hozzátartozó / egyazon háztartásban élnek/ szerződésen belüli - tehát nem harmadik félnek okozott - károkozásnak minősül és mint ilyen a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás keretein belül nem téríthető kategóriába tartozik. Ezen törvényi eljárás azonos - bár az Ön szempontjából gondolom mellékes információ - ha két ugyanazon cég által üzemben tartott gépjármű ütközéséről van szó. Ezen károk rendezésére amennyiben rendelkeznek casco biztosítással az említett módozat keretein belül van lehetőség.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Két autó egyszerre

2013. augusztus 13., 11:51 Módosítva: 2013.08.13 11:51
1

Kedves Biztosításdoktor!

Jelenleg családi autónk van.  Legyen ez az 1. autó B10 besorolással. Munkám miatt szükségessé válik beszerezni egy "munkás" autót, ami legyen a 2. autó. Azt több helyen is megtaláltam, hogy párhuzamos üzemeltetés esetén a második jármű A0 kategóriából indul. De mi a helyzet, ha ezzel kárt okozok? Úgy tudom, hogy a bonus-malus rendszernek megfelelően 2 kategóriát "ugrik" a besorolás. Amennyiben eladom a 2. autót, akkor azt nem "terhelik" rá az 1. autóra? Utána 2 éven belül ismét veszek egy autót, akkor arra vezetik át a besorolásomat?

Köszönettel: R. Balázs

Kedves Balázs!


Hivatkozással a levelében leírtakra, mivel ön a két gépjárművet eltérő időpontban vásárolta, mint írta az egyik B10-es bonus fokozattal rendelkezik, míg az újonnan vásárolt gépjárműre A0-s besorolással jött létre a szerződés. Mivel már a kötéskor sem veheti igénybe a törvényi szabályozás értelmében a B10-es fokozatot, ezért amennyiben a másik gépjárművel okoz kárt annak bonusvesztése sem vezethető át a régi gépkocsira.

Üdv:

Horváth László www.pba.hu

Lovaskocsi vs. személyautó

2013. augusztus 12., 10:07 Módosítva: 2013.08.12 10:07
6

Kedves Biztosításdoktor!

Személyautómmal lovaskocsival ütköztem, de a lovaskocsira nem kell biztosítást kötni, így nem terheli a tulajdonost biztosításí jogcímen semmi. A MABISZ szintén elutasító levelet küldött, mivel az állati vontatású járműre nem vonatkozik semmi (kivéve KRESZ-szabályok) olyan kötelezettség, ami miatt fizetnie kellene. A rendőrség is csak  a polgári úton történő behajtási lehetőséget ajánlotta, de az úr hovatartozása és anyagi helyzete miatt ez az út szerintem nem járható. Ön mit tudna tanácsolni?

Köszönettel: B. S.

Kedves B.S.!

Sajnos az ön által leírtakon kívül - amelyben a polgári peres eljárást is említi - nem tudok más tanáccsal szolgálni. Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel, ezen módozat terhére rendezhető a káresemény. Javaslom, ha a polgári peres eljárással kapcsolatosan kíván a lehetőségekről érdeklődni a levelét küldje el az autójogász kollégám részére aki tájékoztatni fogja a peres eljárással kapcsolatos teendőkről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu


 

Nekem tolatott, nem ismeri el

2013. augusztus 10., 14:37 Módosítva: 2013.08.10 14:39
3

Kedves Uram!


Egyik este csak a szomszéd ház előtt tudtunk leparkolni, 23 óra körül nagy koppanást hallottunk. Lementünk az utcára, ahol láttuk, hogy egy VW Caddy kb. 2 centire állt meg előttünk, a vonóhorog behorpasztotta az első rendszámtáblámat és a lökhárító is megrepedt. Addigra a tulajdonos már nem volt ott, de az autót otthagyta, így le tudtuk fényképezni a végeredményt. Másnap felkerestük a szemközti szomszédot, hogy továbbítsa a Caddy tulajdonosának, hogy kerestük, de ő tagadta, hogy tudná kiről, ill. miről van szó. Ezért továbbindultunk az utcában, hátha valamelyik másik szomszéd tudja, kié lehet az autó, de nem jártunk sikerrel. A rendőrséghez fordultunk, feljelentést tettünk. Lefényképezték ők is a nyomokat, jegyzőkönyvet készítettek és azt mondták, hogy utánajárnak a dolgoknak. Másnap a szomszéd, akinél az úr tartózkodott, eljuttatta hozzánk a férfi telefonszámát (milyen érdekes), így felkerestük, de ő állította, hogy nem hallott semmilyen koppanást és tagadta, hogy nekünk tolatott volna, viszont hajlandó aláírni a biztosítási papírt, hogy a kárt megtérítsék. A mai nap az illető visszavonta ígéretét, mert szerinte én mentem neki az ő autójának (de akkor miért jelentettem volna fel?), és szeretné megvárni, hogy a rendőrség mire jut. Közben a biztosítómmal is beszéltem, ahol azt mondták, hogy egy kárszakértő egyértelműen meg tudja állapítani a nyomokból, hogy ki a hibás. Mindezt úgy, hogy mi 6-an tudjuk igazolni, hogy este 10 óra körül érkeztünk és éjjel 1 óra körül távoztunk, míg az említett személy 11 óra körül érkezett és utánunk távozott. A fényképekből tudni lehet, hogy 23:15-20 között készültek. A kérdésem az lenne, hogy ön szerint milyen végeredményre számíthatunk, ha a kárszakértő és a rendőrség is vizsgálja az ügyet? Sajnos a jogot nem ismerem, de félek, hogy megússza és szeretném, ha elismerné és megtérítené a káromat. Várom válaszát!

Köszönettel: R. R.

Kedves R.R.!

Elég érdekes a  károkozó hozzáállása az ütközéshez, mert jelen esetben a bizonyítási kényszer - mely szerint Ön volt a károkozó - őt terheli, szemben az Ön tanúival, valamint a készült dátumos fényképekkel. A kárszakértő a gépjárművek összeállítása és a keletkezett sérülések vizsgálata alapján meg tudja állapítani az ütközés milyen módon történt. A rendőrség pedig egy kis büntetéssel meg is spékelheti a károkozást.  Egyszerűbb lett volna az egyenes út és rövidebb is.

Üdv:

Horváth László www.pba.hu

Totálkáros külföldi autó Magyarországon

2013. augusztus 9., 10:50 Módosítva: 2013.08.09 10:50

Kedves Kárszakértő!

Hároméves külföldi rendszámos autómat Magyarországon totálkárosra törték. Az okozott kárt elismerték. A kérdésem az, -  mivel mindenképp másik autót kell vennem -  hogy a biztosító fizeti-e az új autó regisztraciós adóját és a forgalomba helyezését? Mert ezek ugyancsak a károkozás miatt váltak esedékessé.

Kedves érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott információk alapján - mivel külföldi rendszámú gépjármű volt a káresemény részese - a hatályos törvényi szabályozás értelmében járulékos kárigényként az új beszerzésre kerülő gépjármű regisztációs adója és a forgalomba helyezési költsége nem téríthető.

Üdv:

Horváth László|alkusz üzletág területi vezető

Perelhet-e a biztosító?

2013. augusztus 2., 10:57 Módosítva: 2013.08.02 10:57

A bátyám belerohant egy Suzukival egy Nissan Pathfinder-be.A Szuzuki totálkáros lett, a Nissan-nak jelentősen sérűlt az alváza és csúnyan összetört a hátulja. A bátyámnak volt kötelező biztosítasa. Mivel a Nissan nagyon megsérült és gondolom hogy milliókba kerül majd a javítása - ha egyáltalán meg lehet javitani - a biztosito indíthat pert a bátyám ellen?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az Ön bátyjának gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződése a törvényi szabályozás értelmében szolgáltatást nyújt a károsult gépjármű tulajdonosának. Amennyiben az okozó gépjármű vezetője nem állt alkohol, vagy kábítószer hatása alatt, és érvényes vezetői engedéllyel rendelkezett valamint érvényes műszaki vizsga is volt a gépjárművön abban az esetben a sérült gépjármű helyreállítási költségét megtéríti az Ön bátyjának biztosítója, visszakövetelési jog nélkül.

Üdözlettel: Horváth László www.pba.hu

A károkozó ismerettlen

2013. július 31., 11:51 Módosítva: 2013.07.31 11:51
1

Tisztelt Bizosításdoktor!

Az M7-es autópályán a belső sávban zuhogó esőben áthajtottam az úton fekvő és későn észlelt fém rúdon - ami később kiderült egy kamionalkatrész volt - amely az autómban (Opel Zafira B 2005 1.9CDTI) kb.200 000 Ft-os kárt okozott. Rendőségi helyszínelés történt. 2 héttel később megkaptam a rendőrségi határozatot amelyben le is zárták az ügyet mivel a károkozó nem került elő. Kérdésem a kövekező: kérelmezhető-e ilyen esetben a szívességi alapú kárfelvétel?

Válaszát várva

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján sajnos a károkozó kiléte ismeretlen, ezért amennyiben rendelkezik casco biztosítással ezen szerződés terhére rendezhető a káresemény. A szívességi kárfelvétel díjmentesen olyan esetekben kérhető amennyiben a károkozó kiléte kideríthető, valamint esély van rá, hogy ezen szemle költségét valamely biztosítótársaság vagy a MABISZ megtéríti az Ön biztosítójának. Amennyiben ezen állapotrögzítésre azért van szüksége, hogy a későbbiekben dokumentálni tudja a sérült gépjármű helyreállítása után a jelenlegi állapotot, vagy további lépéseket kíván tenni akkor azt független igazságügyi szakértő által végzett szemlével is helyettesítheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Mi történik ha utólag kiderülnek meg plusz károk?

2013. július 30., 15:14 Módosítva: 2013.07.30 15:14

Szeretném tudni mi történik abban az esetben ha a szervizben a szétszereléskor kiderülnek még olyan plussz meghibásodások amelyeket a kárszakértő nem látott vagy nem vett észre a kárfelmérés alkalmával? Utólag lehet-e igényem a biztositó felé?

Köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

A sérült gépjárművet az Ön által megbízott gépjárműjavító a kárszakértői szemlét követően szétszereli, majd a felszíni sérülések alatt addig nem látható sérülésekről tájékoztatja az illetékes biztosító kárszakértőjét aki a megbontás utáni pótszemle keretében rögzíti ezen sérüléseket amelyet követően a gépjármű helyreállítása megtörténhet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosítás más nevén az én bónuszommal

2013. július 25., 11:11 Módosítva: 2013.07.25 11:11

Tisztelt Biztosításdoktor!

Kérdésem, mivel a családban csak egy közös tulajdonú autó van, amit természetesen közösen használunk. Ennek a gépjárműnek biztosítása a feleségem nevén fut (B10)! De most szeretném ha az én nevemen futna tovább a biztosítás, mégpedig a már megszerzett B10-el! Milyen lehetőség van a névváltoztatásra, ha egyáltalán van lehetőség a már megszerzett B10 átvitelével együtt?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel és üdvözlettel: Gábor.

Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésére válaszolva a megszolgált B/10 -es fokozat csak a gépjármű üzembentartója által vásárolt / feleség /másik gépjárműre vehető át a amennyiben a jelenlegi gépjármű eladásra kerül. Gépjármű felelősségbiztosítást kötni Önnek csak üzembentartó cserével lehet, vagy másik gépjármű vásárlása esetén de mindkét esetben az Ön bonusz fokozata A/0 lesz a törvényi szabályozás értelmében. Tehát a felesége bónusz fokozatát Ön nem használhatja fel.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Állítólag nekitolattam valaminek

2013. július 18., 11:35 Módosítva: 2013.07.18 11:35

T.Biztosításdoktor!

Minap mentem dolgozni és állítólag neki tolattam a mögöttem álló autónak..ezt az illető 4nappal később jelezte nekem,hogy lehettem volna annyira korrekt hogy a biztosítási papírjaimat ott hagyom neki, és reméli hogy ezt megteszem mert különben pert indít, mert a lökhárítójában kb.100ezer nagyságrendű kár keletkezett a rendszáma leesett..ő ezt nem fogja kifizetni..a kocsim lefényképezte..hiába mondtam neki hogy ha ilyen kár van a kocsijában amit én okoztam akkor kizártnak tartom hogy nem vettem észre mikor neki tolattam..és az én kocsimon semmi nem látszik..erre hogy a vonóhorgommal csináltam a sérülést...kaptam egy levelet is az illetőtől hogy jobban járok ha elismerem mert vannak ismerősei a helyi rendőrkapitányságon..az lenne a kérdésem hogy ez alapján amit valótlannak tartok hogy neki tolattam az autójának perben rám tudja verni?

Válaszát előre is köszönöm! F.Annamária

Tisztelt Érdeklődő!

A legfontosabb amennyiben Ön a felelősségét nem ismeri el, hogy a saját biztosítójánál a káreseményt jelentse be és írja le azokat a körülményeket amelyeket részemre is átadott. A biztosítótársaságot kérje a káreseményben - károsult állítása szerint - sérült gépjármű szemlézésére valamint a két jármű együttes szemléjét is kérje - mivel Ön nem emlékszik az okozott kárra - mert így azonosítható,hogy a gépjárművek mely részei találkozhattak ütközéskor. Furcsának tartom, hogy négy nap elteltével jelentkezett a károsult,ezt a körülményt is bocsássa az illetékes biztosítója rendelkezésére. A károsultat tájékoztassa az Ön által megtett intézkedésről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Vakolat esett az autómra

2013. július 16., 13:18 Módosítva: 2013.07.16 13:18

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy 2013. május 10-én bekövetkezett és a mai napig sem rendezett káreseménnyel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Az említett napon egy épület mellett parkoltam, ahonnan valamikor napközben az autóm bal hátsó tetőívjére hullott egy vakolatdarab. Az ütés következtében jelentősen megrongálódott a fényezés, valamint egy jó 5cm átmérőjű horpadás keletkezett. Az eset észlelése után rendőrt hívtam, akik a helyszínen megállapították, hogy a bejelentés valós, a kődarab valóban az épületről hullott le. Erről igazolást adtak ki. A biztosítótársaság (Generali) az épület tulajdonosától május 30-a óta várja az elismerő/elutasító igazolást, képeket az épületről, valamint mindenféle nyilatkozatot arról, hogy elvégezték-e a szükséges karbantartásokat -ezeket máig nem kapták meg, s erre hivatkozva nem akarnak fizetni. Az én meglátásom az, hogy ha a kezemben van egy rendőrségi igazolás az eset megtörténtéről, miért kell a tulajdonosnak is elismernie a felelősségét az ügyben? Vajon, ha a kő a fejemre esik, és életemet vesztem, akkor is elismerési nyilatkozatot kérnek? Számomra ez nem elfogadható! Kérem, segítsen, merre induljak, mire hivatkozzak? Bármilyen észrevételére kíváncsi vagyok!

Köszönettel: Tamás

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére az Ön gépjárművében káresemény kapcsán keletkezett sérülés rendezését az említett biztosítótársaság csak felelősségvállalási nyilatkozat alapján jogosult megtenni amelyet - gondolom társasházról van szó - a ház közös képviselője vagy a közös képviseletet ellátó cég képviselője állíthat ki A társasház felelősségbiztosítása alapján térítendő károk esetében ezen dokumentum hiányában a biztosító kártérítést nem fizethet. Kérem forduljon levélben a ház közös képviselőjéhez, és kérje azonnali nyilatkozatát, és a biztosító által kért dokumentumok rendelkezésre bocsátását, hivatkozással a rendőrségi igazolásra ,mert Ön a kárigényét közvetlenül a házzal szemben is érvényesítheti, amelyhez jogi segítséget is igénybe vehet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Külföldön törték össze az autómat - most mi lesz?

2013. július 11., 13:57 Módosítva: 2013.07.11 13:57

Tisztelt Biztosításdoktor

Külföldön összetörték az autómat. Szabályosan parkoltam egy cég telephelyén amikor egy autó utánfutója az autóról leválva belefúródott az én autómba, kerék, lökhárító, ablak, ajtó, futómű sérült. Balasetbejelentő ki lett töltve a másik fél elismerte a vétkességét. Ilyenkor hogy zajlik az autó rendbetétele? 1500 kmre vagyok Budapesttől.

tisztelettel Attila

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az okozó gépjármű felelősségvállalási nyilatkozata és gondolom biztosítójának neve és címe is rendelkezésére áll. Amennyiben rendelkezik megfelel nyelvismerettel az okozó biztosítójával vegye fel a kapcsolatot a kárbejelentéssel és a sérült gépjármű szemléjével kapcsolatosan. A bejelentésnél járulékos igényként jelezze, hogy Önnek mivel gépjárműve megsérült, hazautazáshoz később a megjavított gépjármű elhozásához is segítségre lesz szüksége, valamint a sérült gépjármű tárolására és javítására vonatkozó alternatívát is kérjen. Az igényének érvényesítéséhez kérheti saját magyarországi biztosítójának telefonos segítségét vagy fordulhat a MABISZ - hoz / www.mabisz.hu / tájékoztatásért, és segítségnyújtás / tolmácsolás/ igényérvényesítés és érdekképviselet céljából.

Üdvözlettel:

Horváth László

www.pba.hu