Belémjöttek külföldön

2013. április 4., 13:04 Módosítva: 2013.04.04 13:32

Kedves Biztosításdoktor,

Egy apróbb káreseményem történt Ausztriában. Hátulról belémjöttek, elrepedt a lökhárító. Egy német nyelvü kárbejelentőt kitöltöttünk, amiben a másik fél németül beleírta hogy vállalja a felelösséget.

Kérdésem, hogy melyik biztosítóhoz kell fordulnom Magyarországon a káresemény rendezésével kapcsolatban? A saját kötelezö biztosítóhoz?  A nem túl nagy kár miatt nem hívtam rendört, fog a biztosító amiatt problémázni, hogy nincs rendörségi jegyzököny? Célszerü lenne a jövöben hasonló esetben rendört is hívni?

Köszönöm válaszát

Csaba

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére tájékoztatom Önt, hogy a saját biztosítójához fordulhat információ céljából. A biztosítótársaság kárügyintézője a rendelkezésére álló külföldi biztosító társaságok magyarországi levelzőpartnerei listából az Ön rendelkezésére tudja bocsátani a kárrendezés lebonyolításában illetékes biztosítótársaság nevét és elérhetőségeit.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Fizessem-e a biztosítást?

2013. április 2., 15:22 Módosítva: 2013.04.02 16:09

Tisztelt Biztosításdoktor!

Eladásra váró autómmal nem közlekedek, magánterületen áll, várja a vevőt. (Próbaút magánterületen) A későbbiekben sem fogok vele menni, vizsga előtt eladom. Milyen esetleges problémám származhat abból, ha nem kötök rá (előzőt felmondtam) kötelező biztosítást?

Üdv: Péter

Tisztlet Érdeklődő!

A levelében leírtakra válaszolva, tájékoztatom, hogy a hatályos törvényi szabályozás értelmében a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződésének fenntartása és díjfizetéssel történő rendezése a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó feladata.

Amennyiben a szerződés évfordulóra felmondásra került, kötelező új biztosítást kötni a forduló napjától mert ellenkező esetben a díjjal nem fedeztett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni amely gépjármű kategóriánként eltérő. A tulajdonjog átruházási szerződés /adás-vételi/ megkötéséig a gfb. díjjal történö rendezése az ön feladata. Lehetősége van a gépjármű ideiglenes forgalomból történő kivására,amely által az élő gfb. szerződés szüneteltethető.A kivonással kapcsolatos információkért forduljon a helyi okmányirodához.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elvitték a felniket, ki fizet?

2013. március 29., 13:00 Módosítva: 2013.03.29 15:22

Indexes kollégánk, Márton hozta a történetet: Na, szóval az történt, hogy egy újlipótvárosi társasház egyetlen pincéjéből elloptak 4 db új Nissan Qashqaihoz való kereket. Az alufelni + a nyári gumi értéke kerekenként 120 ezer forint a papám emlékei szerint. A Nissan azt mondta, hogy ha van Casco a kocsin (van), akkor a biztosító fizet ilyen esetekben, hiszen az alufelni az autó tartozéka. A téli gumik jelenleg is lemezfelniken vannak a kocsin. A biztosító (AB Aegon) viszont azt mondta először, hogy nem fizetnek ilyen esetekben. Amikor a papám azt mondta az ügyintézőnek, hogy az autókereskedés szerint viszont igen, akkor az ügyintéző azt mondta, hogy utánanéz a dolgoknak, és jelentezik, de természetesen azóta nem lehet őket emiatt elérni (kb. 10 napja lehetett a betörés, én nem is tudtam, mert külföldön voltam, szóval a pontos dátumokat nem tudom).

A ház biztosítása pedig úgy van, hogy a pincére van biztosítás, de a benne tárolt dolgokra nincs, szóval a felfeszített 2 db pinceajtót kifizeti a ház biztosítója, de a kerekeket nem. A kérdés ugye az, hogy az alufelni, meg a gumi, amik rajta voltak az autón a Casco megkötésekor biztosítva vannak-e, ha nincsenek éppen az autón pl. azért, mert nyári gumik, és azokat csak nyáron szokás használni. Illetve, hogy mi a különbség biztosító szemmel aközött, hogy az utcán szedik-e le a kocsi kerekeit, és akkor tuti fizetnek, és aközött, hogy 3 ajtón átmenve ellopják a kerekeket. Tényleg trükközni kéne, és behazudni, hogy az utcán szedték le a kereket ahhoz, hogy fizessen a biztosító? Nyilván nem ez fog történni, meg egyébként is rendőrségi eljárás van még az ügyben, de érdekes a biztosító hozzáállása.

A biztosítótársaságok casco biztosítás esetén csak a járműről eltulajdonított és biztosított tartozékokat térítik lopáskár esetén részlopáskárra vonatkozó önrészesedés alkalmazásával.

A jármű külön tárolt alkatrészeinak lopáskára nem tartozik a biztosítási fedezet körébe, ezért kártérítés sem nyújtható ezen esetben.

A társasházi pincében tárolt tárgyakra külön ingóságbiztosítást lehet kötni lopáskár kockázatra is, természetesen amennyiben a bejárati ajtaja a helységnek a biztosítási feltételben előírt védelmi előírásokat teljesíti. Ezen fedezet a társasház biztosítási szerződéhez kapcsolódóan köthető célszerűen azon társaságnál aki a házat is biztosítja mert ezáltal kapcsolódó szerződésként kedvezmény vehető igénybe.

Sajnos nem tudok kedvező válasszal szolgálni ezen esetben.

Üdvözlettel:

Horváth Láészló www.pba.hu

Nincs meg a törzskönyv

2013. március 29., 12:42 Módosítva: 2013.03.29 12:42

Vásároltam egy autot novemberbe és nem volt hozzá törzskönyv, az eladó elintézte meghatalmazással az átirást meg kötötem a bíztosítást rá és minden jó volt. Februárban sem volt még hozzá törzskönyv igy az autot eladtam de nem birják levenni a nevemről az autot, amelynek február 24 én lejárt a kötelezője nem szivesen fizetném be mert nincs nálam az auto azota de az én nevemen van. Az új tulaj meg nem hajlandó fizetni rá amig nincs a nevén ,mit tudnék tenni ebben a helyzetben?

Tisztelt Érdeklődő!

A tulajdonjog átruházási / adás-vételi/ szerződés megkötésénak dátumától a gépjármű kötelező felelősség biztosítási díj fizetése alól Ön mentesül, az új szerződést a gépjármű ezen szerződésen szerepelő forgalmi engedélybe bejegyzésre kerülő új üzembentartónak kell megkötni és díjjal rendezni. A gépjármű törzskönyvének hiánya miatt, kérjen segítséget a helyi okmányirodában, ahol felvilágosítást kaphat az esetleges pótlás költségeiről is.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Nem fizet a biztosító

2013. március 27., 11:24 Módosítva: 2013.03.27 11:24
1

Szabályosan parkoló gépkocsimban kárt okozott egy céges autó. A baleseti bejelentő lapot a cég arra jogosult munkatársa aláírta,majd a biztosító leveleiben arra hivatkozott, hogy a baleset a mindkét fél által elismert módon nem valósulhatott meg. Hivatkozott a biztosító arra is, hogy többször megkeresték a céget, azonban a jogosultak nem nyilatkoztak. A biztosító nem indokolta döntését érthetően, feltételezhető, hogy a felellősségvállalási nyilatkozat hiánya miatt nem fizetnek? Ilyen esetben csak bírósághoz fordulni?

Üdvözlettel:

Attila

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján kérjen a kárrendezésben illetékes biztosítótársaságnál felülvizsgálatot,mert a bejelentő lapon a helyszínen jelen lévő gépjárművezető a felelősségét elismerte. A két gépjármű összeállítását is kérheti a sérülések azonosítása végett. A biztosítótársaság által leírt elutasítási indokkal kapcsolatosan kérjen részletes tájékoztatást.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Üzembentartó leszek

2013. március 25., 11:05 Módosítva: 2013.03.25 11:05
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az autó tulajdonosa és üzembentartója jelenleg ua. a családtagom, én szeretnék az üzembentartó lenni. Kérdésem, hogy ezt a műveletet hogyan lehet a legolcsóbban kivitelezni? Milyen átruházás szükséges, illetve milyen felmerülő költségekkel kell számolni?

Válaszát köszönöm,

T

Tisztelt Érdeklődő!

Az üzembentartó váltáshoz szükséges nyomtatvány a helyi okmányirodában beszerezhető vagy az internetről letölthető. A családon belüli üzemebentartó váltás illetékmentes, csak a forgalmi engedély kiállításának költségét kell megfizetni. Természetesen az Ön nevére szóló gépjármű felelősségbiztosítást kell kötni, az üzembentartó váltás napjától.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Megtörtek, otthagytak

2013. március 22., 15:02 Módosítva: 2013.03.22 18:24

Jó napot tisztelt Biztosítás doktor!

2013 márc.15 én reggel észrevettem hogy megtörték a kocsimat és otthagyták, a kár kb 50 000ft! Cetlit, telefonszámot nem hagyott. Casco biztositásom nincs. Rendőrséget kihívtam ismeretlen tettes ellen eljárás indult. Az lenne a kérdésem ilyenkor mi a teendő? Ki tériti meg ilyenkor ezt a kárt? Kihez kell fordulnom ez esetben?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján, helyesen járt el amikor a rendőrség segítségét kérte az ismeretlen tettes felkutatásához.A gépjármű sérülése, festékfelkenődés, esetleg a helyszínen maradt az idegen gépjárműről levált összetört alkatrészdarab segítheti a cserbenhagyó felkutatását.A gépjármű sérüléseinek rögzítése céljából forduljon a saját biztosítójához és bocsássa rendelkezésükre a rendőrségi feljelentés másolatát, valamint kérje közreműködésüket a gépjármű sérüléseinek rögzítése céljából.Fontos lehet a környéken lakók megkérdezése esetleges tanúvallomás megtétele céljából, mert minden apró részlet közelebb vezethet a tettes felderítéséhez. Kérdésére válaszolva ismeretlen tettes által okozott kár csak casco biztosítás alapján teríthető, a MABISZ hatásköre ezen esetekre sajnos nem terjed ki, a hatályos törvényi szabályozás értelmében.

Tisztelettel:

Horváth László www.pba.hu

Rendszám nélküli autónak mentem

2013. március 20., 13:55 Módosítva: 2013.03.20 13:55

1 hónappal ezelőtt az udvarunkból (enyhén lejtős, havas eső esett) tolattam ki, és véletlenül az autó bal hátső lökhárítójával beletolattam az út szélén forgalommal szemben , rendszám nélkül , jobb első lámpa testtel nem rendelkező Skode Octavia (Kb 12 éves)jobb sárvédőjébe. Az autó kb 8 hónapja áll a ilyen állapotban. Azért áll ott mert a szomszéd autószerelő és a közterületen tárolja az autót. A Skoda a kapuból való kiállást megnehezíti mert a fordulás ivébe beleér. ha feljebb állna kb 2 m -rel nem lett volna esély beletolatni.

Kérdésem mit tegyek, hogy jelentsem a kárt és kinek?

Tisztelettel : Molnár Csaba

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtakra válaszolva az Ön saját biztosítójának jelentse be az okozott kárt, amelyre akár interneten is lehetősége van a biztosító honlapján.

Előzetesen azonban vegye fel a kapcsolatot a gépjárművet tároló szomszéd autószerelővel, hogy a gépjármű tulajdonosát a bejelentésben nevesíthesse, és az Ön adatait és biztosítójának nevét megadja.

Az Ön biztosítójának kárszakértője majd a károsult bejelentését követően szemlézi a gépjárművet és meghatározza a kártérítési összeget.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Vezetők köre

2013. március 11., 16:32 Módosítva: 2013.03.11 16:32

Tisztelt Biztosításdoktor!

A KGFB szerződés megkötésekor (biztosítási alkusz weboldalán keresztül) a vezetők körénél azt az opciót választottam, hogy csak a szerződő (azaz én) vezeti a járművet. Megtagadhatja-e a kárkifizetést a biztosítóm arra hivatkozva, hogy a járművet nem én vezettem, ha olyan baleset bekövetkezne, amelyben az én autómmal okoztak kárt és nem én vezettem a járművet? Ha igen, akkor rajtam fogják a kárt behajtani peres úton, ha jól gondolom.

Köszönettel és tisztelettel,

Tamás

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó köthet, és díjfizetési kötelezettségének teljesítésével a törvényi kötelezettségének eleget tett. A gépjárművet vezetők körére vonatkozó kérdésnek a leírt módozattal kapcsolatosan nincs jelentősége, tehát a gépjárművel esetlegesen okozott károk esetében megtéríti az okozott kárt a biztosító a törvényi szabályozás értelmében.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Kártérítés állásidőre?

2013. március 5., 08:07 Módosítva: 2013.03.05 08:07

Tisztelt Biztosításdoktor!

Tavalyi év novemberében anyagi káros baleset részese voltam, mint vétlen. Már a baleset bekövetkezésekor egyértelmű volt, hogy én vagyok a vétlen azonban az okozó nem ismerte el a felelősségét. (75 éves és kötekedett mindenben). Szabálysértési eljárás indult, amelynek során a felelősséget továbbra sem ismerte el, majd a két hónapos eljárás végén az okozót megbüntették, azonban ekkor nem élt kifogással, a határozat jogerős lett. Az én autómban 600 000 Ft kár keletkezett, az autó 2 hónapig állt a szalon udvarán javításra várva, azt megjavíttatni saját költségből nem tudtam, csak most készült el, ahogy a biztosító fizetett. A biztosító az eljárás során is nyilatkoztatta az okozót, de ő nekik sem ismerte el a felelősségét, így hamarabb nem lehetett a járművet megjavíttatni. Kérdésem: Lehet-e kártérítést kérni az állásidőre és kitől, illetve milyen módon, hogy 2 hónapig nem tudtam a járművet használni (az okozónak felróható ok miatt) és ezzel nekem többletköltségeim keletkeztek? (tömegközlekedéssel kellett járnom, feleségemet a kórházba csak bérautóval tudtam hordani, jármű amortizálódott).

Válaszát várva!

Tisztelettel: A.János

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak a káreseménnyel kapcsolatos járulékos igény kategóriába tartoznak amelyeket a biztosító az okozó gépjármű felelősségbiztosításának terhére megtérít a szükséges dokumentumok benyújtását követően.A leírtakat egy levélben összegezve a kárszámra való hivatkozással a rendelkezésre álló számlákat, bizonylatokat csatolva küldje el az illetékes biztosító kárügyintézőjéhez,aki tájékoztatni fogja a rendezéshez szükséges esetlegesen még csatolandó dokumentumok köréről, és a felmerült igények téríthetőségének határösszegeiről.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Határozattlan idejű kötelező, fordulónap

2013. február 28., 12:23 Módosítva: 2013.02.28 12:23
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Március 11-én van a fordulónapom, ugyanis a gépkocsit egy éve vettem. Astra biztosítós kötelezőm volt eddig. Való igaz, hogy kicsit megkésve febr. 14.-én jeleztem a biztosítónak, hogy fordulónappal szeretnék váltani. A biztosító állítása szerint jan. 24-én küldtek tájékoztatást a díj változásáról, de én ezt a levelet nem kaptam meg. Ennek is köszönhető, hogy késedelmesen mondtam fel a biztosítást.

Közben alkuszi közreműködéssel találtam sokkal kedvezőbb díjú biztosítót, ahova az éves díjamat ( a felszólításukra) be is fizettem febr. 26-án. Erre ma , febr. 27-én írt az Astra, hogy megkapták a felmondó email-emet, de mivel pár napot késtem a 30 nappal forduló előtti időponthoz képest, nem tudják elfogadni , és a biztosítás határozatlan idejűként tovább él. Mi tévő legyek ? A két díj között jelentős a különbség, az új biztosító javára ( 26 vs. 80 eFt) Ha nem fizetek az Astrának milyen következményekre számíthatok?

Valamint a jövőben hogyan lehet év végi fordulónapra váltani?

Köszönöm segítségét!

M Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelére tájékoztatom Önt, hogy a biztosítótársaságok csak a szabályszerűen 30 nappal a biztosítási évforduló előtt beérkezett felmondást tudnak elfogadni a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében. Ezért az Ön által kedvezőbb díjon késöbb kötött szerződés érvénytelen és kérem tájékoztassa az illetékes biztosító társaságot a szerződés törléséről és a befizetett díj visszautalásáról. A korábbi biztosítónál kötött szerződést, pedig díjjal rendezni kell, az érvénybentartás végett.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Örökségi kérdés

2013. február 27., 10:54 Módosítva: 2013.02.27 10:54

Tisztelt Biztosításdoktor!

Öröklés útján hozzám került egy autó tulajdonjoga. Az előző tulajdonos 2012 szeptemberben hunyt el, a hagyatéki tárgyalás pedig 2013 januárban zajlott le, azaz öt hónapig "gazdátlan" volt az autó. Ebben az öthónapos időszakban nem intéztem semmit az autóval kapcsolatban, a hagyatékátadó végzés megszületését követően viszont azonnal megtörtént az átírás, az új KGFB megkötése és egyúttal a régi biztosítások (casco, KGFB) lemondása. Meglepve tapasztaltam, hogy a biztosításokat a korábbi tulajdonos elhalálozásának napjával szüntették meg, és a korábban egész évre kifizetett díjat visszatérítették. Ez így utólag belegondolva logikus, hiszen a biztosítási szerződés a szerződő halálával megszűnt, azonban én csak januárban, a hagyatéki tárgyalás után kötöttem újat, hiszen onnantól kezdve az enyém, előtte nem is tudom, köthettem volna-e egyáltalán biztosítást. Számíthatok arra, hogy majd utólag fizetnem kell öthavi fedezetlenségi díjat? Ha igen, mennyit, és mit csináltam rosszul?

Egyáltalán lehetett használni az autót ebben az öt hónapban? (Használtam...mondjuk volt meghatalmazásom még a korábbi tulajdonostól.) Ha igen, akkor ha azalatt következett volna be biztosítási esemény, fizetett volna a biztosító a károsultnak? Utólag visszanézve abban az öt hónapban nem volt felelősségbiztosítása az autónak, mivel már szeptemberi hatállyal megszüntették azt.

Köszönettel:

Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében az öröklés útján az Ön tulajdonába kerülő gépjárműre gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést a hagyatéki végzés napjától tud kötni, mert a végzés szükséges a gépjármű névreírásához, amelyhez a gfb. szerződés megkötése is feltétel. Az említett biztosító díj vissz autalását nem értem ugyanis a hagyatéki végzés időpontjáig a meglévő szerződés fentartása kötelező ennek díját a végzés megszületéséig rendezni kell, amely az Ön által leírtak alapján meg is történt.A fedezetlenségi díjat Öntől mint új szerződőtől a biztosító nem kérheti, mivel törvényi kötelezettségének a végzés / tuljadon szerzés/ hatályba lépésének időpontjában eleget tett.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem kaptam csekket

2013. február 22., 12:21 Módosítva: 2013.02.22 12:21
2

Tisztelt Biztosításdoktor!

Astra biztosítónál volt a kötelezőm, majd évfordulóval újra ott kötöttem a biztosítást, de az ajánlati igazoló óta nem küldtek csekket. Sajnos az én figyelmemet is elkerülte. 9 hónap telt el. A biztosító az utolsó befizetett csekket sem látja, amit beküldtem nekik másolatként, illetve az újra kötésről is az ajánlati igazolót.

Megoldható e, hogy visszamenőleg kifizessem a megkötött biztosításomat, hogy tisztázódjon ez a kérdés, mert az autó nagy teljesítménye miatt a 9 hónapra nagy összegű fedezetlenségi díjat kellene fizetnem, amit nem szeretnék kifizetni. Semmiféle értesítőt és levelet nem kaptam a biztosítótól (akkor előbb intézkedtem volna) Milyen lehetőségeim vannak? Köszönöm a segítségét!

Várom válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtakat kérem írásban bocsássa az illetékes biztosító rendelkezésére és kérje a szerződés megszűnésével kapcsolatos felülvizsgálatot, tekintettel arra, hogy Ön elmondása szerint csekket ill. díjfizetési értesítőt, felszólító levelet nem kapott.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Lopáskár esetén mi alapján határozzák meg az autó árát?

2013. február 21., 09:22 Módosítva: 2013.02.21 09:22
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Decemberben ellopták a 4 éves VW Jettámat. Azóta tárgyalásban vagyok a biztosítóval. A lopás másnapján lekérdeztem a gépjármű adatait megadva az eurotax.hu oldalon lévő űrlapot, ami közel 2 millió Ft-os árat hozott ki.

A biztosító ugyancsak az Eurotax díjszabásra hivatkozva 1,6 millió forintot állapított meg. Kiderült, hogy van eladási (magasabb) és vételi (alacsonyabb) árfolyam az Eurotax-nál.

Sajnos erre nem tér ki egyik biztosító szabályzata sem. Van-e ere valami hivatalos állásfoglalás, vagy itt is szabadon választhat a biztosító, a saját érdekeit figyelembe véve?

Köszönettel;

Budai László

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű káridőponti értékének meghatározását a biztosító kárszakértője a rendelkezésre álló eurotax program alapján végzi, figyelembe véve a gépjármű saját paramétereit./ pl. tulajdonosok száma,futott km, esetleges előzménysérülések, műszaki érvényessége stb./

Az Ön által említett eurotax vételi árat a gépjárműkereskedők használják,használt gépjármű megvételekor, amelynek eladási időpontja a kereskedésből nem kiszámítható, akár több hónap is lehet. Amennyiben a megállapított káridőponti értékkel nem ért egyet, levélben forduljon a biztosítótársasághoz.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Nem érvényes a casco

2013. február 20., 11:10 Módosítva: 2013.02.20 16:02

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépkocsimat feltörték, amelyet bejelentettem a biztosítónak, ahol a CASCO biztosításom van. A biztosító arról tájékoztatott, hogy a zárszerket sérülése miatt, amig fennáll ez az állapot, a biztosító nem vállal kockázatot lopás káreseményre.

Én ezt el tudom fogadni, hiszen a sérült zár megnöveli a lopás kockázatát. Ha viszont nem vállal kockázatot a biztosító, akkor azt gondolom hogy a CASCO díj erre a káreseményre, erre az időszakra eső része visszajár.

Ezzel kapcsolatban többször megkerestem a biztosítómat, de választ nem kaptam.

Önnek mi a véleménye?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak casco káresemény esetén arra vonatkoznak, hogy az elvégzendő - további lopáskár kockázatot megelőzendő - gyári szakszervíz által végrehajtott komplett zárcsere időpontjáig, a biztosítótársaság a lopáskár kockázatot felfüggeszti és célszerű a járművet az észlelést követően azonnal szakszervízbe vinni, ahol már akár másnap elvégzik a korábban leírtakat és a számla alapján a biztosító a szabályzatban szerepelő kármegelőzési önrész levonásával téríti a káreseményt. Ez az időszak napokat jelent és teljeskörű casco biztosítás esetén a biztosító a díjat nem tudja ilyen rövid időre módosítani, mert az a szerződés átdolgozását jelentené.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Csereautó a javítás idejére

2013. február 19., 10:00 Módosítva: 2013.02.19 10:00

Tisztelt Biztosításdoktor!

2012. decemberében egy kisebb baleset ért, az okozó elismerte felelősségét, a javítás várható ideje kb. 1 hét lesz. Az autó viszont nekem elengedhetetlen a napi munkavégzésemhez, amit jeleztem is az okozó biztosítójának, alátámasztva a munkáltatóm cégszerűen aláírt igazolásával (mely szerint szükséges az autó a napi munkavégzéshez), munkaszerződésemmel, munkaköri leírásommal, valamint egy költségtérítést igazoló szerződéssel (garázsbérlet a munkahelyem közelében). Kérdésem, hogy mindezek ellenére elutasíthatja-e a biztosító a javítás idejére a bérgépkocsi térítését, ráadásul indoklás nélkül.

Köszönöm segítségét, üdvözlettel

Tisztelt Érdeklődő!

A kárrendezésben illetékes biztosítótársaságnál benyújtott bérgépjármű igény a járulékos igények kategóriájába tartozik amely a baleset nélkül fel sem merült volna, ezért jogosultság alapján téríthető. A leírtak alapján a felmerült igény alátámasztásához a dokumentumokat Ön a biztosító rendelkezésére bocsátotta, amely alapján az optimális javítási időre igénybe vehető bérgépjármű költsége téríthető, a vonatkozó szabályok figyelembe vételével. Amennyiben a biztosító indoklás nélkül utasította el az igényt ,levélben kérje állásfoglalásuk magyarázatát a hozott döntéssel kapcsolatosan.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Elgurult az autó

2013. február 15., 10:19 Módosítva: 2013.02.15 10:19
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

Két parkoló autó között történt az esemény. Az okozó én voltam, mivel a kézifék nem volt kellően behúzva. Ennek következtében a dombon elindult és a 1,5m-re parkoló szgk-ba hátuljába koccant. A helyszínen kitöltöttük a kárbejelentő lapot melyben elismertem a sárvédő, hátsó lámpa sérülését és a károsult is! A lapot mindketten aláírtuk. A kárfelvételel alatt felfedeztek még két db sérülést, amit már a biztosítótól tudtam meg. A biztosító nem hajlandó fizetni, mivel üzemen kívül történt. A biztosító polgári peres rendezést ajánlott, amennyiben nem tudunk megegyezni.A kérdésem az volna, hogy ha közösen elismertük a helyszínen a keletkezett károkat (2db), akkor lehetséges az , hogy kárszakértői felmérésen még plusz 2 db hibát jegyzőkönyvbe vesznek? Tarthatok-e attól ezek ismeretében , hogy peres úton behajthatják rajtam egész összeget, ami a 4db sérülésre vonatkozik?

Tisztelettel: J. Péter

Tisztelt Érdelkődő!

A balesetben sérült gépjármű kárfelvételekor valószínűleg a külső sérülések mellett egyéb sérülések is keletkeztek a gépjárművön. A biztosító kárszakértője megbontás utáni pótszemle alkalmával is rögzíthet sérüléseket amelyek a gépjármű helyreállításának megkezdésekor derülnek.ki.Természetesen erről jegyzőkönyv készül, amelyről másolatot kérhet a biztosítójától. Amennyiben ezen sérülések más káreseményből / korábbi sérülések/ származnak azokat a biztosító kárfelvétel alkalmával a jegyzőkönyvön rögzíti és ezeket nem veszi figyelembe a kárrendezési eljárásnál.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Nekitolatott, elhajtott

2013. február 12., 10:44 Módosítva: 2013.02.12 11:39
2

Tisztelt Biztosításdoktor!

2013.02.08.- án 18:15- kor a miskolc déli Auchan parkolóban készült jelentést idézem, melyet szemtanú bejelentése után az áruház ügyfélszolgálatán vettek fel a gépkocsimon okozott károkról: A mai napon 18:15- kor egy vásárló (adatait megadni nem kívánta) jelentette felém, hogy miközben ő vásárolt az áruházban, felesége eközben kint várakozott a kocsiban látta, hogy egy Wolksvagen kisbusz, melynek színe zöldes- kék Rendszáma:xxx-xxx beletolatott egy szabályosan parkoló Peugeot típusú gépkocsiba (ez az én autóm). A Peugeot hátsó lámpája tört össze az ütközés következtében. A Wolksvagen gépjármű tulajdonosa a helyszínről segítségnyújtás nélkül elhajtott. A vásárlást követően a biztonsági őr már várt a parkolóban, mutatva az autómon keletkezett kárt!

A jelentéssel megyek a rendőrségre, majd a biztosítómhoz! Mire számíthatok?

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésre álló jegyzőkönyv alapján az Ön saját biztosítója megadja a károkozó biztosítójának nevét, ahol kárbejelentéssel élhet. A cserbenhagyás miatt a rendőrségi feljelentésről készült jegyzőkönyvet is csatolja a kárbejelentéshez.

Amennyiben a másik fél nem rendelkezik gfb. biztosítással akkor a saját biztosítója felveszi a keletkezett sérüléseket és a teljes káranyagot továbbítja a MABISZ részére illetékességből. Ez utóbbi esetben ha rendelkezik casco biztosítással, előzetesen kérheti a kár rendezését ezen szerződés keretében.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Ki fizeti a szélvédőt?

2013. február 8., 13:44 Módosítva: 2013.02.08 13:44

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az előttem haladó autó által felvert kő sérülést okozott az autóm szélvédőjén. Most csak egy kis kipattanás, de ez bármelyik pillanatban szélvédőcserévé nőheti ki magát. Megvan a rendszám és a típus. Kit terhel a kár, a követ felcsapót, az út kezelőt, vagy engem? (két hónapja új szélvédő van az autóban)

Üdvözlettel:

Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

Levelében leírtak alapján rendelkezésre áll a károkozó gépjármű rendszáma amelynek,ismeretében az Ön biztosítója rendelkezésre tudja bocsátani az okozó biztosítójának nevét ahol a kárbejelentést megteheti. A kárbejelentést minden részletre kiterjedően tegye meg, és jelezze a biztosítónak, hogy a gépjárműben két hónapja szélvédőcsere történt. A felverődés amennyiben nem reped tovább javítással pár ezer forintért javítható.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Miért vonták le az előzmény kárt?

2013. február 6., 13:31 Módosítva: 2013.02.06 13:31

A gépkocsimat totálkározta a biztositó. A levonásnál levontak 150 000 ft elözmény kár miatt. Az autóm volt sérülve, nem titkoltam, biztosítóban a javításokat számlára rendeztem a biztosítókkal.

A kárvelvételnél a rétegvastagság mérése igazolta a gépjármű szakszerú javításait.

Köszönöm a segítségét.

BI

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtakra válaszolva a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság gazdasági totálkár esetében a káridőponti értéket a rendelkezésére álló eurotax program segítségével határozza meg figyelembe véve a gépjármű sajátosságait/ pl. műszaki vizsga ,tulajdonosok száma, esetleges előzmény sérülések stb./valamint a piaci adatokat. Amennyiben a gépjármű - leírása szerint - szakszerűen helyreállításra került a korábbi sérülésből kifolyólag, levélben kérje tájékoztatásukat és magyarázatukat a levont összegszerűségre vonatkozólag.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Nekem csúsztak, cserben hagytak

2013. február 5., 10:55 Módosítva: 2013.02.05 10:55
1

Tisztelt Biztosításdoktor!

A házunk előtt parkoló autómnak hétfőn neki csúsztak és cserben hagytak! Eddig nem tudtuk ki volt,de ma a szomszédom meg kérdezte,hogy lett-e baja az autómnak mert ő látta az eseményt és tudja ki volt! Természetesen nem ismeri el a kár okozást! Ilyenkor mi a teendő?

Köszönettel :Kitti

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a levelében leírtak alapján a szomszédja látta a káreseményt és a gépjármű forgalmi rendszáma is rendelkezésre áll, úgy Ön a saját biztosítójához fordulhat, hogy rendszám alapján bocsássa rendelkezésére a károkozó biztosítójának nevét, ahol Ön a bejelentést megteheti.A baleset tanujának - szomszéd - nevét és elérhetőségét bocsássa a biztosító rendelkezésére a későbbi nyilatkozat megtételéhez.Cserbenhagyás révén rendőrségi feljelentéssel is élhet az elkövetővel szemben.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Biztosítás behozott autóra

2013. január 30., 10:56 Módosítva: 2013.01.30 10:56

Tisztelt Biztosításdoktor!

Szeretnék vásárolni egy külföldről behozott autót, mikor kell megkötni a biztosítást, ha már tudom hogy mi a rendszáma? Vagy hogy működik ez, ez lesz az első autóm nem tudom, hogy működik.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű magyarországi forgalomba helyezéséhez-névre íráshoz-az okmányirodának van szüksége a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződésre a forgalmi engedély kiállításához, a biztosítottság igazolására.A biztosítást a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerülő üzembentartó nevére kell megkötni.

A műszaki vizsga után rendelkezésre bocsátott járműkisérő lappal tud biztosítást kötni, akár az interneten ahol több biztosító ajánlatából tudja kiválasztani az Önnek megfelelő terméket.A biztosításhoz később kézhezvétel után a forgalmi engedély másolatát csatolni kell az illetékes biztosítótársaság részére.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Eltitkolt káreset

2013. január 29., 11:50 Módosítva: 2013.01.29 13:35

Tisztelt Biztosításdoktor!

Fél éve vettem magánszemélytől egy autót, amin utólag káreset -törés- nyomait fedeztem fel. A tulajdonos persze nem igyekezett erről felvilágosítani engem. A kérdésem az, hogy adhat-e a biztosító felvilágosítást, esetleg valamiféle igazolást az eltitkolt káresetről, ha a kgfb-t ugyanannál a biztosítónál kötöttem meg, mint az előző tulajdonos?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

Levelében szerepelő dokumentum kiadásra a biztosítótársaság a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében nem jogosult. A gépjármű előzménysérüléséből származó javítások,szakszervíz által készített állapotfelvétel alapján dokumentálhatóak, amelyek alapján az előző tulajdonoshoz fordulhat a korábbi baleseti sérülésből származó kártérítési igényével. Amennyiben jogi úton kívánja rendezni kárigényét a bíróság írásbeli kérésére a biztosító kiadja az Ön által kért információkat.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Cserbenhagytak, mit tegyek?

2013. január 25., 11:40 Módosítva: 2013.01.25 16:47

Tisztelt Biztosításdoktor!

A munkahelyem előtti parkolóban megtörték az autómat. A riasztó miatt kinéztünk a kollégákkal, felírtuk a rendszámot, van három tanúm, aki látta, ahogy emberünk nézi a saját kocsiját (amit otthagyott az út közepén) meg az enyémet, majd fejvakarás után távozik. A kár mértéke 10-15 ezer forint. Mit tudok tenni, ha csak kötelező biztosításom van?

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt káreseményt cserbenhagyásnak hívják, az okozott kár mértékétől függetlenül. Kérem, keresse fel a saját gfb. biztosítóját a rendelkezésre álló okozói rendszámmal és kérje, hogy közöljék, melyik biztosítónál van a másik fél gépjárművének biztosítása, ahol Ön a bejelentést megteheti a tanúk nevének és elérhetőségének rendelkezésre bocsátásával. Amennyiben nincs az okozónak biztosítása, tegyen rendőrségi feljelentést, és kérje a biztosítójától a szükséges intézkedések megtételét, amely után a káranyag továbbításra kerülhet a Magyar Biztosítók Szövetségéhez / MABISZ/ a kárrendezés és kifizetés lebonyolítása céljából.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Kátyúba mentem, ki fizet?

2013. január 24., 13:05 Módosítva: 2013.01.24 13:05
8

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy pár napja belementem egy nagy kátyúba (a latyaktól nem lehetett látni) és az első futóművemnél szétment minden járóképtelen az autóm. A rendőrséget értesítettem és ki is jöttek helyszínelni. A Közlekedésrendészeti osztálytól kapott írásos jelentést és a kárbejelentő lapot beadtam a Magyar Közúthoz. Az ügy érekében még kell a valamilyen iratot, igazolást beszereznem, vagy ezeknek elégnek kell lennie? Mivel az autóm járóképtelen és emiatt nem tudok vele bejárni dolgozni (tömegközlekedéssel megoldhatatlan) mit tehetek?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a helyszíni események dokumentálását szolgáló rögzítésnek elegett tett. Az illetékes közútkezelőtől kérjen tájékoztatást a biztosítójukra vonatkozólag, és kérje a benyújtott dokumentáció soron kívül történő továbbítását. A biztosítói információ birtokában írásban jelezze a társaságnak a rendelkezésemre bocsátott munkába járási nehézségeket,amelyek mint írta gépjármű nélkül megoldhatatlanok.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu