Nagy kocsi, kis zene

2011.02.28. 16:12

Tisztelt Kütyüdoktor,

lenne Ön felé egy egyszerű kérdésem. Adott egy Renault Mégane sedan (97-es), ebbe szeretnék valami hallgatható rendszert építeni.
Egyelőre valami egyszerűt, adott egy Sony CDX-GT35 típusú fejegység ehhez szeretnék hangszórókat. Az első ajtókba és a műszerfalra, mivel csak itt van gyárilag kialakított hely (egyelőre máshova nem tervezek hangszórókat, majd idővel esetleg...) Az ajtókba 13-as átmérőjű hangszóró fér. Erősítőben és mélyládában egyelőre nem gondolkodom.
Cél egy viszonylag olcsó és hallgatható rendszer, már amit ebből ki lehet
hozni. A műszerfalra milyen típusú hangszóró való? Magas?
Mit tanácsol? Várom mihamarabbi válaszát, amit előre is köszönök.

Egy rendszeres olvasójuk.

Amennyiben nem szeretne erősítőt és mélysugárzót, nagyon jó minőségű hangszórót kell választania. Figyelnie kell, hogy a magasabb kategóriába tartozó hangszórók igénylik az erősítőt, így az Ön számára a frekvencia-átvitel mellett az érzékenység paraméter a legfontosabb, hiszen kis teljesítménnyel szeretné meghajtani. Ha ajánlhatok, akkor MB Quart hangszórót válasszon. Az MB Quart egy német, kézi összeszerelésű, profi hangszórócsalád, amely az autóhifi nagyjai közül való. Elég széles palettával rendelkezik, és elérhető árfekvésben biztosít kiváló minőséget.
Véleményem szerint a 30-40 000 Ft körüli összeget kell rászánnia a szettre, alatta nem érdemes, mert nem kapja meg a várt eredményt. Ebben a kategóriában viszont olyan hangszóró szettet tudhat majd magáénak, ami a hangjában magán viseli a profi szettek jellemzőit is, míg elég érzékeny ahhoz, hogy egy autórádió végfoka megszólaltassa. Természetesen később egy erősítő ismét nagyságrendi változást hoz a rendszerébe.
Amit hallani fog: sokkal dinamikusabb, pontosabb közép-mély hangok jelennek meg, és lényegesen szélesebb, tisztább hangtér sikeredik a műszerfal tetejére. Az MB Quart magassugárzója már ebben a kategóriában is fölülmúlja hasonló árfekvésű társait. Nagy élmény, mert hangszórócsere után új hangok és új hangszerek jelennek meg az eddig is hallgatott lemezein (természetesen nem MP3-ról beszélek).
Üdvözlettel, Kütyüdoki - www-duett.hu