2013.01.14. 13:41

Tisztelt Kütyüdoktor!

Nemrég egy az első autóm boldog tulaja lettem. Kissé félek, hogy egy reggel csak hűlt helyét találom az autómnak, így valamilyen biztonsági eszköz beszerzésén gondolkodom. Kormányzár, vagy váltózár? Érnek-e ezek egyáltalán valamit, vagy a placebo hatásuk miatt veszik az emberek? Milyen más eszközt tudna ajánlani?

István

Nagyon jó választás a váltózár. Ha az autó hallótávolságban parkol általában, akkor egy alaptudású riasztót is ajánlanék hozzá. Az igazán biztos védelem egy mechanikus és egy elektromos védelem kombinációjából áll. A mechanikus részt megoldja a váltózár, az elektromost a riasztó, vagy egy immobiliser, rablásgátló, esetleg egy indítási trükk.

Az autóba szerelt védelem nagymértékben növeli azt az időt, amíg az autó beindítható, elvihető. Igaz, nem hiszek a váltózár utcai kiszerelésében, de, ha mégis valahogy sikerülne, még mindig véd a riasztó. A két rendszer kiiktatása kétféle felkészültséget feltételez, hozzáértést, szerszámot. Az az autó, amiben van, biztos vagyok benne, hogy a helyén marad. Ez alól kivétel, ha a tulajdonos elárulja illetéktelennek, hogy hogyan lehet beindítani, hatástalanítani, valamint, ha lehetőséget ad arra, hogy lemásolják a kulcsát, a távirányítóját.

Nem placebo, nagyon régen szerelünk riasztót és egyéb védelmi eszközöket, és nem lopják azokat az autókat, amikbe beszereltük - ennyit megér a nyugalmunk.

A kiválasztásnál tartsd szem előtt, hogy ebben az esetben nem a készülék ára a választási szempont. Mint mindenütt, a riasztópiacon is létezik a vacak portéka. A vásárlás előtt tájékozódj, hogy a készülék rendelkezik-e MABISZ minősítéssel, nemzetközi jóváhagyásokkal, szóval valóban biztonságtechnikai termék, vagy csak hasonlít hozzá

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu