Nyithatja a távirányító a másik autót is?

2014.03.06. 12:05

Kedves Kütyüdoktor!

Leparkoltam a munkahelyi parkolóban Ford S-Max-ommal és amikor a zsebemben lévő távirányítón véletlenül a nyitás gombot nyomtam meg a zárás helyett, az autómtól pár méterre parkoló egyik kollégám új Focus-ának feloldott a központi zára (plusz első-hátsó helyzetjelző és kilépőfény felkapcsolt, mint az én S-Max-omon is). Amikor a lezárás gombra nyomtam a saját autóm teljesen normálisan lezárt. Ahogy sétáltam el láttam, hogy a Focus kb 20 mp után lezárt, mint amikor valaki nyomja a távirányító nyitó gombját, de nem nyitja ki az ajtót és az autó automatikusan visszazár 20-30 mp-el később?

Lehetséges az, hogy az én távirányítómmal egy másik autót véletlenül kinyitok, de visszazárásra már nem reagál? Azt kizárnám, hogy a kollégám zsebében esetleg véletlenül ugyanabba a pillanatba megnyomódott a gomb, mert az irodák jó messze vannak a parkolótól.

Nem tapasztaltam még ilyet, de nem is szeretnék. Banális hiba lenne, ha két kód összetalálkozna és nyílna tőle két autó, ennél ez sokkal bonyolultabb. Nem ismerem a Ford kódolási algoritmusát, ezért csak egy szabványos általános kódrendszerről mondok véleményt, szomorú lenne, ha ennél egyszerűbb megoldást választana egy autógyár.

Amikor megnyomunk egy távkapcsolót, az elküld egy kódot az autó felé, a kód több részből tevődik össze, ne is vizsgáljuk végig, értsen hozzá az, akinek érteni kell, a mi esetünkben emeljünk ki két összetevőt. Az egyik, hogy a vevő nem áll szóba csak azzal a távkapcsolóval, amit feltanítottak neki. Tárolja annak azonosítószámát, afféle gyári számát. A másik, amit megjegyez, az utolsó kommunikációjuk eredménye, ha ez nem stimmel, akkor szintén megtagadja az együttműködést. Annak az esélye, hogy az Ön távkapcsolójának azonosítója tárolva van és az adott gombnyomáskor kiadott kód visszafejtésekor kapott szám sorrendben a letárolt utolsó szám után következik, ez nulla. Persze a legkisebb esély is bekövetkezhet, hiszen a végtelenmajom tétel szerint, ha egy majom véletlenszerűen, végtelen ideig ütögeti az írógép billentyűit, előfordulhat, hogy leírja Shakespeare egyik művét hibátlanul. Az esélye ennek is nulla, mondanám, de előfordulhat. A bonyolult hibák megoldása mindig egyszerű, lehet, hogy mégis közelebb volt a kollega.

A visszazárás nem csoda, szinte minden távkapcsolóval rendelkező autó tudja, hogy, ha a távkapcsolóval történő nyitáshoz nem tartozik tényleges ajtónyitás, akkor visszazár.

Ha már a zárásról esett szó, érdekességként említem, hogy a Ford klasszikus hengeres kulcsának volt egy egyedi extrája. Minden Ford kulcs zárt minden Fordot. Ha egy Ford tulajdonos azt látta, hogy márkatársa nyitva felejtette az autóját, hát bezárhatta helyette - nem nyitotta, zárta. Ez volt régen, lássuk be, ma nagyon kínos helyzetbe kerülne az, akit azon kapnak, hogy egy idegen autóba tuszakolja a kulcsát, sokat kéne magyarázkodni, hogy ő csak jót akart.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu