Xenont a fényszóróba

2015.03.22. 08:25

Üdvözlöm,

érdeklődnék, hogy mennyire szabályos, ha a tompított fényszóróba sima h7-es izzó van, de a jobb látási viszonyok miatt a távolsági helyére xenon-t tennék?

Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert elég sokat vezetek sötétben, és a távolságimmal sem vagyok megelégedve, azt pedig úgy is lekapcsolom amikor jön szembe valaki. Illetve ha ez nem lenne szabályos, akkor mit ajánlana, hogy jobbá tegyem az E36-osom fényszóróit?

Esetleg egy projektoros lámpatest is szóba jöhet ha jelentős különbséget lehetne vele elérni (családon belül van projektoros, Peugeot 307, azzal álom éjszaka vezetni annyira jól lehet látni).

Üdvözlettel: Patrik

A xenon utólagos beépítése nem szabályos. Nem csak azt vakítja, aki szemben jön, azt is zavarja, aki előttünk megy. A hagyományos lámpatest vetülése normál izzóra lett kiképezve, a xenon össze-vissza foltokat vetül és általában pont arra területre, ami a szembejövő és előttünk haladó látóterébe esik.

A xenon távolsági használata lehet, hogy nem zavarna senkit, mert Ön odafigyel, de a műszaki vizsgán bizonyosan magyarázatot igényelne a megléte. Léteznek megnövelt fényerejű izzók, inkább ezek használatát javasolom.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu