2015.03.31. 11:03

Érdekes jelenségre lettem figyelmes 2008-as évjáratú Toyota Aurisommal. A központi zár távirányítója bizonyos esetekben nem zárja az ajtókat. A kis piros led világít a kulcson, amikor megnyomom a gombot, de az ajtók nem záródnak. Viszont, ha kulccsal bezárom, a távirányítóval (a legtöbb esetben) ki tudom nyitni.

Az egészben a legfurcsább, hogy általában nagy áruházak parkolójában jött eddig elő ez a jelenség, mert például itthon, vagy szüleimnél a ház előtt a parkolóban (vagy bárhol máshol) még nem jelentkezett. Merül az elem? Vagy máshol lehet a hiba? Esetleg mégsem véletlen egybeesés, hogy pont egyes áruházi parkolókban nem zár a zár?

Előre is köszönöm! Gyuri

Ha a távirányító által kiadott jel keveredik a környezet rádiófrekvenciás jelével, akkor az autóban lévő vevő hibásnak ítéli a kódot és nem áll szóba a távkacsolójával. Ilyen előfordulhat egy nagy parkolóban, ahol sokan nyomkodják a távkapcsolót, de parkolhatunk is olyan jármű mellett, ami ad valami okból, valami rádiójelet. Ilyenkor arrébb kell parkolni és helyre áll a rend.

Azért egy parkolóban csak ritkán fordul elő, hogy mindenki egyszerre és folyamatosan nyomja a gombot, valamint a kibocsátott jel nem olyan nagy, csak pár tíz méter, amin belül zavart okoz. Így csak ritkán találkozunk ezzel a jelenséggel, nem általános.

Az autólopás egyik módszere, hogy nagy parkolóban rögzítik a kiszemelt autó távkapcsolójának jelét. Zavarják a jelet, ezért a tulajdonos többször is megnyomja a gombot, így több egymás után következő jelsorozatot tudnak rögzíteni, amiből könnyebben reprodukálható az autó nyitásához szükséges kódsorozat. Ilyen is előfordul, de ez sem általános. Ezt tapasztalva szintén máshová kell parkolni.

Ha rendszeresen jelentkezik a probléma az Ön autójánál, inkább vizsgáltassa meg a távkapcsolót, bár azt írja, hogy csak a nagyobb parkolókban jelentkezik, ezt nem tudom semmi meghibásodáshoz kötni. Vizsgáljuk meg a távkapcsolót, ellenőrizzük le a rendszer működését és parkoljon máshova, ha ilyet tapasztal, mert jobb félni, mint megijedni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu