Utólagos szivargyújtó beszerelés kis füsttel

2015.06.18. 16:18

Tisztelt kütyüdoktor!

A csomagtérbe szerettem volna egy szivargyújtó aljzatot, praktikus célokból. Miután nem vagyok otthon az autóvillamosság területén, a csomagtérlámpa vezetékeit használtam fel a szivargyújtó üzembe helyezéséhez. Egy elektromos biciklipumpával tesztelve kiválóan működött, azonban a fiam beledugta a rádiótransmittert ami nem működött, ugyanakkor tönkre is ment (némi égett szag kíséretében) Mi a probléma? És mi a megoldása?

Köszönettel: Zsolt

Nem vagyok biztos abban, hogy ezt otthon kell beszerelni. Mint a példa is mutatja, nagyon közel került ahhoz, hogy tüzet okozzon. A csomagtér világítása, mint minden fogyasztó az autóban biztosítva van, mégpedig akkora terelésre, ami üzemszerűen előfordulhat az adott áramkörön. Egy belsővilágítás köre közel sem vehet fel akkora áramot, mint amennyit egy szivargyújtóba dugható eszköz, ami akár hűtőláda is lehetne.

Ha plusz szivargyújtó aljzatot szerelünk, akkor mindig az akkumulátorról vesszük le az energiát, megfelelő keresztmetszetű vezetéket használunk és közvetlenül az akkumulátornál biztosítékkal lájuk el.

Úgy gondolom, az Ön esetében már a kábel keresztmetszete sem volt megfelelő, ebből adódott a szag. Ha a melegedő kábel valami gyúlékony anyaghoz közel lett volna, most nem lenne autója. Amíg nem láttam égő autót, el sem tudtam képzelni, hogy milyen gyorsan és milyen intenzitással ég. Az otthoni szereléseket nem támogatom. Ha megvan a szaktudás, akkor a szerszám, vagy a segédanyag hiányzik, így, tisztelet a kivételnek, soha nem lesz szakszerű. Egy autórádiót a helyére tenni, ha a csatlakozó is stimmel, nem nagy mutatvány, de ennél mélyebben nem célszerű kutakodni, hiszen annál olcsóbban szereli a szakember és annál drágább az autó.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu