Hogyan kössem be a nyestriasztót?

2015.06.26. 07:54

Tisztelt Doki!

Vásároltam egy 12V-os nyestriasztót amit a leírás szerint úgy kellene bekötni (köttetni), hogy az egyik kábel az akku pozitív sarkára megy, a másik meg valami 15-ös dugaljba, ami a rádió dugaljzatán van elvileg. De ez mindegy is,mert nekem az a rohadt dög mindig az autóm tetjét és ablakát mászkálja össze, ezért arra gondoltam hogy rákötöm ezt a kütyüt szivargyújtóra és csak éjjelre dugom be. Biztosíték van a készüléken, Ön szerint ez megoldható?

A nyestriasztót be lehet kötni úgy, hogy csak levett gyújtásnál üzemeljen, de be lehet kötni állandó áramra is. Van, aki úgy gondolja, hogy elég, ha csak akkor működik, ha az autó parkol és van, akit nem zavar a tudat, hogy állandóan sípol, hiszen úgy sem halljuk. A szivargyújtóra is rá lehet kötni, feltéve, hogy gyújtás nélkül is van benne energia, mert sok autóban csak gyújtáson működik a szivargyújtó.

Az autó tetejével lesz baj, mert, ha a nyestriasztó az autó motorterében, vagy utasterében van, akkor annak hangja nem jut el túl messzire. Minél magasabb a frekvencia, annál rosszabb terjedés. A nyestriasztó nem vízvédett, legalább is nem láttam még olyat, így csak akkor lehetne az autó tetejére tenni, ha garázsban parkol.

Lehet próbálkozni kémiai riasztókkal. Van olyan aerosol, ami a nyest számára kellemetlen szagot tartalmaz. Ezzel szoktuk kezelni az autó motorterének azon réseit, ahol be tud mászni a nyest. A fényezést nem bántja, de nagyon kell figyelni a kifújt mennyiségre, mert ezt a szagot mi emberek is érezzük és nagyon nem kellemes.

A védettség kb. egy hónapig megmarad, de ezt befolyásolja, hogy mennyit süti a nap és mennyit mos le belőle az eső. Elméletben nem kell sokszor használni, mert a helyi nyest megtanulja, hogy ez az autó nem kellemes számára. Ez csak elmélet. Az elektromos és kémiai riasztók általában működnek, de vannak kitartó vagy süket és szaglássérült nyestek is. Tökéletes recept nincs, csak praktikák, mint az elektromos riasztó, az aerosol, vagy kutyaszőr kis csomagban és egyéb szagot árasztó szerek.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu