Megbízhatok a gyári riasztóban?

2016.05.03. 16:36

Tisztelt Kütyüdoktor!

Új autó vásárlása esetén érdemes-e megrendelni a gyár által ajánlott riasztó berendezést? Toyota gépkocsiról lenne szó. Esetleg valami más, utólag beszerelt rendszer jobb lehet? Sajnos fogalmam sincs a gyári rendszerek hatékonyságáról, illetve hogy milyen riasztó lenne a legmegfelelőbb. Minden tanácsát köszönettel fogadom!

Üdvözlettel: Béla

A gyári rendszerek műszaki tartalmához nem férhet kétség, hiszen az autógyár mérnökeinek ez valószínű, hogy csak ujjgyakorlat. A védelem falán a rés a sorozatgyártásból adódik. Mivel az azonos típusú járművekben azonos helyen, azonos megoldást alkalmaznak és az esetek többségében a rendszer hozzáférhető a gyári OBD csatlakozón keresztül, így kiszámítható, támadható. Az utólag beépített védelmi megoldás esetében nem lehet előre tudni, hogy ki, mit és hova szerelt, így legyen az bármilyen védelem, a gyári megoldáshoz képest az áthatolási ideje lényegesen hosszabb, tehát az utólagos védelem biztonságosabb.

Azt, hogy milyen legyen a védelem, az Ön használati szokásai határozzák meg. Ha Ön olyan helyen használja a járművet, ahol a lopási kockázat alacsony, akkor nem kell túlgondolni és elegendő lehet egy alapriasztó. Ha kiemelten veszélyes környezetben használja, akkor átgondolást igényel. Míg a Mátra gyönyörű falujában az autó ajtaját sem zárják be, itt Budapesten, egyes helyeken, ha leejtünk valamit, az már nem koppan a földön. Ha olyan helyen parkol, ahonnan hallja a riasztó esetleges jelzését, akkor risztóban kell gondolkodni. Ha nem hallhatja a sziréna hangját, akkor immobilisert kell választani és esetleg mellé egy alapriasztót, hogy legyen helyi figyelemfelkeltés. Ha az autó kulcsát olyan helyen tartja, ahol más is hozzáférhet, mint például rendszeresen jár uszodába, vagy olyan egyéb helyre, ahol gyenge védettségű öltözőszekrényben hagyja, akkor rablásgátlót ajánlok.

Mindenképpen látogasson el egy riasztószervizbe (mint, mi), és személyesen kérje segítségét egy szakembernek, aki nem ár szerint, hanem felhasználás szerint segít majd kiválasztani a megfelelő védelmet. A gyári riasztó és immobiliser jó, de a tapasztalat szerint sajnos, nem tölti be funkcióját.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu