Hol az egyik, hol a másik ablak működik

2016.09.08. 17:54

Kedves Kütyüdoktor,

Elektromos ablakemelő problémával fordulok Önhöz. Az autó egy 2000-es évjáratú, Németországból behozott Toyota Yaris Verso, melyek bal első ablakemelője már a februári megvásárláskor is "kihívásokkal küzdött", hol működött, hol nem.

Az elején még egyszer-egyszer megmozdította az ablakot, de volt úgy, hogy lehúzott ablakkal kellett otthagynom az autót, mert fölfelé már sehogy sem akarta tenni a dolgát. (Mindeközben a jobb első ablaké rendeltetésszerűen tette a dolgát. A hátsó ablakok kézi emelősek.) Néhány próbálkozás után hagytam is, de eléggé hiányzott, mert elég ciki volt mindig kiszállni a drive-innél, illetve a mélygarázsok sorompóinál fizetni.

A gyanú hamar az ablakemelő kapcsolójára terelődött, de sajnos ilyen panelt itthon sem bontóban, sem újonnan nem kaptam. (A bal oldali ajtón lévővel működtethető mindkét első ablak, a központi zár, a jobb oldalin lévővel csak a saját ablaka.) Föllapozván az internetet, az AliExpressen rá is akadtam egész jó áron a szükséges(nek látszó) panelre, bár az alkatrész száma nem stimmelt, de az eladó megesküdött rá, hogy bizony ez az, ami kell nekem. A megrendelés után igen hamar meg is jött a holmi. Ajtó szétszed, kütyü beszerel, bal ablak működik, de jó! Jobb ablak? Az nem akarja. Na ne má'! Nem baj, majd a saját gombjával. De azzal sem! Régi visszaszerel: bal nem megy, jobb igen. Tehát nem az ablakemelő motorral, a mechanikával lehet a baj, hanem a folyamat vezérlésével. És itt megállt a tudományom. Mit lehetne tenni, hogy mind a bal, mind a jobb oldali ablakemelő működjön? Utóbbinál megelégedek a saját ajtón lévő gombbal is.

Köszönettel: Gábor

Kézenfekvő válasz lenne, hogy gyári kapcsolót kell beszerezni és beépíteni. A csere arra fényt derített, hogy a baloldalnak kapcsoló problémája van, amit megold a csere. Ellenőrizném az új kapcsoló bekötését.

A jobboldali ablak baloldali kapcsolója kell kapjon +12V-ot és negatívot. A kapcsoló elmenő vezetékeit (amik a jobboldalra mennek) alaphelyzetben testen tartja és amikor valamelyik irányba elbillenti a kapcsolót, akkor elemeli az egyik vezetéket és pozitív feszültséget ad ki rá. Mivel a saját ajtóról nem vezérelhető, gondolom, hogy nem tartja testen a két kábelt, így nem kap negatívot a jobboldali kapcsoló, amitől nem tud működni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu