Kattog a relé

2016.09.15. 15:05

Tisztelt Kütyüdoki!

Van egy Škoda Fábiám 2002 1,9 sdi. Olyan problémát produkál, hogy ha mindkét ajtót becsukom elöl, akkor az ajtó aljában lévő piros lámpa ugye normál esetben elalszik. Na most nekem nem alszik el, hanem elkezd vibrálni mindkét ajtó lámpája és kattog egy relé a műszerfal alatt valahol, elég tempósan. De ha kiveszem bármelyik ajtó lámájából az izzót akkor becsukáskor ez a kattogás megszűnik. Csak így sajna ugye nyitott állapotban izzó hiányában nem világít, de így a másik ajtó tökéletesen működik.

Az izzó mindkét ajtólámpában az előírt 12V 5W-os. Központi zár az autóban van, riasztó meg nem tudom h van-e. A bal oldali ajtónyitógomb mellett van egy kis piros led, ami villog ha lezárom az autót (csak kulccsal lehet, nincs távirányítója),de ez nem tudom h most a riasztó vagy csak így jelzi hogy le- e van zárva. Kérdésem, hogy mitől lehet ez?

Válaszát előre is köszönöm!

Sok minden okozhat ilyet, de a legvalószínűbb, hogy az ajtóátvezetőben eltört kábelek összeérnek. Sajnos az idő múlásával a kábel szigetelése elöregszik és kikeményedik, ehhez hozzájárul még az ajtónyitás okozta tekeredés és idővel eltörnek a kábelek. A csupasz végek összeérnek és bármilyen furcsa dolgot művelhetnek.

Főként a csomagteret érinti ez a dolog, mert ott nagyobb az igénybevétel, de az ajtóknál is rendszeresen előfordul. Sajnos nem elég összeforrasztania az eltört kábelt, mert a forrasztás merev, így nagyon hamar újra eltörik, ki kell váltani új vezetékkel a törött darabot. Nem számít jó munkának, mert nagyon kicsi a hely, nagyon rosszul lehet hozzáférni, otthon ne álljon neki, keressen egy autóvillamossági szakembert, aki természetesen méréssel is ellenőrzi, hogy ez a baj, vagy valami más okozza.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu