A Berlingo kormánykapcsolója megbolondult

2017.11.01. 12:46

Tisztelt Doki!

2 hónapja vettem egy 1.9D Berlingot. Az autó aránylag rendben van, nagyon megkedveltük. Mondanom sem kell egy párnap múlva a vásárlás után az eddig rendben működő kormánykapcsoló megbolondult. Mivel már az újabb Berlingóról van szó COM2000 kapcsolóban van benne ami horror áron kapható. Egy helyi szerelő rendben kicserélte elméletileg pontosan ugyanolyat rendelt Valeo márkájút.

A csere óta a gyári központi zár távvezérlője nem működik, illetve a duda is hol működik hol nem. A központi zár kulccsal jól funkcionál de távvezérlővel nem. A szokásos egyszerű dolgok megvoltak: elemcsere, a kulcs újra tanítása (felhasználó szinten gyújtást ráadva bent lévő kulccsal).

A másik furcsaság, hogy a nem távvezérlős pótkulcs a kapcsolóban marad pittyegve jelez, ha a távvezérlős kulcs marad benne akkor nem jelez. Az autó mind két kulccsal rendben beindul, a kormány kapcsoló funkciói rendben működnek. Egy másik szerelő átnézte a központi zárat de nem talált hibát. A fórumon azt írták, hogy le kellene szedni a kormánykapcsolót és úgy visszarakni, hogy benne van a kulcs, vagy a gyári diagnosztikai program kellene?

Köszönöm szépen a segítségedet! Üdvözlettel: József

A gyári diagnosztikai programra szavaznék, de előtte, ha még nem volt, akkor egy akkumulátorsaru levételre. Vegye le a sarut és várjon öt percet, majd helyezze vissza. Ilyenkor az autó minden elektronikája újraindul és, ha a csere folytán valami okból lebutult a rendszer, az megjavul.

Ellenőrizze, hogy az új beépített alkatrész valóban kompatibilis az autóval. Egy kis eltérés is okozhat nagy bonyodalmat, hiszen zavart kelt az elektronikák kommunikációjában, tilthatja akár a központizár vezérlés is.

Ha márkaszervizbe vagy márkára szakosodott szervizbe viszi, ott van diagnosztikai program, ami jó eséllyel kijelzi a rendellenesség okát, valamint a márkában járatos szerelő lényegesen jobban átlátja a rendszert részleteiben. Sajnos a mai autók esetében már nem elegendő józanész a hibakereséshez, szükség van célműszerre, aminek hiányában a legokosabb szerelő sem tud semmit mérni csak próbálkozni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu