2018.02.20. 11:32

Tisztelt Kütyüdoktor!

Vettem egy 2002-es Škoda Fabia (1.4 16v 100 Le) autót. Távirányítós központi zár van benne. Az a gondom, hogy egyik kilincs mellett sincs kulcsnyílás, hiába pattintottam le a műanyag borítást a kilincsek mellett. A hátsó ajtónál sem találtam.

Az akkumulátora döglődik, nem tartja a feszültséget, de még éppen beindítja. Pillanatnyilag nem tudok újat venni. Félek hogy egyik reggel nem tudom kinyitni az autót és munkába menni. Kaptam hozzá egy hagyományos kulcsot is, ebből gondolom, hogy valahogy ki lehet nyitni mechanikusan is. Ön szerint hogy lehet kinyitni az autót, ha lemerül az aksija?

Előre is köszönöm!

Ha nincs kulcsnyílás, akkor azt biztonsági okból eltávolították. Ilyen zárdugózást mi is készítünk, ilyenkor a zárakat kiszereljük és helyüket elfedjük egy eltávolíthatatlan idommal.

Az autóba bejutni a gyári távkapcsolóval lehet, de mindig van egy egyedi hozzáférés is, amit csak a jármű tulajdonosa tud, hogy hol és milyen módon nyitható és/vagy tölthető az autó, ha lemerülne az akkumulátor vagy tönkremenne a távkapcsoló.

Általában ez egy nehezen hozzáférhető megoldás, minden autó esetében máshogyan oldjuk meg és máshová helyezzük. Keresse meg az előző tulajdonost és kérdezze meg. Ha erre nincs mód, akkor keressen egy riasztószervizt és kerestesse meg a hozzáférési pontot, ami persze nem lesz egyszerű, hiszen valaki azt jól eldugta.

Az autók többségében a zárszerkezet kevés és gyenge minőségű lamellákkal készül, amit kis erőbefektetéssel egy csavarhúzóval el lehet deformálni és így az ajtót kinyitni. Az ilyen jellegű autófeltörés ellen kiváló megoldás a zárdugózás, mindemellett elsődleges jelzésként figyelmezteti az autótolvajt, hogy ez az autó védett. Van, hogy a zárbetét helyére krómozott takaró kerül, de van olyan, mint a VW csoport esetében, hogy kapható a zár helyére gyári takaró és azt kell felpattintani. Nem elég a zártestet eltávolítani, annak helyét mindig ki kell váltani valami erős és tömör takarólemezzel, tömbbel, hogy a lyukon keresztül ne lehessen hozzáférni az ajtózárhoz.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu