Xenon hatású izzót használnék

2018.04.24. 13:18

Kedves Kütyüdoktor,

Jelenleg 2008-as Suzuki Grand Vitarámban 4200 Kelvines H7-es Osram izzó van, mely xenon hideg fényű hatást ígér, mégsem vagyok elégedett vele, számomra még mindig elég sárga. A lámpabúra nincs mattulva egyáltalán. Gondolkodom az 5000 Kelvines izzón, ezek azonban közúton nem legálisak. Megbüntethetnek ezért? Van olyan rendőr aki ezt kiszúrja és megállíthat ezért?

Vannak újabb (javarészt luxus) autók amik autópályán a másik sávból is megvakítanak annyira kékes a led-jük/xenonjuk/bármiük. Jó ötlet lehet egy ilyen 5000 Kelvines izzó beszerelése? Autósboltban azt mondta nekem az eladó, hogy az ő autójában is olyat használ, nem volt vele probléma. Félreértések elkerülése végett, nem hülyegyerek-kékfényt szeretnék, csak szép, hideg fehéret, ami enyhén kékes, sokat dobna az autó megjelenésén mint a normál sárgás izzó. Van olyan típus amit esetleg bátran ajánlana?

Köszönöm szépen válaszát előre is!

Segítségül hívtam a világítások szakértőjét és ezt válaszolta:

Az autóiparban elterjedt LED-ek jellemzően 6000 Kelvinesek, ezekhez képest minden halogén izzó sárgásabbnak fog tűnni. Ha közúton hivatalosan is használható halogén izzót használsz, az Osram Cool Blue Intense termék egy jó választás.

A hagyományos xenon fényforrások színhőmérséklete ~4150 K, amit ez az izzó egész szépen reprodukál. Természetesen kapható xenonból is magasabb Kelvin-számú termék, ezek fénye kékesebb. Nem szabad elfelejteni, hogy a halogén izzók színhőmérséklet-változását egy speciális színszűrőréteg felhordásával érik el. Ez a kékes réteg nem csak a kibocsátott fény színhőmérsékletére, de a kibocsátott fénymennyiségére is hatással van.

Azért, hogy egy magasabb színhőmérsékletű izzó a szűrés ellenére megfelelő mennyiségű fényt bocsásson ki, meg kell növelni az eredeti fénymennyiséget. Ez a fényforrás élettartamának csökkenésével, vagy a teljesítményének növelésével jár. Az 5000 K-es fényforrások már nem kaphatnak ECE-minősítést, mert a fényük kívül esik a legális tartományon. Ilyen mértékű színhőmérséklet-változásnál a fényerőt már nem lehet megfelelően kompenzálni, így ezek az izzók kisebb fénnyel is világítanak, mit a hagyományos változatuk.

Avatott szem azonnal látja, hogy a lámpád kékesen világít. Miután az 5000 K-es izzók nem használhatók közúti forgalomban (nincs ECE-minősítésük), így a rendőr jogosan büntethet. Az autód ezekkel a fényforrásokkal érvényes műszaki vizsgát nem szerezhet. Amennyiben mégis szeretnél egy jó minőségű off-road terméket, a Osram Cool Blue Boost-ot érdemes megvásárolni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu