Állandóan tönkremegy a végfok

2015. április 2., 14:30 Módosítva: 2015.04.02 14:30
1

Üdvözlöm!

A gondom az, hogy tönkrement a végfok ic a rádióban, kicserélték, de ismét kiégett. Lehetséges-e kikerülni a végfokot, van rc kimenet a rádión de a végfok nélkül nincs jel benne.

A végfok tönkremenetele inkább külső hatással van összefüggésben, nem szokott magától elfüstölni. Ha már egyszer tönkrement és megjavították, majd ismét tönkrement, meg kéne mérni a hangszórókat és ellenőrizni a bekötést.

A hangszórók impedanciája 4 Ohm és egyik kivezetésének sem szabad testen lenni. A rádió tápfeszültsége, ami azonos az autó töltőfeszültségével, maximum 14V. Ha ezek a paraméterek jók, akkor a rádiót javító műszerészt kell lecserélni, amit az is alátámaszt, hogy végfok javítás után mindig ellenőrizni kell az autót. Nem egy alternatív megoldást kell keresni RCA kimeneten keresztül, hanem hibát javítani.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Nem zár az Auris

2015. március 31., 11:03 Módosítva: 2015.03.31 11:03
1

Érdekes jelenségre lettem figyelmes 2008-as évjáratú Toyota Aurisommal. A központi zár távirányítója bizonyos esetekben nem zárja az ajtókat. A kis piros led világít a kulcson, amikor megnyomom a gombot, de az ajtók nem záródnak. Viszont, ha kulccsal bezárom, a távirányítóval (a legtöbb esetben) ki tudom nyitni.

Az egészben a legfurcsább, hogy általában nagy áruházak parkolójában jött eddig elő ez a jelenség, mert például itthon, vagy szüleimnél a ház előtt a parkolóban (vagy bárhol máshol) még nem jelentkezett. Merül az elem? Vagy máshol lehet a hiba? Esetleg mégsem véletlen egybeesés, hogy pont egyes áruházi parkolókban nem zár a zár?

Előre is köszönöm! Gyuri

Ha a távirányító által kiadott jel keveredik a környezet rádiófrekvenciás jelével, akkor az autóban lévő vevő hibásnak ítéli a kódot és nem áll szóba a távkacsolójával. Ilyen előfordulhat egy nagy parkolóban, ahol sokan nyomkodják a távkapcsolót, de parkolhatunk is olyan jármű mellett, ami ad valami okból, valami rádiójelet. Ilyenkor arrébb kell parkolni és helyre áll a rend.

Azért egy parkolóban csak ritkán fordul elő, hogy mindenki egyszerre és folyamatosan nyomja a gombot, valamint a kibocsátott jel nem olyan nagy, csak pár tíz méter, amin belül zavart okoz. Így csak ritkán találkozunk ezzel a jelenséggel, nem általános.

Az autólopás egyik módszere, hogy nagy parkolóban rögzítik a kiszemelt autó távkapcsolójának jelét. Zavarják a jelet, ezért a tulajdonos többször is megnyomja a gombot, így több egymás után következő jelsorozatot tudnak rögzíteni, amiből könnyebben reprodukálható az autó nyitásához szükséges kódsorozat. Ilyen is előfordul, de ez sem általános. Ezt tapasztalva szintén máshová kell parkolni.

Ha rendszeresen jelentkezik a probléma az Ön autójánál, inkább vizsgáltassa meg a távkapcsolót, bár azt írja, hogy csak a nagyobb parkolókban jelentkezik, ezt nem tudom semmi meghibásodáshoz kötni. Vizsgáljuk meg a távkapcsolót, ellenőrizzük le a rendszer működését és parkoljon máshova, ha ilyet tapasztal, mert jobb félni, mint megijedni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Xenont a fényszóróba

2015. március 22., 08:25 Módosítva: 2015.03.22 08:25
1

Üdvözlöm,

érdeklődnék, hogy mennyire szabályos, ha a tompított fényszóróba sima h7-es izzó van, de a jobb látási viszonyok miatt a távolsági helyére xenon-t tennék?

Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert elég sokat vezetek sötétben, és a távolságimmal sem vagyok megelégedve, azt pedig úgy is lekapcsolom amikor jön szembe valaki. Illetve ha ez nem lenne szabályos, akkor mit ajánlana, hogy jobbá tegyem az E36-osom fényszóróit?

Esetleg egy projektoros lámpatest is szóba jöhet ha jelentős különbséget lehetne vele elérni (családon belül van projektoros, Peugeot 307, azzal álom éjszaka vezetni annyira jól lehet látni).

Üdvözlettel: Patrik

A xenon utólagos beépítése nem szabályos. Nem csak azt vakítja, aki szemben jön, azt is zavarja, aki előttünk megy. A hagyományos lámpatest vetülése normál izzóra lett kiképezve, a xenon össze-vissza foltokat vetül és általában pont arra területre, ami a szembejövő és előttünk haladó látóterébe esik.

A xenon távolsági használata lehet, hogy nem zavarna senkit, mert Ön odafigyel, de a műszaki vizsgán bizonyosan magyarázatot igényelne a megléte. Léteznek megnövelt fényerejű izzók, inkább ezek használatát javasolom.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Használat előtt felmelegítendő

2015. március 19., 11:23 Módosítva: 2015.03.19 11:23
1

A problémám a következő:

az autóhoz való kulcs távirányítójával nem tudom nyitni sem zárni az autót kivéve, ha felmelegítem a távirányítót (kb.: 25-30°C) akkor veszi a jelet és nyit/zár. Fogalmam nincs mi lehet a baja.

Válaszodat előre is köszönöm: Ákos

Érdekes hiba. A távirányítóban nincs olyan alkatrész, ami üzemszerűen változtatná paraméterét hő hatására, vannak olyan alkatrészek, amik produkálhatnak ilyet, amikor a teljes halál felé haladnak. Mivel a távirányítóban nincs olyan sok belőlük, viszonylag könnyem behatárolható a cserére érett bűnös.

Tudjuk detektálni, hogy ad-e a távirányító, azt is, hogy milyen frekvencián teszi, így csak hő különbséget kell létrehozni mérés közben és hamar jelentkezik a hibás alkatrész.

Otthon nem érdemes belenézni, mert a pici alkatrészekből könnyedén kipöckölhet egyet a kíváncsi nézelődő, amivel nagyobb bajt csinál, mint az eredetileg volt, legalább is ez a tapasztalatunk.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Zajcsillapítás a Swiftben

2015. március 17., 11:27 Módosítva: 2015.03.18 11:42
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy 1996-os suzuki Swift 1.3 benzines ferdehátú 3 ajtós kocsinak hogyan tudnám csillapítani a műszerfal zaját? A válaszait előre is köszönöm!

Üdv: Pisti

A rezgéscsillapítás időigényes feladat, de igen jó eredményt lehet elérni vele. Ha csak a korból adódó zörejeket kell elnémítani, akkor finom ütögetéssel be kell határolni a zajforrást, majd pótolni a rögzítő patentot, vagy egyszerűen szivacsdarabokkal tompítani a mozgó alkatrészt vagy a patent lötyögését. A nyöszörgések, amiket két műanyagelem mozgása kelt, vagy rögzítetlenségből fakad, vagy egy kis műszerfal ápolóval (szilikonos) megoldható.

Ha az autót túl hangosnak ítéljük és ez a hang nem az elemek rögzítetlenségéből adódik, hanem a jármű konstrukciójából, akkor is van megoldás, de ehhez egy kicsit költeni is kell. Az autó nagy lemezfelületből áll, ami a rezgéseket felerősíti, mint egy hatalmas membrán, valamint a motor és a futómű zaja könnyen átjut a vékony lemezen. Léteznek zaj és rezgéscsillapító anyagok, amik nagy eredménnyel tompítják a külső zajt.

A nagy lemezfelületre egy kátránylaphoz hasonló ragacsos lapot kell ragasztani, ami lefogja a lemez tehetetlenségét, így az nem közvetíti a rezgést. A legnagyobb ilyen felület a tetőlemez és a jármű padlólemeze, de sok rezgést közvetít az ajtóborítás is. Könnyen ellenőrizhető a csillapítatlanság, ha megkopogtatjuk a tetőt vagy az ajtó oldalát, ilyenkor egy üres olajoshordó kongó hangját hallhatjuk. A gyárilag csillapított lemez csak egy tompa koppanó hangot ad. A műszerfal alatti tűzfal bár nagyon nehezen hozzáférhető, de víztaszító, zárt cellás szivacsborítással rengeteg hangot tarthatunk távol. Ugyan ilyen anyaggal lehet a szőnyeg alatt elnémítani a futómű és egyéb menetzajt. Ha a szivacsos csillapítóanyag alumíniumborítású, akkor a hőmegtartás is növelhető, az autó hamarabb melegíti a belső teret és tovább megtartja a meleget. Több cég gyárt ilyen zajcsillapító anyagokat, amik nem annyira olcsók, de az autó belső zaját töredékére csökkentik. Nem helyes megoldás polifoamot vagy egyéb, nem autóipari anyagot használni, mert nem tűzállóak és nem víztaszítóak. Egy polifoammal bélelt autó csöndes lesz, de hamar el is korrodál.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Milyen kihangosítót vegyek?

2015. március 11., 15:53 Módosítva: 2015.03.14 11:03
1

Sziasztok!

Olyan kérdésem van, hogy milyen kihangosítót tudtok ajánlani (Lenovo s750) amely rendelkezik alábbi tulajdonsággal:

-autóba kellene

-szinkronba lehessen hozni az autós rádióval.

Eddig ezt néztem:

-Platronics K100

-Jabra drive

De mindent meghallgatok

Ezek nem autós kihangosítók, hanem hordozhatók. Természetesen autóban is működnek és megfelelő minőséget adnak, de nincs bennük zajszűrés, nincs lehetőség rádiónémításra, zene kicsatolására, hiszen nem erre tervezték.

Az autós megoldás többet tud, és cserébe többe is kerül, így nehéz dolgom van, mit is ajánljak. A legkedvezőbb áru autós kihangosító a BURY 9048 és ez már saját kis végfokozatán keresztül is, és AUX kimeneten is kiadja a telefonon tárolt zenét. Ha az autórádiónak van bemenete, össze kell kötni és hallgatni. Természetesen, mint autós kihangosító tökéletes. Ára kb. 30 000 Ft bruttó összeg. Ez duplája a hordozható megoldásoknak, de nem lehet összehasonlítani, mert nem ugyan azt a célt szolgálják.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Kívülről nem zár be a kocsi

2015. március 10., 10:17 Módosítva: 2015.03.10 10:17
1

Tisztelt kütyüdoktor!

Van egy Seat Ibizám, 2002-es évjáratú, 1,9TDI, 5 ajtós! A problémám vele az, hogy kívülről a kulccsal nem tudom lezárni az autót. Ugyanakkor, belül a kapcsolót lenyomva mindent lezár! Mi lehet a gond? Milyen javítási költséggel számoljak? Válaszát előre is köszönöm!

További szép napot kívánok: Balázs

Okozhatja az ajtóátvezető kontakthibája, de valószínűbb a zárban lévő kapcsoló, mint bűnös. Az ajtóból a karosszériába érkező kábelkötegen lehet mérni, és innen indulva keresni, hol vész el a vezérlőjel.

Nem tudok előre árat mondani, mert bármi lehet a javítás vége. Nálunk úgy működik a folyamat, hogy először behatároljuk a hibát, majd amikor már látjuk, hogy mi is lehet, akkor tájékoztatjuk az ügyfelet a várható költségekről.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Zavar a Swiftben

2015. március 3., 11:04 Módosítva: 2015.03.03 11:04
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Adott egy '99-es, ezres Swift, amiben van egy LG LAC2900RN tipusú autórádió AUX bemenettel. Arra gondoltam, hogy telefonról (Galaxy ACE 3) hallgatom a zenét és az AUX bemeneten keresztűl összekötöm a rádiót és a telefont egy 3,5"-ös jack csatlakozóval. A dolog működik is, azzal a szépséghibával, hogy a hangszórókból folyamatos fütyülő hang hallatszik, ami a gázpedál lenyomásával arányosan hangosodik.

Egy kis túlzással élve, olyan a hang, mintha turbó lenne az autóban. A kábel kihúzásával a hangjelenség megszűnik. Van valami ötlete, hogy mi lehet a hiba? Zavarszűrő, vagy valami más?

Kőszönöttel: Béla

Gondolom, csak akkor van zavar, ha a telefont is tölti, és töltés nélkül zavarmentes. Ha nem, akkor rossz a rádió.

Ha csak töltéskor jelenik meg a zavar, akkor földhurok alakul ki, amit úgynevezett RCA zavarszűrővel lehet megszűntetni, meg egy kis szerencsével. Igen, sajnos szerencse is kell, mert a zavarszűrés roppant babrás folyamat, nincs rá kialakult és bevált módszer.

Érdemes ellátogatni egy HIFi-vel foglalkozó szervizbe, nekik (nekünk) van mindenféle zavarszűrőnk, amiből lehet próbálkozni. Az RCA zavarszűrő nem más, mit egy tarfó, ami leválasztja a hangfrekvenciás testet és így próbálja megszűntetni a kialakult potenciálkülönbséget. Ez persze nem mindig jár eredménnyel. Otthon nem hiszem, hogy rendelkezésre állna több féle zavarszűrő, vásárolni pedig költséges lenne mindenből egyet, ezért ajánlom inkább a szervizt, nekik van és csak azt kell fizetni, ami használ is.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Utólagos xenont az Accordba

2015. március 2., 17:05 Módosítva: 2015.03.02 17:06
1

Üdvözlöm!

Honda Accordba (1999 1.8) szerelnék utólagos hid xenont H4 vagy H7 Bosch típust.

A kérdésem az lenne, hogy Magyarorszagon illetve Ausztriaban (külföldön élek osztrák rendszám) ez szabálytalannak minősül-e illetve mit tehet velem a rendőr?

Válaszát előre is köszönöm!

Nem szabályos hazánkban.

Az összes kitétel teljesítése esetén nincs mibe belekötni, de ami a legfontosabb, a lámpatest csere. A lámpatest búrájának kiképzése felelős a fény vetüléséért, ami a xenon esetében teljesen más, mint egy hagyományos izzószálas megoldásnál.

Egy közúti ellenőrzés során az első, ami elég élesen jelzi a szabálytalan átalakítást, az a lámpa vakító fénye és innentől nincs mit magyarázkodni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

 

Nappali menetfényt utólag

2015. február 26., 10:21 Módosítva: 2015.02.26 10:21
1

Tisztelt Kütyüdoki!

Egyre több autón látok utólagosan felszerelt nappali menetfényt! Az tudom, hogy a jogszabály szerint DRL 001 E4 szabvány-jelel ellátottnak kell lennie, tudom milyen magasan és szélesen lehet felszerelni, azt is, hogy mivel a forgalmiba bejegyzése nem történik meg (bejegyeztetés egy vagyon és sok tortúra), egyedi átalakítás miatt a rendőr ugraszthatja a forgalmit!

Milyen ledes lámpát ajánlana, (ami nem egy vagyon) és egy Skoda Fabia 1.4 mpi Combim (AQW motorkód 2002.06 havi) hova tudnám felrakni, hogy rögzíteni is lehessen és valahogy mutasson a gép! Tudom, hogy tompított világítással együtt nem üzemelhet!

Köszönöm a segítségét!

Tisztázzuk, hogy a beépítés nem minősül egyedi átalakításnak. A DRL beépítése teljesen szabályos, nem ugrik tőle a forgalmi, nem kell bejegyeztetni, ha az megfelel az előírásoknak.

A kereskedelemben kapható lámpák között a tapasztalat szerint igen kevés felel meg az előírásoknak és azok között is nagy az elhullás. Többségük nem bír ki fél évet és egyszerűen szétázik. Az olcsóbb darabok régi és gyenge minőségű LED-ekkel épülnek fel, amik minden ígéret ellenére hamar kiégnek. Mi Osram lámpákat használunk, nekünk ez jött be, de természetesen nem csak ez az egy márka használható, csak nekem nincs tapasztalatom a többivel.

A beszerelő műhelyek hamar kitalálják, hogy az adott autóra hová és milyen formájú lámpatestet lehet szerelni. Ha megvan a hely és a forma, akkor lehet gondolkodni, hogy milyen márkájú és milyen árfekvésű legyen a kiválasztott darab. Nálunk, ahogy szerintem minden hasonló szervizben, van raktáron DRL, így oda is próbálható.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Ülésfűtés utólag

2015. február 24., 11:05 Módosítva: 2015.02.25 11:53
1

Tisztelt Kütyüdoki!

A feleségem egy '98-as évjáratú Audi A4-est hajt. A minap észrevettem, hogy a vezetőoldali ülés be van alulról kábelezve. Valószínű, hogy az ülésfűtés vezetékei.

A kérdésem a következő: mivel az autóban eredetileg nem volt ülésfűtés, be lehet-e utólag kötni? Arra gondoltam, hogy a vezetékezés megy tovább a műszerfalig, és elég lenne a megfelelő kapcsoló beszerzése, mondjuk egy bontóból. Ha a művelet ennél bonyolultabb, nem áldoznék rá több időt/pénzt/energiát, nem akarom egy ilyen öreg autó még jól egyben levő műszerfalát megbontani.

Válaszát elöre is köszönöm, Üdvözlettel, AB

Sajnos a kábel megléte nem nagy segítség sem Önnek sem nekünk szerelőknek.

Relé, kapcsoló, fűtőlap, ezek hiányoznak és ezek a költséges dolgok. Az ülésfűtés beszerelése viszonylag nagy munka, de nem kell megijedni tőle, tökéletesen kivitelezhető.

Az autók, főleg egy Audi bontható, összeszerelhető minden zörgés és nyikorgás nélkül. Lehet egy ülésbe, két ülésbe vagy akár az összesbe szerelni, ettől csak nő a komfortfokozat, nem csökken az autó értéke és nem éri semmi kár. Egy ülésfűtés beépítése egy munkanap, beépítve bruttó 49 900 Ft és a végeredmény gyári jelleget ölt.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Gyengén spriccel

2015. február 17., 16:26 Módosítva: 2015.02.17 16:26
2

Tisztelt Kütyüdoktor!

2002-es Toyota Corollát hajtunk 2 éve. Nagyon jó autó, semmi gond vele. Tavaly november óta azt vettem észre, hogy nem elég erős a ablakmosó vízereje. A fúvókákat átmozgattam tűvel, de nem hiszem hogy az lenne a baj, mivel mind a négy fúvóka azonos erővel spriccel. Azt mondják, hogy a szivattyúval lehet gond. Cseréljem ki, vagy próbálkozzak mással?

Köszönöm a segítséget! Tamás

Igen, lehet a motor hibája is, de általában a cső eldugulása okozza a legtöbb problémát. A legkisebb szennyeződés is okozhat nagy bajt, mert a csőben lévő visszafolyás gátló valamint a spricni kis keresztmetszete nem tolerálja, ha még valami mellé kerül. Mivel mind a négy lyukon egyformán kicsi a nyomás, a dugulást az elosztó előtt kell keresni.

Le kell húzni a motorról és az elosztó pontról a csövet és kifújni. A motort is érdemes megjáratni cső nélkül, hogy a nagyobb keresztmetszet és a cső által okozott ellenállás nélkül kiköpje az esetleges koszt. Ha mindez jó, de a hiba fennáll, akkor lehet gyanakodni a motorra. Bár az ablakmosó tartály nem igazán hozzáférhető, de talán azt is érdemes kimosni, mert lehet benne lerakódás. A hiba nem jellemző, nagyon ritka, hogy előforduljon.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Led a műszerfalba

2015. február 13., 10:41 Módosítva: 2015.02.13 10:41
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Van egy 2003-as Mazda 323-as autóm és azon gondolkodtam hogy lecserélem a műszerfal megvilágítását led-re. Van-e ennek valamilyen akadálya, vagy észlelhető lesz a különbség vagy inkább felejtsem el? Előre is köszönöm!

Köszönettel: Szabolcs

A LED fénykibocsájtása viszonylag szűk, szemben az izzóval, ami szinte teljes körbe világít, a ledesítésnél ezt figyelembe kell venni.

Amikor az izzó helyére LED-et teszünk, minden olyan irányba el kell helyezni egyet, amerre világítani kell, így egy izzót nem helyettesít, azaz nem feltétlenül helyettesít egy darab LED. A műszercsoportban lévő izzó fényét műanyag fényterelők szórják szét, ha nem megfelelő a LED fényének iránya, akkor a műszerfal egyes részei vagy nem kapnak fényt vagy kevesebbet, esetleg többet, mint kéne.

Megoldható, de sokat kell játszani az irányokkal és a megfelelő fénymennyiséggel, hogy mindenhol egyenletes és elegendő világítás legyen.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Megmarta a klímatisztító az elektronikát

2015. február 11., 11:10 Módosítva: 2015.02.11 11:10
7

Tisztelt Kütyüdoktor!

Citroen C4-ben házilag tisztítottam a klímát. A boltban vettem egy flakont, amiből a tisztító habot nem a klíma bevezető nyílásán, hanem az utastérből belülről a szellőzőrácsokba dugtam be a csövet, és nyomtam a habot, ami 30 perc után ha jó helyről fújtam volna be, akkor a kondenzvíz kivezetőn távozik.

Két oldalt még rendben is ment, de középen a levegőbeömlő nyílás alatt a 2008-as évjáratnál még lcd kijelző van, ami az órát, a hőmérsékletet, és a fedélzeti számítógép adott adatait mutatja.

Tisztítás után 40 perccel az első alkalommal be sem kapcsolt. 2 óra múlva újra használtam az autót, és bekapcsolt, de nem mindenhol működik. Mit lehet tenni vele, hogy megjavítsam?

Tisztelettel: József

Valószínűleg semmit nem lehet tenni vele, de azért érdemes egy ügyes műszerésznek megmutatni. Ha a hab elkezd marni, akkor helyreállíthatatlan a kár.

Ha meg is próbálják a tapasztalat szerint csak átmeneti javulás érhető el, a szétmart fóliákat össze lehet kötögetni, de ami csak félig roncsolódott, az később fog elszakadni. 

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - New Duett Kft.

Nem világít a tolatólámpa

2015. február 9., 14:42 Módosítva: 2015.02.11 18:13
4

Tisztelt kütyüdoktor!

A problémám a következő lenne:

2001/12 Ford Focus 1.8 TDDi ferdehátú autómban a tolatólámpa nem működik! Sajnos nem tudom, hogy mikortól, trehány voltam ellenőrizni! A hátsó lökhárító jobb sarkában van kiszedtem az izzót a benne lévő azonosra cseréltem de nem működik továbbra sem!

A foglalatot is megkapargattam hátha az oxidáció az évek során ellepte de ezután sem világít! Nem tudom, hogy esetleg foglalatot kell e cserélni vagy, hogy hol keressem a hibát mivel hogy az oda vezető vezetéken nem látok sérülést!

Remélem tud nekem benne segíteni, hogy megoldjam a problémát esetleg egy olyan oldalt tudna-e mondani ahonnan a foglalat beszerezhető? Előre is köszönöm a válaszát

Tisztelettel: PÉTER

A foglalat kontakthibája szemmel is látható, vagy rozsdás, vagy valamiféle réteg van rajta.

Ha rozsdás inkább a cserét javaslom, mert hiába kaparjuk a galvánréteg eltűnt róla, így újból rozsdás lesz. Ha csak valamiféle kirakódás, zsírszerű van rajta, azt kontaktsprayvel kell tisztítani, kaparni nem szabad az előbb ismertetett okból.

Mindenképen mérést javaslok a hibakeresésben. Először a lámpa csatlakozóján kell mérni, hogy eljut-e oda a feszültség. Ha igen, akkor az érintkezőknél van a baj, ha nem, akkor lehet biztosítékhiba is.

Az autó könyvében jelölve van, hogy melyik biztosíték tartozik a tolatólámpához. Ha ez is jó, akkor sajnos a tolatólámpa kapcsolója lesz a bűnös, de azt csak szerelő tudja cserélni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Ledes izzó utólag?

2015. február 6., 10:26 Módosítva: 2015.02.06 10:26
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egyre több helyen árulnak H7 foglalattal cree leddel szerelt fényforrásokat egész hihetetlen fényárammal. Ha minden igaz a xenon utólagos beszerelése, gyakorlatilag tilos, hisz automata magasság és mosó is kellene hozzá. Viszont a LED-ről sehol egy szó se. Ön szerint ugyan az vonatkozik a LED-re is mint a xenonra, vagy minden megszorítás (és persze rendőri retorzió) nélkül berakható-e ez az "izzó"?

Válaszát köszönöm!

Hasonló vonatkozik a LED-re is, hiszen semmiféle változtatás nem engedett a rendszerben, csak és kizárólag ugyan olyan paraméterekkel rendelkező izzó tehető be. Amiért nem hallani a LED-ről, sajnos gyermekcipőbe jár a felhasználás.

A LED-ekkel teletűzdelt H7-nek kinéző foglalat közel sem ad annyi fényt, amennyivel látnánk és a vetülése nem alkalmas autós felhasználásra. Az izzó minden irányba, egyenletesen adja le a fényt, míg a LED, a legnagyobb igyekezet ellenére is irányított. Hiába teszünk rengeteg fénypontot egymás mellé, az akkor is rengeteg különálló sugár lesz, ami az autó foncsoráról másként vetül az üvegre, majd az útra, mint az izzószál fénye. A LED nagyon jó út a takarékosság felé, de még nincs kész, felhasználása korlátozott. Helyi megvilágításként, dekorációként már hibátlan, de az autóban még nem vette át teljes körűen a szerepet.

Egyelőre marad a belsővilágítás és a kezelőszervek megvilágítása terén, de bízom benne, hogy hamarosan kivált mindent. Persze létezik a nappali menetfényben, ködlámpában és létezik a tompított világításban is, de ezek speciális környezetet igényelnek, amit a gyártók meg is teremtettek számára. Ha az izzó helyett tesszük be, akkor az izzó fénykibocsájtásához tervezett környezetbe kerül, ami nem egyezik a LED sugarainak útjával, ezért ne tudjuk utólag megváltoztatni, kicserélni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Kábelezés a Suzukiban

2015. február 2., 10:29 Módosítva: 2015.02.03 10:05
2

Üdv!

Egy '98-as Swift GL-em van. Első autónak azt hiszem kiváló. Azt gondoltam, legalább annyi luxus legyen az autóban, hogy teszek a kalaptartóba 2db ovál hangszórót (éppen van itthon a régi autónkból), hátha valami mély hang is felzendül amikor zenét hallgatok.

Elgondolásom szerint: kalaptartó kivág, hangszórót rögzít, kábeleket beköt.....na de hol vannak a kábelek? Ez lenne a kérdésem. Van-e egyáltalán a hátsó hangszóróknak fenntartott kábel az autóban? Ha igen, azt hol keressem? Ha nincs akkor hogyan fogjak neki a kábelezésnek (hol lehet elvezetni a madzagot a lehető legkevesebb bontással)? Köszönöm a választ! Abszolút kezdő vagyok a témában :D

Vagy van, vagy nincs, ez felszereltségtől vagy talán a csillagok állásától függ, de nem is lényeges. Valahol a küszöb alatt néha ott lapul a gyári vezeték, de ez amúgy is elég vékonyka, amúgy is toldani kell, így érdemesebb behúzni egy újat, nem olyan nagy munka, megéri.

A rádiótól elindulva, a küszöb alatt, a gyári vezetékek mellett kell végigvinni a hangszóró kábelt. A küszöb műanyagja egyszerűen lepattintható, a kábelt húsz-harminc centinként rögzíteni illik a gyári köteghez.

Mi egy oldalon visszük a kábelt és a kalaptartó sarkához teszünk csatlakozót, hogy, ha kell ki lehessen venni. A Suzuki kalaptartó általában nem áll a helyén olyan stabilan, könnyen elgörbül. A zsanéros oldalon 10x10-es zártszelvénnyel merevíthető, hogy a hangszórók ne görbítsék tovább.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Nehezen indul a ventilátor a Škoda 105-ben

2015. január 27., 10:02 Módosítva: 2015.01.27 10:02
5

Tisztelt Doki!

Évek óta fennálló probléma, hogy menet közben néha nem indul el a ventillátor. Van benne kézi kapcsoló dugóban be szoktam kapcsolni és autópályán ha leállok nem állítom le a motort hanem járatom és hűtöm mert azonnal felmegy a víz 100 fokra és nagyon nehéz beindítani. Ezért nagyon fontos a ventillátor. Egyre gyakoribb, hogy hiába kapcsolom be nem indul. Elvittem egy nagyon jó villanyszerelőhöz és neki mindig működött, hiába rángatta a vezetékeket.Így nem mert motort cserélni.

Rájöttem, ha be van kapcsolva és nem megy benyúlva a lapátokhoz meglendítve erőtlenül elindul és lassan felpörög. Csak mozgatásra semmi. A lapát egy picit súrolja a fém palástot, de annyira nem hogy ez akadályozza a forgást. Vagy mégis? A legfurcsább az,hogy ha hazaérek és nem megy és hozzá sem nyúlok másnap ha bekapcsolom 100% hogy bekapcsol és erőteljesen felpörög. Mindenképpen motort cseréltetek de talán bár nem hiszem van erre valami magyarázat. Egyszer előfordult, hogy a bíztosítékokhoz nyúltam és elindult azóta hiába mozgatok bármit nem tudom miért ez a bizonytalan működés. A saját hőgombája is működik de úgyanígy.

Tisztelettel várom válaszát ha tud segíteni, Gábor.

Mivel idősebb autóról van szó, nem lehet kizárni a kontakthibát sem. Valahogy el kéne csípni azt a pillanatot, amikor jelentkezik a hiba és megmérni, hogy a ventilátor csatlakozóján megjelenik-e e feszültség. Az alkalmazott porcelán biztosítékok rendszeresen okoztak problémát, beégett a csatlakozási pont, kilágyult a foglalat.

Ha nem lehet előidézni a hibát, akkor be kell húzni vezetéket a ventillátortól a belső térbe és rátenni egy izzót, ezzel kontrollálható, hogy amikor nem indul el, akkor a feszültség sem jelenik meg, vagy csak a ventillátorral van gond. Nem elegáns, de annál hasznosabb módszer a ritkán jelentkező problémák keresésére. Ha nem jelenik meg a feszültség, akkor lehet hő gomba, lehet a biztosíték kontakthibája és lehet a vezeték vagy csatlakozó hiba is.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Tolatóradart, de melyiket?

2015. január 22., 11:57 Módosítva: 2015.01.22 11:57
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Leendő autómba keresek megbízható tolatóradart amit előre és hátra is szeretnék beszerelni. A lényeg a megbízhatóságon és a tartósságon van! Bosch, Waeco, Valeo, Cobra vajon melyik lenne a jó választás?

Köszönettel: vizimi

Az említett márkák közül a Bosch-t nem ismerem, a többi tökéletes megoldás.

Árban különböznek, de lényegi különbség nincs köztük. Mi Valeo radarokat használunk főleg, Vaecot csak akkor, ha fém a lökhárító, Cobrát, ha nincs más, mert az a legdrágább. Esetenként GT-Alarmot, ha az az igény, hogy nem lehet kerete a fejnek, vagy egyes autótípusok esetén, mint Peugeot és Ford a gyári kijelzőn szeretné látni az Ügyfél a radar képét.

Nem esett szó róla, de megjegyzem mások miatt, az olcsóbb típusok nem jelentenek hosszú távú megoldást, nem érdemes kifúrni miatta a lökhárítót. A fent említett termékek színre fújhatók, így gyári megjelenéssel bírnak.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Kis hifi, kis zene

2015. január 20., 10:26 Módosítva: 2015.01.20 10:26
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy Renault Megane I kombim van, 6 hangszórós gyári Philips rádióval. Érdemes lehet az ajtókban lévő két hangszórót lecserélni valami alsó kategóriás bolti párra (max 10 000 Ft/pár). Ennél többet nem szánnék a projektre, de ha semmi értelme akkor még ennyit sem.

Sajnos a 10 000 Ft-os határ csak olyan megoldást rejt, ami szinte egyenértékű a gyári hangszóróval. Ez a kategória, amit akkor használunk, amikor tönkremegy a gyári. Egy kicsit jobb, de nem annyival, hogy a csere indokolt legyen. Hangzáskülönbséget a 25-30 000 Ft-os közép kategória eredményez, ha már árban kell behatárolnom, ide tenném gyártótól függetlenül.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Hol jutok át a tűzfalon a Mazda2-n?

2015. január 16., 11:53 Módosítva: 2015.01.16 11:53
3

Kedves Kütyü Doktor!

Mazda2-hez vásároltam egy VST-7045 külső hőmérséklet mérő, voltmérő és jegesedés jelző szerkentyűt aminek a kb 1 cm-es szenzorát szeretném az első rendszámtábla közelébe tenni. Egyszerűen nem tudom hol dughatnám ki belülről mert annyira szigeteltnek látszik. Az autó 2009-es.

Köszönettel István

A kesztyűtartót kell kivenni és mögötte a szigetelést elhajtva talál egy szűz gumidugót, azon keresztül kijuthat a motortérbe. Figyelni kell, hogy az átvezetés után a gumidugó a helyén legyen és a kábel se tudjon vizet bevezetni az utastérbe. A kábel mellett szigetelni lehet bármilyen tömítő pasztával, de arra is ügyelni kell, hogy a kábel esetleges védőcsöve is szigetelt legyen. Volt már példa arra, hogy a kábeleket védő mipoláncső vezette be a vizet, és azt pont a biztosítéktáblára, ami nem szerette.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Xenont a Signumba

2015. január 14., 10:28 Módosítva: 2015.01.14 10:28
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Opel Signumba szeretnék xenont. Utángyártottat nem nagyon szeretnék, egyrészt a minősége miatt, de főleg a macerásabb beszerelés miatt. Inkább gyári bontottban gondolkozok. Kérdésem a következő: ha találnék egy pár jó állapotú gyárit, a komplett lámpabúra kicserélésével megoldottam a dolgot, vagy további szerelések szükségesek. (És természetesen nem marad ki a mosó és magasságállító sem)

Válaszát köszönöm, tisztelettel: R

Utángyártott megoldást nem ismerek, csak izzókat, de az nem elegendő a megfeleléshez. A gyári, bontott szett, ha a magasságállítást és a mosást is tartalmazza, akkor nem típus idegen, ezért beépíthető. A beszerelés nem egyszerű, mert nem csak mechanikus beépítésre lesz szükség, hanem komoly elektromos bekötésre is.

Az autó kábelkötege nem feltétlenül tartalmazza a szükséges vezetékezést valamint kell még biztosíték, relé, kapcsolóbekötés. A vásárlás előtt márkaszerviz szerelőjével kell konzultálni, hogy pontosan milyen összetevőket kell megvásárolni és milyen kiegészítők szükségesek. Rengeteg autó létezik, azon belül sokféle típus és megoldás, ezért sajnos a Signumot nem ismerem. Kapcsolási vázlat nélkül nem mernék semmiféle tanácsot adni és belevágni sem az átépítésbe.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Riasztó vs kártyás indításgátló

2015. január 12., 08:56 Módosítva: 2015.01.12 08:56
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy dilemma eldöntéséhez szeretnék segítséget kérni Öntől. Egy 2010-es Audi A4-esbe szeretnék védelmi rendszert beszereltetni.

A problémám a következő volna:

Ha vásárolok egy riasztót az autóba, amit a gyári kulcsról tudok vezérelni, akkor sajnos a riasztó semmit sem ér, ha frekvenciát "ellopják", s kinyitják az autót. Két külön kütyüt nyomkodni meg elég nehézkes, s akkor is be tudják a két frekvenciát fogni?

A kártyás rablás/indításgátló segíthet, hogy az autóba bejutás után az autó elvitelét blokkolni lehet vele? Vagy valami mechanikus védelem, mondjuk változár+biztonsági fóliázása az üvegeknek segíthet a legjobban? Ez a fólia nem fog bezavarni a kilátásba? Kérem segítsen a megfelelő rendszer kiválasztásában!

Köszönettel: Tamás

Valóban, biztonsági szempontból a leggyengébb megoldás, ha az autó gyári távkapcsolója vezérli a védelmi rendszert, de ebben sem mindegy, hogy melyik autótípusról van szó. Van olyan, amelyik egyszerűbb kódsorozattal kommunikál és vannak autógyártók, akik komolyan veszik az ugrókódos távkapcsolást.

A külön távkapcsolóval működő rendszer természetesen jobb, hiszen ki venné komolyabban a ki-, bekapcsolás biztonságát, mint egy riasztó gyártó cég. Létezik kódcserés, érintős megoldás, ami pont a kódlopás ellen lett kitalálva. Ebben az esetben az élesítéshez, hatástalanításhoz egy külön kis kódkapszulát kell a szélvédő adott pontjára koppintani. Az azonosítás így a szélvédőn lévő vevő és a kódkapszula között csak pár centiméter távolságban történik, ezért nincs lehetőség kódlopásra.

Ha a külön távkapcsoló nehézkesnek tűnik, akkor a váltózár biztosan az. A váltózárat magában nem ajánljuk, mellé mindig szükséges egy elektronikus védelem is, hogy teljes legyen. A fóliázás csak kiegészítő lehet, biztonsági szintje minimális. Bár a fóliázott üveg nehezen törhető és törés után egyben marad, de nem a helyén, hanem kiesik egyben. Az autó üvege nincs körbefogva, mint a lakás ablaka, így nincs ami a helyén tartsa. Ha betörik, akkor egy kis deformálás elég ahhoz, hogy kicsússzon körbe a helyéről és egyben kiessen.

A kártyás immobiliser kényelmes és biztonságos, egyetlen hátránya, hogy csendben van, így adott helyzetben akár órák állnak a rendelkezésre, hogy megkeressék és hatástalanítsák, de ez természetesen extrém és nem életszerű. Ha az autóhasználat indokolja, mert veszélyesnek ítélhető helyen parkol, akkor a kódcserés védelmi rendszert ajánlom.

Ha a kényelmes kezelés a lényeg, de biztonságos rendszert szeretne, akkor a kártyás immobiliser-rablásgátló megoldást választanám. Mindig kiemelem, hogy az autó biztonsági megoldása személyes és bizalmi dolog, ezért látogasson meg személyesen egy szervizt, nézzen körül kinek a gondjaira bízza az autót és személyesen kérjen ajánlást a szerelőtől. A kiválasztás előtt mondja el, hogy hol, milyen körülmények között használja a járművet, milyen helyen parkol, így könnyen behatárolható, hogy melyik védelmi kiépítés a legmegfelelőbb Önnek.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu

Riasztóhoz központi zár, hogy kössem be?

2015. január 5., 14:57 Módosítva: 2015.01.05 14:57
1

Tisztelt Kütyüdoktor!

Enforcer 100c-4 riasztó vagy az autóba beszerelve szeretnék bele tenni központi zárat is és szeretném ha a riasztóval vezéreljem azt. A riasztó tudja vezérelni de a kimenetek terhelhetősége 0,5 A.

Három kivezetés van Barna: Nyitás-> Test imp. ; Piros : állandó 12V ; Szürke: Zárás-> Test imp.

Hogyan kell rákötni a központizárat, hogy a riasztó ne kàrosodjon?

Választ előre is köszönöm!!

A központi zár működtetését elektronika végzi, aminek a vezérlése nem terheli a riasztó kimenetét, bőven elegendő a 0,5A.

Ha nincs központ, csak motorok, akkor a riasztó kimenetét relézni kell. Két relével megoldható, hogy a riasztó által kiadott impulzus zárja és nyissa az autót, de így elvesztjük a kulcsról történő működtetést, ami nem hiszem, hogy fontos. Ha relézni kell, akkor a két relé kapcsolórésze alaphelyzetben testen tartja a motor két vezetékét. A riasztó a relé tekercsére kapcsolódik, vezérléskor az adott motorszálat elbontja és a kapcsolórészén keresztül pozitív feszültséget ad neki.

Fontos ellenőrizni, hogy a riasztó 1,4 másodpercet adhat ki vezérlő impulzusként, hosszabb idő tönkre tenné a motorokat.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Önállósodott a központizár

2014. december 31., 14:34 Módosítva: 2014.12.31 14:34
1

Tisztelt kütyüdoktor!

1998-as Fiat Punto I. atómban központi zár van. Nálam 3 éve van a kocsi. Télen rendszeresen lemerül az akksi, mert keveset fut és szabadban parkol.

Kérdésem, hogy az akku többszöri kivétele a feltöltése miatt tönkre vághatja a központi zár elektronikáját, ugyanis azóta önállósította magát. Ha akar lezár, ha úgy van kedve kinyit, akár menet közben is.

Az akkumulátor lemerülése, cseréje nem károsít semmit, a hiba ettől független.

A két első ajtó vezérlőmotorjában van egy kapcsoló, ami a kulccsal vezérlést hivatott betölteni. Ha valamelyik motor elmozdul a pozíciójából, akkor a kapcsoló is kimozdul a középpontból, így fals jelet ad az elektronikának, amitől össze-vissza működhet a központi zár. Utólag beépített szettnél előfordulhat az ajtóátvezetőben a kábeltörés. Ez főleg ilyen hideg időben jön elő, amikor a vezetékek kikeményednek. Az eltört, sérült kábelek összeérnek vagy pont nem érnek össze és ez is okozhat ilyen jelenséget.

Persze romolhat el elektronika, lehet kontakthibás bárhol a rendszer. Kulccsal ellenőrizni kell, hogy amikor zár vagy nyit az ember, akkor ugyan annyit kell elfordítani záráshoz, mint nyitáshoz. Ha valamelyik irányba kisebb elmozdulás szükséges, akkor rossz a motor pozíciója, le kell venni a kárpitot és beállítani. Az ellenőrzést mind a két oldalon el kell végezni. Ha jó, akkor meg kell bontani az ajtóátvezetőt és megvizsgálni a vezetékeket, szükség szerint cserélni őket. Nem elég összeforrasztani, mert az kemény kötés, hamar eltörik ismét. A helyes javítás, amikor legalább 20 cm darabot kicserélünk és a forrasztás olyan helyre kerül, ami nem mozog. Ha minden jó, akkor az elektronikánál kell mérni, bár amikor mér az ember, mindig jó a rendszer és elromlik a hiba. Ha viszont jelentkezik, akkor meglesz a bűnös.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu