LPG-nél villog a check engine lámpa

2014.11.26. 10:33

Tisztelt LPG doktor!

Immáron 55 000 km-t vezettem LPG üzemben problémamentesen egy Kia Ceed-del, melybe egy elektronikus szelepkenő rendszert is beépíttettem a beégések elkerülése végett.

Örömöm csak azért nem maradéktalan, mert majdnem az elejétől kezdve világít a motorhiba jelző sárga lámpa. A szervizben több alkalommal is lambdaszonda fűtéskör hibát olvastak ki az autó hibakód tárolójából, és adtak is egy több tízezer forintos árajánlatot a cserére.

zt el is fogadtam volna, ha benzinüzemben nem aludna el szinte azonnal a lámpa. Ha visszakapcsolok LPG-re, akkor is eltelik még 100-200 km, mire újra sárgán kezd világítani. Ön szerint is a lambdaszonda a hibás?

Köszönettel, Boros János

Kedves János!

Nehéz megmondani biztosan, mi okozza a hibát. Kérem fogadja egy fajta véleményként az alábbiakat! Amennyiben benzin üzemben egyáltalán nem jelentkezik a hiba ( tehát akkor sem, ha több napig csak benzinnel jár ), az mindenképpen elgondolkodtató.

Az OBD diagnosztika sajnos nem tekinthető biztos adatforrásnak, sok esetben ad téves információt, illetve megint más esetekben nem is jelez hibakódot annak ellenére, hogy az autó produkálja a hiba jelenséget. Megítélésem szerint helytelen gázbeállítás miatt ki-ki gyullad a hibalámpa.

Az OBD ebben az esetben valószínű, hogy nem a megfelelő kódot rögzíti, ezért írja az említett hibakódot. Kiemelném, hogy mindez csak akkor igaz, ha és amennyiben a hibakód törlése után huzamosabb ideig történő benzines használat mellett a hiba valóban nem jelentkezik!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu