Gázosíthatom a Priust?

2016.09.14. 12:46

Kedves dr.prof. LPG-doktor!

Egy 2013-as hétszemélyes Prius Plus "került" a családhoz. Amikor toyotás specialistákat kérdeztem (szakszervizt is), hogy szabad-e ezt az autót gázosítani, mindenki átment pingvinbe (jobbra-balra illegett-billegett), és értelmeset nem bírt mondani. Állítólag ez az évjárat már kicsit módosított motort kapott. Az, hogy hibrid, szerintem nem kéne, hogy befolyásolja a benzin/gáz üzemet. Tudna válaszolni egy IGEN/NEM-mel a kérdésre?

Üdv, Péter

Kedves Péter!

A Prius + alapvetően a Prius III. technikáját hordozza, tehát elvileg átalakítható. Ami kérdéses, az a tartály elhelyezése. Nem fordult még meg nálunk a típus, ezért nem tudom megítélni, hogy van-e lehetőség pótkeréktartály elhelyezésére. Ha jól tévedek, defekt szettel értékesítik az autót, ennek ellenére a fenéklemez tartalmazhatja a pótkerék helyét, ebben az esetben nincs gond. Látni kellene a járművet mindenképpen.

Maga a hibrid üzemmód nem probléma. Jómagam egy Highlanderrel járok, ami a Lexus RX 400 H technikáját hordozza, tökéletesen működik gázzal, de a család másik autója egy Prius II., szintén gázüzemre alakítva, az is tökéletes. Alakítottunk át sok hybrid járművet, napi gyakorlat. A szelephézag ellenőrzése és a helyes gázrendszer programozás a hosszú és probléma mentes gázüzem titka ezeknél az autóknál. Néhány példát ezek közül itt olvashat bővebben. 

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu