Melegben nehezebb a tankolás

2017.10.11. 15:36

Kedves LDG-Doki!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az normális-e, hogy ilyen melegben össze-vissza mutat az utastérben lévő gázszintjelző, és tankolásnál is nehezebben lehet teletankolni a tartályt. A mostani a második gázos autóm, az előzőnél is hasonló dolgokat tapasztaltam, ha lehűl a hőmérséklet akkor rendben vannak a dolgok. Vagy ezt csak beképzelem, és valami gond van a rendszerrel.

Köszönettel: Szabó Zoltán

Kedves Zoltán!

Nem teljesen világos, mit ért az alatt, hogy össze-vissza. Azt minden esetre tudnia kell, hogy ezek a szintjelzők egy viszonylag egyszerű, a tartályba helyezett úszó által mozgatott potméter segítségével előállított jel alapján működnek. Éppen ezért nem szabad tű pontos viselkedést elvárni tőlük, elég egy apró változás a körülményekben, és már változik is a kijelzett érték.

A hőmérséklet növekedésével nő a folyadék halmazállapotú gáz térfogata is, emiatt a tankolás során észrevehetően kevesebb fér el a tartályban. Kérdés ebben az esetben is ennek a mértéke. 5-6% tolerancia teljesen normális, efölött viszont már rendellenes, érdemes megvizsgálni a tartályban található multiszelep állapotát!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu