2011.05.09. 18:25

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Használt autót vennék ismerőstől. Problémám, hogy ő az adásvétel után - ami 2009-ben volt - nem íratta át a saját nevére. Kérdésem, ha megkötöm az adásvételi szerződést, átírják-e így az én nevemre, és ha igen, nekem származik-e többletköltségem, vagy hátrányom az előző tulajdonos hanyagságából?

A 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet előírja, hogy a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 5 munkanapon belül az eladó tulajdonosnak a tulajdonjog változásáról készült, teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtásával, vagy megküldésével kell teljesítenie. A rendelet az okirat kötelező tartalmi elemeit is meghatározza. Ha a tulajdonjog nem tisztázott, a hatóság a gépjárművet kivonja a
forgalomból. Ezt a szabályt alkalmazzák az Okmányirodák 2010.07.01-től kezdve. A régi adásvételivel tehát semmire sem mennek. Amennyiben az autót még nem vonták ki a forgalomból (a kettővel ezelőtti tulaj azóta fizeti a teljesítményadót?), akkor célszerű az ismerőse előtti tulajt megkeresni, és ismerősének egy mintaszerű szerződést kötni vele.
Mindenki érdekelt ebben, hiszen Ön kösse ehhez a vételár kifizetését, a legkorábbi tulaj pedig mindaddig kapja a büntetési cédulákat, teljesítményadó csekkeket, amíg nem rendezték az átírást. Sajnos dupla átírási illetéket kell befizetni, sőt még közigazgatási bírságra is számíthat
ismerőse, de ez gondolom nyilvánvaló volt előtte.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.