Swift helyett újabbat, hitelre?

2013.03.31. 07:07

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

A segítségedet szeretném kérni autóváltással kapcsolatosan. Van egy 1.3-as 2000-es Suzuki Swift GLX-em, amivel évente kb. 40.000 Km-t is megtesztek. Általában autópályán használom, de azért van benne városi használat is. Az utazási sebességem 80-100 Km/h, mivel minden nap Kecskemét-Szeged között ingázok a munkám miatt és csak 9Ft-ot térítenek km-ként, muszáj a lehető legtöbbet spórolnom, hogy ezek mellett meg is tudjak élni, így általában kényelmes tempóban utazom.

A mostani autóm októberben lesz 5 éve, hogy nálam van. Mint később kiderült, az autó rendesen törött volt, eleje, hátulja, oldala, szerelő elmondása szerint nem is a kocsi saját ajtaja ami rajta van mert igen durván rohad, míg az autó többi része meg nem. Km-t nem tudom, mennyi van benne, mert 5 számjegyű az órája, így bármennyi lehet benne tekerés nélkül. Ráadásul egy 5 literes olajat képes megenni 1-2 hónap alatt. És a legjobb, hogy ismerős kereskedőtől vettem! :)

Nem igazán szeretek bütykölni, és a mostani autóm ezek a hibák mellett is imádom, mert benzint és olajat öntök bele, akkor bárhova és bármikor képes elvenni! A kérdésem a szép hosszú bevezető után, hogy szerinted milyen autót volna érdemes vennem?

Természetesen hitelre, esetleg az előző autót beszámítva, valami normális árban! Én egy újabb Suzuki Swiftre gondoltam, mert hiába szeretnék egy szép új autót venni, de ismerem a korlátaim. (Bár az igazat megvallva, ami most kapható legújabb Suzuki Swift naggggyon tetszik!, de az áráért már vehetnék egy Skoda Octavia-t is, de ilyen veszély nem fenyeget, mert nem tehetem meg. Sajnos új autó már eleve kilőve, mert 3-4 havonta vihetném a kötelező szervizekre és arra is rámenne a gatyám!)

Ami fontos:

- Olcsó legyen az alkatrész, javitás.

- 4-5 éves legyen maximum.

- 1,5m Ft körüli legyen az ára.

- Tényleg napi használatra szeretném, így tartós autót szeretnék.

Saját lista, amik tetszenek: Suzuki Swift, Suzuki SX4, Peugeot 407...

Tudnál esetleg segíteni?

Köszönöm! Üdv.: Károly

Kedves Károly!

Ha ennyire számítanak a költségek, elsőként a hitelt felejteném el, vegyél olyan autót, amire pénzed van. Kell még egy fix púp a hátadra? Ha a költségek ennyire számítanak, Te vagy az az ember, akinek nem szabad hitelt felvenni. Ha elveszted a munkád, ki fogja fizetni a hitelt?

Ezt a négy-öt éves autó kérdést is dobnám, Neked egy jó állapotú autó kell a kérdésed alapján, amit olcsó javítani, és keveset fogyaszt. Tudod, nem évjáratot, hanem állapotot veszünk. Ha elég egy kis autó, mint eddig a Suzuki, vegyél egy Citroen Saxo/Peugeot 106 1.5 dízelt, ilyen sebesség mellett beveri még a 3,5 litert is, minden tankolásnál imádni fogod.


Hasonló zabagép még az 1,5-ös dízel Corsa is. Ha egy kicsit nagyobb autó kellene, vennék valami VW csoportos 1.9 TDI-t vagy SDI-t, mint pl Seat Toledo, Cordoba Vario. Én ezekben gondolkodnék, nem a hitelben, ne a banknak vegyél autót, hanem magadnak.

Üdv:

Becsületesnepper

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.