Japán után csak európait

2013.05.25. 14:37

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Bővült a család és szükségem lenne egy, a mostaninál nagyobb autóra. Kizárólag klímás kombi változatokban gondolkodom, a megbízhatóság, alacsony üzemeltetési költségek irányadóak. A keret 1 millió forint, éves futás 15 ezer km, fele-fele arányban országút és város. A következő típusok jöttek szóba eddig (tetszési sorrendben): Passat/ Octavia/ A4 hármas 1,9 TD 90, vagy 110 LE, adagolós változat, gondolom csillió kilométerrel. Tanácstalan vagyok, hogy a következő típusoknál benzines, vagy dízel: Megane 2002-től, Focus 2003-ig, Astra G. "Boldog" japán autó tulajként csak európai modell jöhet szóba, melyhez minden sarkon van alkatrész. A jelenlegi - megbízhatónak kikiáltott japán autómhoz úgy kell vadásznom az alkatrészeket és a fáradozásért cserébe ötször annyit fizethetek, mint mondjuk egy VW cuccaiért kellene. Az osztrák határ közelében lakom és játszom a gondolattal, hogy kint keresek egy autót a fenti szempontok mentén. Kérem adjon tanácsot, melyik autóba érdemes beugrani, feltételezve, hogy legalább a következő öt évben ezt a kocsit kell használnunk. Kérem az osztrák magánimport lehetőségét is véleményezze.

Köszönettel:
Ákos

Kedves Ákos!

A felsorolt autók közül a VW csoport autóit részesíteném előnyben. A Focus, G Astra és a Megane közül a Megane-t benzinesben venném, a többiben jó a dízel is. A Focus-ból Zách Dani kollégánk tesztelt nem régen egy nem kevesett futott példányt . Az 1.9-es TDI-k közül talán a Skoda Octavia a legigénytelenebb, és valamilyen senki által nem ismert okból azok fogyasztanak a legjobban.

Az osztrák import nem elvetendő ötlet, ha talál egy normális példányt. Az ausztriai autóknál a rozsdára kell nagyon odafigyelni, mert hihetetlen, máshol elő nem forduló helyeken tudnak rohadni. Ha talál egy igazolhatóan 200-300 ezret futott, karbantartott példányt, nyugodtan vegye meg.

Üdv:
Becsületesnepper

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.