Dízel Mazdát vagy benzines németet?

2013.07.04. 13:58

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsületesnepper!

Kombi autót fogok vásárolni, a keret: 2 - 2,5 millió Ft (plusz 20% tartalék). Vitorlás hasonlattal élve a klipper és a szkúner között hezitálok. A klipper egy 6-7 éves Mazda 6 lenne, 2 l-es dízel motorral, a szkúner pedig 3-4 éves Opel Astra H / Ford Focus II, 1,6-os motorral. Max 15.000 km-t tennék meg vele évente, fele részben autópályán. Kérdéseim: Benzines vagy dízel? Éves szinten mennyivel lenne több a Mazda karbantartása mint a kisebbeké? Bármilyen egyéb tanácsot is szívesen fogadok.

Üdvözlettel,

István

Kedves István!

Szerintem 15 ezres éves futáshoz nem kell feltétlenül dízel autó. Ha az Ön által felsorolt autók között valamiféle sorrendet kellene felállítani, akkor vagy Mazda 6-ot vennék 1,8-as motorral, vagy Ford Focust, végül Opel Astrát. Ha már szóba jött a Mazda 6, akkor vannak még további klipperek, mint például Toyota Avensis, Ford Mondeo, Opel Vectra, ha pedig szkúner, akkor jó lehet még a Corolla vagy a Kia Ceed is. Ha mégis dízel, akkor a Ceed 1,6 literes dízeléből például hiányzik a modern dízel autók egyik legrettegettebb alkatrésze, a kettős tömegű lendkerék, jól is megy, jól is fogyaszt, de legfőképp problémamentes konstrukció.

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.