Törésmentes Kiát, vagy szervizkönyves Swiftet?

2013.07.06. 12:57

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző!

Egy döntés meghozatalában szeretném a segítségét kérni, melyik autó megvásárlását javasolná?

A szituáció:
Legfeljebb 600 ezret tudunk szánni egy kis fogyasztasú, olcsón karbantartható kisautóra. Keveset lenne használva (kb. kéthetente bevásárlás, családlátogatás városon belül, esetleg nyaranta 1-1 hosszabb kirándulás). Udvaron parkolna, és szeretnénk rendes karbantartás mellett még jó pár évig használni.

Az egyik ötlet:
Suzuki Swift, 1.3-as, 5 ajtós, 2002-2003 körüli évjárat, némelyiket 1. tulajtól, 80-100 ezer km-rel, szervizkönyvvel is meg lehet kapni ennyiért márkakereskedésből (bár elég sokáig vadászni kell az ilyenekre).

Másik ötlet:
Kia Rio (nem kombi), 1.3-as, 2004-es, 105 ezer km, törésmentes, 2. tulaj ismerőstől. Rendszeresen karbantartott. Bevallott hibalista: rossz akku, szépség-karcok, nem működő központi zár. Az áráról még nem egyeztettünk, de úgy tűnik, beleférhet a keretbe.

Félelmek, kérdések:
- Alig találtam eladó Kia Riót. Ez vagy azt jelenti, hogy nagyon jó autó, senki nem akarja eladni, vagy nagyon rossz, es ezért nem is vásárolták, így nincs is mit eladni.
- Habár fiatalabb a Kia, drágább lehet a fenntartása, fogyasztása nagyobb, és a központi zárat is meg kell(ene) csináltatni
- Az ismert élettörténet a Kia mellett szól
- A biztosan olcsó fenntarthatoság a Suzuki mellett szól (hacsak ki nem fogunk egy jól álcázott selejtet...)

Szóval most olyan döntetlenre áll a meccs a két autó között nálam.

Megköszönném, ha tanácsaival át tudná billenteni a mérleg nyelvét akár egyik, akár másik irányba, vagy ha van a célunknak jobban megfelelő elképzelése, azt is szívesen fogadom.

Előre is köszönöm:
Feri

Kedves Feri!

Azért van kevés Rio, mert a "szépsége" okán kevesen vették meg újonnan. Nekem sem jutott volna eszembe. Műszakilag nincs velük gond, csak esztétikailag. Persze ízlésről nem lehet vitatkozni, de ha a szép autók kerülnének szóba, nem sokan mondanák a Riót. Mivel kevés Rio van, bontott alkatrész is kevés van, ha törik a vas. A Suzuki ésszerűbb választás, mert hegyekben áll hozzá az olcsó alkatrész, és nem romlik el. A hűtő alatti kereszttartót, a küszöböket és a padlólemezen lévő hossztartókat kell alaposan megnézni, ott szoktak rohadni.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.