Annyira jó autó a Prius?

2013.07.11. 10:59

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző,

1-2 éven belül autót szeretnék váltani. Jelenleg egy H Astrám van, lassan 10 éves lesz, azt szeretném lecserélni. Az ár amit az "új" kocsiért tudnék fizetni a régi autóm beszámítása mellett olyan 2-2,5 M Ft azaz, olyan 3-3,5 M-es kategóriában nézelődnék.

A becsült éves futásteljesítmény 15-20e km (ebből 90% városban) és szeretném minimum 5 évig megtartani, lehetőleg kis szervizköltséggel. A típusok amik érdekelnek: Nissan Qashqai, Opel Astra J, Toyota Avensis.

Ahogy a teszteket és a véleményeket olvasom, azonban elbizonytalanodtam: Mindenki a Toyota Priust dicséri. Ahogy nézem árban talán beleférne (1.8 HSD) kis pótlással, a leírás alapján is méretben hasonlót keresnék (1 gyerek, gondolkodunk a másodikban). Szóval akár ez is beleférhet, de a Prius tényleg annyira jó autó? Elbizonytalanít, hogy az új ára a kocsinak 8 M környékén mozog, ehhez képest 3-4 évesen 3,5-4 M környékén árulják. Miért ez a hatalmas értékvesztés, ha annyira jó autó? A fogyasztása nyilván szimpatikus, de megéri ez ilyen futásteljesítménynél?

Válaszát előre is köszönöm,

üdvözlettel,

Krisztián

Kedves Krisztián!

Egy ilyen értékű autónál az 50%-os értékvesztés 3-4 éves korára teljesen normális, a Prius ráadásul erősen réteg autó. Minél drágább egy autó, annál nagyobb lesz az értékvesztése az első pár évben. Egy húszmilliós autó ezt kb. két-három év alatt tudja.

A Priusok jellemzően használtan kerülnek már be az országba, amikor már volt egy kis értékvesztésük, és nem a teli árat kell kifizetni értük. Nálunk, ha valakinek van nyolc millió forintja, akkor nem Priust fog venni, ez a fajta környezettudatos vagy annak tűnni akaró vásárlás inkább a nyugati társadalmak sajátja. Nálunk soha nem fogja megközelíteni a Prius eladása a nyugati számokat. Természetesen itt az arányokra gondolok.

A Prius egyébként  tényleg olyan jó, ahogy mondják. Ha ön főleg városban közlekedik, akkor kitűnő választás lehet, mert főként a városi forgalomra van kitalálva, de az autópályán sem vérzik be a szeme az erőlködéstől. A Prius elmegy 5-5,5 literből a városban, ez az Ön által korábban kiszemelt típusok egyikéről sem mondható el, még akkor sem, ha dízelről beszélünk. A Prius automata váltós, ez a városban nagy előny, a helykínálat is normális benne. Itt van Papp Tibi Prius tesztje, valamint a népítéletek, olvasgasson, szerintem jó választás. Ha nem egy korábban rommá tört autót vesz, sok baja nem lesz vele.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.