Cseréljem vagy ne?

2013.07.19. 10:19

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző!

4 tagú család vagyunk, 2 kislánnyal. Jelenleg van egy 2005-ös, 2.0, HDi, 136LE, Peugeot 307 sw-m. 2010-ben vásároltuk 1.870.000,- Ft-ért. 130.000 km volt benne, vezetett szervizkönyvvel, leinformáltuk, előző tulaj cég volt, a szalonból még a kinyomtatott elvégzett munkákat is megkaptuk. Költségigényes autó, de rendszeres karbantartás mellett meghálálja, soha nem hagyott cserben. Kényes pontjai, mint kettőstömegű lendkerék, a kuplunggal együtt 165ezernél cserélve volt, vezérlést is kicseréltettem stb. Most 190.000 km-nél járunk. Nagyon szeretjük, nyomatékos, erős motorja, kedvező fogyasztása, hatalmas belső tere, különálló hátsó ülések, 7 személyes, bár nekem csak 5 ülésem van, mind-mind jó. Rakattam rá vonóhorgot is pár hónapja. Digitklíma van benne, behajló tükrök, fényre sötétedő visszapillantó stb-vel felszerelt. Nekem hiába ér nagyon sokat, racionálisan végiggondolva örülhetnék, ha 1.600.000-ért, vagy ekörüli összegért el tudnám adni. Kb 1 - 1,5 millió forintot még hozzátéve tudnék venni valami újabbat. De azt vettem észre, hogy gyakorlatilag ilyen teljesítményű, felszereltségű, nagyságú autó ebben a kategóriában és árkategóriában egyszerűen nincs. (Belső tér nagysága igen fontos! 1,9 m vagyok) Ezért írtam Nektek, hogy egy kis tanáccsal, véleménnyel - a kigondolt eladási áramra és a leendő vételárra - ellássatok, ajánljatok egy-két típust, alternatívát, ha létezik, vagy erősítsetek meg abban, hogy inkább hagyjam meg ezt. Kisebb autó nem jöhet szóba, csak nagyobb. Néztem Volvo XC90-et, X5-ös BMW-t is, de azok még drágák nekünk azt hiszem, ráadásul a szervizük is drágább, és hiába 3 millió az áruk, már javítgatni kell azokat is. 2,5 – 3 millió Ft értékben az sw-nknél jobb alternatívát egyszerűen nem tudok találni. Hagyjam meg, vagy váltsak „stratégiát”? Kérem szépen segítsetek!

Volvo XC90 (2007)
Volvo XC90 (2007)

Kedves Albert!

Ha most cseréltél kettőstömegű lendkereket, kuplungot, vezérlést, rakattál rá vonóhorgot, és úgy általában rendbe raktad az autót, szerintem érdemesebb lenne megtartani, hogy az általad elköltött összeget kicsit "lelakd". Ezeket a pénzeket, egy mostani eladásnál, csak minimálisan tudnád érvényesíteni az árban, mert egy autónál az a normális, a vevő által elvárható állapot, hogy minden működik, nem zörög a lendkerék, stb. Írtad, hogy egyébként meg vagy elégedve az autóval, ha most veszel egy másikat, azt is rendbe hozatod, kicserélteted a kopó dolgokat, kezded elölről az egészet. Miért?

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.