Létezik megbízható dízel kombi?

2013.09.05. 16:51

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsületesnepper,

segítséget kérnék családi kombi kiválasztásához mert sikerült elvesznem a nagy kínálatban.... Éves 15-30e km körüli futáshoz keressük a következő "hűséges, nem útszélén otthagyós" gépjárművet családi csomagtérrel. Amik szóba jöttek és a megtisztelő véleményét kérném melyik éri meg:
- Skoda Octavia 1.9 PD TDI vagy 1.6 CRDI 2007-2008-tól
- VW Passat 1.9 PD TDI manuális vagy DSG-vel 2007-től
- Ford Mondeo Tournier TDCi (őszintén mondom, félek a kettős tömegű lendkerék és befecskendező történettől)
- bár kisebb mint az első három, de olcsóbb is: Renault Megane Grandtour 1.5dCi 100 lóerős változat
- végül végső elkeseredésben Volvo V50 1.6d-ét is néztem

Ahogy a felsorolás is mutatja, elvesztem a kínálatban... Melyik érné meg igazán a pénzét 5-6 év újabb szolgálatra? Bízhatok a VW konszern termékében (a Skoda ugye Golf 5 alapú) 200e km fölött, vagy vegyek Mondeo-t a várható kuplung és befecskendező költséget bekalkulálva vagy találjak tuti Megane-t olcsóbban vagy a biztonságos ám drága Volvo lesz a befutó?

Segítségét előre is megköszönve,
üdvözlettel
Barnabás
egy óvatos/megfontolt használtautó vásárló

Kedves Barnabás!

Az 1.9 PDTDI esetében is várhatja a kettőstömegű lendkerék problémát, mivel abban is van, mint ahogy szinte mindegyik modern dízelben. A Ford Mondeónál sem törvényszerű a befecskendező probléma. A nagyon szűk baráti körömben van három darab, mindegyik túl a valós 250 ezer kilométeren, és befecskendező problémája még egyiknek sem volt, bár kétségtelenül nagyobb az esélye, mint egy 1.9 PDTDI-nél. Kettőstömegűt viszont a háromból kettőben már cseréltek. Az Ön által tutinak nevezett Renault Megane-nál ugyanúgy előfordulhat befecskendező probléma, mint a Mondeo esetében. A Volvo V50-nél nem kell végső elkeseredésbe esni, egyáltalán nem rossz autó az. Ugyanaz a az 1.6 dízel motor van benne, mint a Peugeot-kban, Citroenekben, Fordokban.

Ha kell a nagyobb méret, akkor megvenném az 1.9-es PDTDI-t, az egy nagyon kiforrott dolog, és elég problémamentesen üzemeltethető. Ha ennyire fél a kettőstömegű lendkeréktől, és elég a kisebb méret, akkor vegyen egy Kia Ceedet vagy egy Hyundai i30-at. Ugyanaz a kettő, nincs bennük kettőstömegű, és nem szoktak elromlani. Ha érdekli, hogy melyik autóban van még kettőstömegű lendkerék, nézze meg a webáruházak honlapjait. Ha hoz hozzá a program ilyen alkatrészt, akkor van benne, ha nem, akkor nincs.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.