Kis családnak fiatal autót

2013.11.08. 19:17

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző!

Nagy a dilemmám, mert szeretnénk lecserélni a 2001 évvégi 1.4-es Toyota Corollánkat (LineaTerra, VVT-i, 4 ajtó), valami újabbra és nagyobbra; persze elég komoly elvárásaink vannak. Ez nem csoda, hisz borzasztó megbízható a Toyotánk, hosszabb távon is kényelmes, fogyasztása remek, de már öregecske és ezt kéne überelni valamivel.

30-as éveiben járó vidéki apuka vagyok, két gyerekkel (1,5 és 3 évesek), asszonnyal, autót főleg hétvégén használjuk, éves szinten nem megyünk sokat, de havonta beesik egy-egy hosszabb távú út (~200-400 km), esetenként külföldre is.

Elvárások:
- 1-3 éves legyen
- megbízható
- benzines
- viszonylag nagy belső tér
- értékelhető csomagtér

Ami nem kell:
- dízel
- négykerékhajtás
- 7 üléses egérkamionok

Néztük a PSA konszern Berlingo-féle termékeit, de tartunk a franciáktól és kényelemben ezek inkább haszongépjárművek (elmarad a toyotánktól).

Tetszenek a Nissan Note-ok (bár sok a rossz értékelés), ami leginkább bejön a Toyota Verso, néztem a Renault Grand Modust (az espace szerintem túl sok), vagy próbáltuk a Xsara Picassot (régebbi modellt, de "sajnos" ez is francia).

Egyszóval olyan autó kellene családnak, amibe kényelmesen lehet utazni, van benne hely/akár tárolórekeszek és van csomagtere. Valahol a személyautók és kisbuszok között. Tud ajánlani néhány márkát/típust? (Ár nem számít, csak a fent említett funkciók)

Köszönettel
Csaba
 

Kedves Csaba!

A Toyotát már ismerik, ugyanazt várhatják a Toyota Versotól, mint a Corollától, jó választás. A Citroen Xsara Picasso csak 2010-ig volt gyártásban, ha jól tévedek, ezért az 1-3 éves autóból csak a 3 éves feltétel tud teljesülni. Nem mintha ez nagyon számítana. Ha mégis, és fiatalabb autót szeretne vásárolni, felhívnám a figyelmét a Citroen C4 Picassora vagy a Citroen C4 Grand Picassora. A franciaságtól nem félnék a helyében, jó kis autók ezek, olvassa csak el a népítéleteket. A motorok közül inkább a szívó benzinest erőltetném, a turbós benzinesekben ugyanaz a kis turbós 1.6-os motor van, mint a Minikben, csak gyengébb kiadásban. Ha mégis kis turbóst venne, vásárlás előtt az első útja a Novoth Tibihez vezessen, majd ő megmondja meg lehet-e venni az autót. Ha ezt veszi, egy valamit felejtsen el örökre, a 30 ezres olajcserét, olajat ezekben a motorokban maximum 10 ezrenként cserélünk. A Grand Picasso igazi utazó autó, én dízelt vagy szívó benzinest vennék.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.