2013.12.09. 10:47

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 
Tisztelt Nepperűző!

Családunk tavasszal hat fősre bővül! :-) Alfa 147-esünk négyünknek megfelel, de az ikrek érkezésével váltanunk kell. 6-7 fős egyterűt szeretnénk vásárolni, autóbeszámítással együtt max. 1,5 m Ft-ot tudunk a célra szánni.

Értelmi/érzelmi szelekció után a Zafira-Sharan-Galaxy-Alhambra kvartett mellett a Fiat Ulysse, a Lancia Phedra és a Mazda MPV maradt a listán.

Várjuk véleményét, mely típusokkal ajánlatos foglalkoznunk, az alábbi jellemzők mellett:

- Évente mintegy 8-10 ezer km-t autózunk, jelentős részét városban, rövid távokon. Érdemes-e olyan dízelt vásárolnunk, amely 10 év körüli, futása erősen hatszámjegyű? (Viszont csak a benzineseket nézve, igen korlátozott a választék)

- A töréstesztek alapján kiemelhető-e valamelyik típus?

- 7 fős autó vásárlása esetén az egyik ülést kivesszük (vagy a padlóba hajtjuk), hogy a csomagoknak is legyen valamennyi hely. A belső tér nagysága, kihasználhatósága szempontjából mi lenne a legjobb választás?

Köszönettel: Antal

 

Kedves Antal!

A Zafira a legkisebb talán ezek közül, és a padlóból felhajtható üléseivel ez jelenti a legnagyobb kompromisszumot az Ön által említett hét ülésesek közül. Tartós hat személyes használatra ezt nem javasolnám.

A Mazda MPV-nek a legnagyobb hibája, hogy rettenetesen tud rohadni, az elmúlt egy évben megnéztem körülbelül húsz darabot, és ezek közül egynek volt ép a hátsó sárvédőíve, azt meg is vettem, az összes többi el volt rohadva. Voltak induló rozsdásodások, teljesen lerohadt sárvédőívek, és a rozsdára gittelt javításnak álcázott iszonyatos taknyolások. Az ajtók alját, küszöböket ugyanígy érdemes alaposabban szemrevételezni. A dízeleknél figyelni kell az olajra, úgy a mennyiségre, mint a minőségre, mert hajlamos a hajtórúd megcsapágyasodni, illetve a turbó is érzékeny.

Galaxy/Alhambra! Sharan ugyanaz az autó technikailag, ezeknél is előfordulhatnak már rozsdásodások, de korántsem olyan mértékben és mennyiségben, mint az MPV-nél. A légtömegmérő és a féltengely kihajtás szokott rajtuk tönkremenni, de ezek nem olyan nagy költségek. A kiegészítő kályha sokuknál nem működik már ennyi idősen, illetve a kettőstömegű lendkerék szokott zörögni. Ezekre érdemes odafigyelni, amúgy teljesen jó kocsik. Normál méretű ülések vannak bennük és nagyobb a csomagterük is.

A Fiat Ulysse és a Lancia Phedra ugyanúgy egy tőről fakadnak, mint az előbb említett hármas. Ennek a családnak van még két további tagja, a Citroen C8 és a Peugeot 807. Ezekben van egy 2.0-es és egy 2.2-es HDI/JTD motor. Ezek is hasonlóan jók, normális karbantartás mellett sokáig használhatóak, és ezekben is rendesebb méretű ülések vannak.

Ha hat ülés is elég, akkor én gondolnék még a Fiat Multiplára is, van nála szebb autó, de a népítéletek szerint a tulajok szeretik, két sorban van hat ülés, és mögötte egy normális méretű csomagtartó.

Igazából nem azon kell gondolkodni, hogy érdemes-e dízelt venni, mert nem is nagyon van más. Arra kell figyelni, hogy a kiválasztott autó legyen jó.

Töréstesztek alapján nem hiszem, hogy nagy különbség lenne az autók között, de ha ez kiemelkedően fontos Önnek, keressen rá az interneten.

 
Üdvözlettel,

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.