Északi küldetésre összkerekes kombit?

2014.02.04. 16:59

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves Nepperűző!

A következő feltételek adottak: 3 milliós keret, 3 fős család, évente minimum egyszer Budapest-Stockholm távolság oda-vissza plusz normál használat. Eredetileg 2008-as vagy fiatalabb kombikat nézegettünk, de elbizonytalanodtam, hogy nem kellene-e új a használt helyett? (kérdés A)

A benzines / dízel kérdésben arra jutottam, hogy igazából mindegy, de ha kerülni kell a common rail-t akkor kerülöm. Kia / Volvo / Mazda vonalon nézegetünk, persze nem zárkózunk el mástól sem.

Extrák tekintetében számíthat-e a négykerék, javítja-e annyira a menet-tulajdonságokat és a kezelhetőséget (értsd. sofőr hibáinak / tapasztalatlanságának korrigálása), hogy megérje a pénzét? (kérdés B)

Segítséget előre is megköszönöm!

Kedves Kérdező!

Én nem gondolom, hogy átlag autósnak, átlag körülmények között szüksége lenne a négy kerék meghajtásra. Én magam már túl vagyok az egymillió kilométeren, de még nem volt olyan a hétköznapi közlekedésben, amikor ne tudtam volna megoldani az adott szituációt. Ha nem szokott hajót sólyán beengedni a vízbe vagy nincs telke nehezen megközelíthető helyen, akkor fölösleges. Az összkerékhajtás nem korrigálja a tapasztalatlan sofőr hibáit, viszont határhelyzetben másképp viselkedik, mint az első vagy hátsó kerék hajtású autó. Nem mondom, hogy nem jó a négy kerék hajtás, de sokon többet gondolnak róla, mint ami. Az sem áll meg gyorsabban, csak jobban gyorsul a havon. Vezettem Svédországban is télen, nem megoldhatatlan. Egy vezetés technikai tréning szerintem jobb befektetés.

Három millióért nem nagyon van új kocsi. Bármit elkezd egy kicsit extrázni, hogy ne fapad legyen azonnal három millió fölött van, sőt. A Kia Ceed 1.6 crdi teljesen jó, nem szokott elromlani, jól fogyaszt. Mazdát északra nem javasolnék, a só meg fogja enni idő előtt a hátsó kerékíveket, és úgy egyáltalán az egész autót. A Volvo helyi márka, sok van belőle, biztos, hogy ismerik jól. A common rail-től nem kell félni, arra vigyázni kell, nem kell beleönteni mindenfélét, olajat, gázolajszűrőt  cserélni időben, akkor nem lesz baja.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.