2014.06.28. 13:10

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Férjem nyaktól lefelé lebénult, és keresünk olyan autót, melyben őt is tudnánk szállítani. Elektromos kerekesszékkel közlekedik, nem kell átültetni az autó ülésére. A kerekesszék elég nagy: 150 cm hosszú, 80 cm széles, és 140 cm magas a férjemmel együtt. Szeretném, ha nem hátul ülne, hanem átalakítás után mondjuk a második üléssor két szélső ülése közé ő valamennyire "be tudna ülni".

Tudnátok segíteni abban, hogy találjunk egy ilyen 4 fő+kerekesszéket elbíró autót?


Köszönöm
Ági

Kedves Ági!

A kerekesszék nagyon széles, nem fér be a két ülés közé, de 140 centis belmagasság sincs meg jellemzően az átlag autókban, még az egyterűekben sem. Nektek inkább valami teherautóra lenne szükségetek. Én egy VW Transporterre vagy valami hasonlóra gondolok, ezeknek is a hosszú és magas változatára. A normál változat nem biztos, hogy elég magas, a T5-ös és a T4-es határeset, nem tudom, hogy mennyire mértétek pontosan a 140 centit. Az utasteret mindenképpen át kell variálni, két ülés között nincs 80 centi hely, és a 150 centis hosszúság is korlátozza a lehetőségeket, nagy eséllyel nem tudtok két sorban ülve utazni.

 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

 

Kedves Ági!

 
A választ olvasva, VHB nevű olvasónk küldte ezt a linket. Ez adta az ötletet, és rákerestem a legnépszerűbb német használt autós oldalakon, és elég nagy választékot találtam kifejezetten ilyen célra átalakított "rollstuhl" autókból. Az autoscout keresője sajnos a normál autókkal keverve hozta fel a találatokat, de a mobilén volt 345 darab, kifejezetten ilyen célra átalakított autó. Itthon csak ezt az egyet találtam. Nem mondtad, mennyi a keret az autó megvásárlására, de talán találsz olyat, ami megfelelne nektek. Írtad, hogy nem szeretnéd, hogy a férjed hátul üljön, de talán át lehet az üléssorokat alakítani, hogy ez megoldható legyen. Egy ekkora méretű kerekesszékkel az autóba való bejutás szerintem csak a hátsó ajtón valósítható meg, mert ott a legnagyobb a nyílás, és ott lehet a legjobban rögzíteni az emelő hidraulikát. Létezik még egy ilyen megoldás a bejutásra, de nem fogjátok tudni befordítani a 150 centis kerekesszéket a menetirányba egy ekkora helyen. A MEOSZ honlapján találtam ezt az oldalt, itt van néhány vállalkozás elérhetősége, akik járművek átalakításával is foglalkoznak, ők biztos jobban tudnak segíteni, hogy milyen járművek a legalkalmasabbak erre, milyen típusokat, mennyiért, és hogyan lehet a legjobban átalakítani erre a célra. Valószínűleg abban is tudnak segíteni, hogy milyen támogatásokat lehet igénybe venni az autó átalakításához. Ha a külföldről való beszerzés mellett döntötök, szívesen segítek benne.

-Becsületesnepper-

 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.