Elvesztem az információk között

2015.12.13. 08:26

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsületesnepper!

Nem kapkodom el az autóvásárlást, különböző okok miatt megtehettem, hogy lassan 1 éve nézzem szinte folyamatosan a népítélettől a fórumokon át az Ön blogjával bezárólag mindent, hogy információt szerezzek a számomra megfelelő autóról, de lassan kezdem bánni, hogy nem ugrottam bele az első "jó" ajánlatba. Minél többet keresek és olvasok, annál rohamosabban szűkül a potenciális jelöltek száma.


Napi szintű kb. 80 (oda-vissza 160) kilométeres Budapestre ingázáshoz keresek autót. Az út jelentős része (kb 80%) autópálya. Az első és legfontosabb a biztonság. Persze a fenntartási költség is számít (no meg ekkora távon már a fogyasztás is), de minden előtt van számomra a biztonság. Már csak azért is, mert a közeljövőben családalapításon is töröm a fejem, így nem hiszem, hogy lesz lehetőségem lecserélni az autót rövid időn belül, viszont nem szeretném "akármibe" beültetni a családom.

A költségvetésbe nagyjából 1 - 1,2 millió forintos autó fér bele maximum. Tartalékolok váratlan meghibásodásra vagy épp téligumi vásárlásra, így alakult ki ez az összeg határ.

Lehet, hogy az én hülyeségem, de szeretnék egy kicsit nagyobb testű autót vásárolni, pl H Astra vagy Mazda 6, bár ezeket inkább csak a méretük miatt soroltam, mert annyi jó-rossz tapasztalatot/véleményt olvastam, hogy pontosan itt ütközött ki a problémám, már nem tudom eldönteni, hogy mi lenne a jó döntés. Persze ilyenkor jönnek a további jó tanácsok, hogy csak magán személytől, ne legyen külföldi, ne legyen ilyen, ne legyen olyan, na ezért érzem úgy, hogy ha így haladok, 5 év múlva sem lesz autóm. :)

Természetesen nem azt kérem, hogy döntsön helyettem, de a véleményére mindenféleképpen kíváncsi lennék, hogy egy hasonló helyzetben milyen autót vásárolna. :)

Az alábbi típusokat néztem, nagyjából 10 éves korig, maximum 200e km-rel (óra szerint :) ):

- H Astra

- Peugeout 407

- Ford Mondeo

- VW Golf vagy Passat (ebből kicsit öregebbet)

...és ehhez hasonlóakat.



Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Péter

Kedves Péter!


Ha nagy autót szeretne, akkor a Golfot és az Astrát kizárnám, mert azok nem nagyok. H ilyen távokat autózik, és fontos a fogyasztás, akkor vegyen valami dízelt. A Ford Mondeo Delphi befecskendezős dízelét kerülném, mint politikus a poligráfot. Lehet, hogy sokáig jó lenne, de lehet, hogy nem, kicsit rizikós ez a motor.


A 407-esben egy megbízható hdi van, de ott meg zavaró kisebb-nagyobb elektromos problémák lehetnek, illetve e fűtés csappantyúja biztosan tönkre fog menni. Én vennék egy Passat 1.9 PDTDI-t, abból is a 105 lovas változatot, az fogyaszt a legkevesebbet, és az sikerült a legjobban ezek közül.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.