20 éves imádott Audi helyére újabbat?

2016.01.04. 07:48

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző!

Van egy 1996-os 1.9 TDI Audi A4-esem. 1 éve van nálam, már ráköltöttem elég sok pénzt (200 ezer), jelenleg hibátlan állapotú, egyedül esztétikailag nincs még rendben. Nagyon szeretem, keveset fogyaszt (5-6l), könnyű vezetni, van klíma is.

Nézegetem az újabb autókat (Ford Mondeo 2004-2006, Audi A4 2002-2003, VW Passat), de nem tudom, hogy mitévő legyek.

Adjam még most el, amíg kapok érte pénzt és rakjak hozzá 5-600 ezret és vegyek egy fiatalabb használtat, vagy hajtsam, amíg ki nem rohad alólam? Dízel párti vagyok, szeretem hallgatni a motort.

Köszönöm a segítséget!

Ádám

Kedves Ádám!


Az 1.9 TDI-t nem cserélném le egy 2007-ig gyártott Mondeóra. A baráti társaságomban van három példány, amik hibátlanul szaladnak már több százezer kilométer óta (igaz ezekre folyamatosan költenek, és vigyáznak rájuk), de nem ez az általánosabb, hanem ez. Ha cserében gondolkodik, akkor a Passat vagy az A4 jobb választás, és ezekből, különösen a Passatból, már van választék is. Sokan tartanak a PD elemektől, jellemzően azok, akiknek még nem volt, csak hallottak már róla, hogy van ilyen. Nekem még soha nem volt befecskendezési problémám, pedig volt már volt nálam néhány saját használatban is, és több százezer kilométert tettem meg velük meghibásodás nélkül. A legjobb ezekből a gyengébb 101 lovas verzió, már megy annyira, mennyire kell, és az fogyaszt a legjobban is, de az erősebbel sem nyúl mellé. Csak a Passatban van ez a motor, és a VW nagyobb is, ha kell a hely.


Az Audiban elvétve a 115, de leginkább a 131 lovas verziója van ennek a motornak. A Passatnál az első sárvédő íveken fordulhat elő rozsda, illetve a csomagtér ajtón a hátsó szélvédő alatt, az Audinál az első sárvédők aljánál, a küszöbnél. A 2.5-ös V6-os motort kerülje. Az esztétikai hibák kijavítása, a lakatos és fényező munka kerül e legtöbbe. Ha szeretne egy szép autót, akkor lehet, hogy az kerülne kevesebbe, ha venne egy másikat, a jelenlegitől pedig megszabadulna. Ha nem zavarják az esztétikai hibák, akkor tartsa meg a jelenlegit, arról legalább tudja, hogy műszakilag rendben van.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.