Napi 200 kilométerhez bármit

2017.02.09. 14:01

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Becsüteles Nepper!

Egy olyan dilemmával fordulnék Önhöz, hogy az életemben esetlegesen bekövetkező változások kihatnak majd a munkába járásomra is, ami jelenleg azt jelentené nekem, hogy a napi 30 km oda-vissza megugrana napi 200 km ingázásra! Így keresnem kell egy autót amit csak és kizárólag munkába járásra használnék.

Ami számomra fontos lenne az a költséghatékonyság és a megbízhatóság. Sajnos a szerény számításaim mellett picit felkerekítve évi 50 ezer km menne az autóba. És csak és kizárólag pályán használnám (98%-ban)!

A keret kb 1-1,5 millió között mozogna a vásárlásnál (a papírozást + induló biztonsági karbantartást nem számoltam ide.) Az első nagy dilemmám az lenne, hogy benzin vagy dízel? Az autó mérete nem számít, elférek bármiben, és tényleg semmi másra nem használnám.

Én egy 1,3 Multijet Puntóra (2006-2008) gondoltam első körben ami úgy 5 literből megállna. Csak kérdés, hogy mennyi kilométerrel szabadna megvenni. Vagy esetleg valami jó kis japán láncos benzinest? Csak ott meg a fogyasztás lenne magasabb talán.

Nem tudom, milyen irányban induljak el a témában, éppen ezért is kérnék egy kis útbaigazítást!

A választ előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel,

Karesz

Kedves Karesz!

Az 1,3-as Multijetre sokan köpködnek, pedig szerintem nem rossz, a feleségem már a második ilyen dízel 500-ast használja, egyiknek sem volt semmi baja. Egy ismerősömé már jóval 400 ezer felett van, és még csak egy vezérműlánc szettet cserélt benne és kuplungot, pedig azt az autót elég mostohán tartják. Ha kis dízelekről beszélünk, akkor eszembe jut még a Toyota Yaris 1.4 D4D is, szerintem az finomabb technika. A VW csoport 101 vagy 105 lóerős 1.9 PDTDI-je szintén tudja az 5 literes fogyasztást, ha normálisan használja, óvatoskodva még alatta is.

Fiat~Grande~Punto~(6)

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.