Évjárat kontra kilométeróra-állás

2017.05.15. 17:41

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Becsületesnepper!

Abszolút nulla tapasztalattal állok autóvásárlás előtt. Egy megbízható benzines kombit szeretnék venni, ami hosszabb távon is megállja a helyét. A kérdésem az lenne, hogy a piacot böngészve melyik az ön szerint célravezetőbb stratégia 1,5 milliós kerettel a zsebben:

Öregebb, de kevesebbet futott autót nézni, pl egy 2002-2008 közötti évjáratú 140.000 km körüli autót, vagy egy fiatal sokat futottat, ami bőven 200 ezer netán 300 ezer km-t is látott, de 2010 utáni gyártmány?

Amennyiben van olyan modell, amit tudna ajánlani a fenti információk türkében, azt is nagyon megköszönném.

Tisztelettel:

Dániel

Kedves Dániel!


Úgy látom, tényleg teljesen sötétben tapogatózik. Az idősebb, de a fiatalabb autóknál is, a kilométeróra állás egy tájékoztató adat, aminek lehet némi valóság alapja, attól függően, hogy hányan és mennyit tekertek vissza rajta az évek alatt. Lehet találni tekeretlen órás darabokat is, de a használtautó-vásárlásban pont az a legnehezebb, hogy türelmesnek kell lenni, óvatosnak, de ha találunk egy jó darabot, akkor nem lehet tökölni, azonnal lépni kell, mert elviszi más pillanatok alatt. Mindez nem egyszerű a kevésbé rutinosaknak, mert mindezt ráadásul egyszerre kell végrehajtani, ezért is olyan ingoványos talaj ez.

DSC 8242

Ha a legkevesebb kockázatot szeretné, akkor egy Ford Focus 1.6 benzin jó lesz önnek, de óvatosan ezekkel is, mert volt belőlük egy rendőrautó széria, ami pár éve nagy mennyiségben árasztotta el a piacot az aktuális rendőr flotta csere miatt. Ezek sem rosszak, és akkoriban is csak 100-130 ezer kilométer volt bennük, tehát nem tették meg a Föld-Hold távolságot többször, de legyünk tisztában azzal, hogy miben ülünk. És végül a lényeg, ne úgy válasszon, hogy másfél millióért melyik a legfiatalabb, hanem melyik a legjobb állapotú.


Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.