2016. március 8., 10:10 Módosítva: 2016.03.09 13:24
98

Kedves Becsületesnepper!

Lassan már egy éve keresem az igazit - ami az autót illeti. :) Mindenféle forrásból gyűjtöttem be az adatokat, ideje most már megvenni azt a kiszemelt drágaságot, de elvesztem.

Cél: 4 felnőtt számára is kényelmes beltér, megbízható, elfogadható fogyasztású autó.

Szituáció: utcán állna, kevés városi-több országúti használattal, de szeretném, ha egy-két német autópályás, szerpentines úttól sem ijedne meg az autó.

Keret: 900 ezer + átíratás.

Kinézett típusok: Ford Mondeo 1.8-as, 110 vagy 125 LE, Seat Toledo 1.6 16V-s, 105 LE, benzinesek mind, mert télen is a szabad ég alatt állna. (Ilyen árban 2001-2004 évjáratú autókat találni a hahun.)

Az lenne a kérdésem, hogy melyiket választaná ezek közül? Esetleg szóba jön nálam a Skoda Octavia, VW Passat, de ezek közül szinte lehetetlen megkímélt darabokat találni a piacon. Toledóból meg pont lenne egy első tulajos megkímélt darab, elvileg 195e k-rel. Tehát keressem még a tökéletesnek tűnő példányt ezek közül, vagy gondolkozzak teljesen másban?

Mit ajánlana?

Üdvözlettel,

Edina

Kedves Edina!


A Toledóban egy egyszerű VW technika lapul, sok baj nincs velük. A négy felnőtt méretétől függ, hogy mennyire elég önöknek, mert hátul nem túl nagy a hely. A VW csoporton belül ugyanez a padlólemeze a Seat Leonnak, VW Golf 4-nek, Borának, Audi A3-nak, Skoda Octaviának. Ezek ugyanabból az alkatrész repertoárból vannak összelegózva, és pont ugyanannyi hely lesz bennük hátul. Vásárlás előtt mindenképpen javasolnék egy ülés próbát.


A Mondeóból én is az 1.8-as motort javasolnám elsősorban. Itt a rozsda a fő ellenség, aminek a felbukkanására lehet számítani leginkább az ajtók éleinél, ahol a lemez vissza van hajtva. Ha van egy ilyen első tulajos, ismert előéletű példány, akkor nem haboznék sokat.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. március 7., 11:12 Módosítva: 2016.03.09 10:40
112

Tisztelt István!

Svájci autóvásárlást tervezek. Egyrészt nosztalgiából, másrészt mert nekem azon autók állapota a megfelelő a hirdetéseket böngészve az interneten. Kis összegű, régebbi, ámde megkímélt, kisebb bütykölést igénylő autókat szoktam nézegetni. Megkíméltebbnek, szebbnek tartom a svájci autókat a német és osztrák társaiknál.

A jogszabályok és a behozatali (jó)tanácsok között már elvesztem a világhálón, mivel nem egyértelműek a megfogalmazások és a fórumnyilatkozatok számomra. Mivel Ön gyakorlott külföldi autóvásárló, biztosan segítségemre tud lenni a tisztánlátásom végett.

Kérdéseim az alábbiak lennének:

- Behozható Svájcból a régebbi, EURO2-EURO3 motorral szerelt autó?

- Svájcból hozott autóra szükséges az un. származás ellenőrzés és az előzetes eredetiségvizsgálat? Mennyi ennek az átfutási ideje a gyakorlatban?

- Mit takar az Eur1 igazolás a vámmentességhez? Svájcban beszerezhető? Vagy itthonról kell vinni? Ki adja ki? Konkrét autónál gondolom, hogy vihető innen, de ha ott botlik bele az ember valamibe és esik szerelembe?

- A határon célszerű vámolni, vagy tetszőlegesen megállhatok pl. Lindauban, a határtól pár km-re és ott intézhetem a vámkezelést egy speditőrnél? A magyar vámkezelés felejtős, nem kell részleteznem, hogy miért...

- Milyen összeg kb a kinti vámkezelés eljárási díja a kinti speditőrnél?

Gondolom, hogy oda már kellene a fent említett EUR1 igazolás.

- Mit mond a gyakorlat? A német vagy az osztrák vámkezelés a kedvezőbb?

Gondolok itt a formaságokra, procedúrára, eljárási díjjakra.

Előre is köszönöm a válaszait!

Tisztelettel.

T. Attila

Kedves Attila!

-Behozható a régebbi, rosszabb besorolású autó is, nincs ilyen korlátozás Svájcból.

-Mindkettő kell, az eredetiségvizsgálatot bármikor meg tudja csináltatni, mint az itthoni autók esetében, a származás ellenőrzés kb. 4-5 hét.

-Egy itthonról vitt üres Eur 1-et nyugodtan a hajára kenheti, arra svájci vámos pecsét kell. Ezt a kinti vámhivatalok állítják ki európai gyártású autók esetén, de egyszerűbb ráírni egy számlanyilatkozatot nyomtatott betűkkel a számlára vagy adásvételire. Ezt külön alá is kell írni az eladónak, csak úgy érvényes. Ezt hatezer euróig teheti meg magányszemély is, afölött már mindenképp EUR 1 kell. Nem európai autóknál mindenképp vámot kell fizetni. ÁFA-t vámmentesség esetén is kell fizetni.

-Mindenképp a határon, a belső vámhivatalokban nem fogják megcsinálni, csak ha korábban már oda továbbíttatta az árut, de ahhoz a határon meg kell állni, és ugyanannyi idő ezt megcsináltatni, mintha levámolná. Kb. egy óra kényelmesen.

-Változó, 40-60 euró.

-Én Németországban vámkezeltettem mindig, az osztrákokat nem ismerem. Ezt a fickót érdemes keresni.

ui. Rohadt sokba lesz.

Ez nem szentírás, erre ne hivatkozzon, nézzen utána a jogszabályoknak, sem a Totalcar, sem én semmilyen felelősséget nem vállalunk.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. március 6., 11:18 Módosítva: 2016.03.07 11:15
407

Kedves Nepperűző!

Napi 160 km utazáshoz, amelyből 80 % autópálya, keresnék egy takarékos dízelt. Pályakezdő lévén, nem vet szét a pénz. Kb. 600 ezret + papírozást tudnék ráfordítani. Amiket eddig néztem: VW konszern 1,9 TDI-k, Mazda 323-626 ditd, Renault dci-k. Nagyon vágyom arra, hogy legyen tempomat a kocsiban, ezzel nagyban faragni tudnék a pályás fogyasztáson (ez lehet csak álom marad még).

A lényeg az, hogy 6 literből jöjjek ki 100 km-en, ne kelljen attól tartanom, hogy mikor nem tudok dolgozni menni, mert a technológia megállt. Nem 1-2 évre tervezem az autót, szeretném legalább 5 évre venni.

Ön mit választana erre a célra? Esetleg mit ajánlana, ami nincs felsorolva?

Köszönettel,

Dávid

Kedves Dávid!

Én mindenképpen 1,9 TDI-t vennék, ahhoz a legolcsóbbak az alkatrészek, megbízható, kiforrott technika, mindenhol értenek hozzá. Ha netán összedőlne a motor, akkor is ezt a legolcsóbb pótolni, mert nagyon sok van belőle. Az ezért az összegért kapható dci-ket elfelejteném, mert egy esetleges befecskendező rendszer javítás 300-350 ezerért nem esne jól. A Mazdák már sokkal jobbak, de a költséghatékonyság és megbízhatóság mindenképp az 1,9 TDI mellett szól. A rozsdára persze már figyelni kell.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. március 1., 10:11 Módosítva: 2016.03.07 10:55
147

Kedves Nepperűző!

Napi használatra szeretnék vásárolni egy nagy kényelmes (190 cm magas vagyok), biztonságos (üzem és töréstesztileg is) benzines autót. A keret sajnos szűkös: ötszázezer Ft.

Kinézet autók:

Opel Omega 2.0 Benzin

Nissan Maxima 2.0 benzin

Ford Mondeo 2.0 benzin

Ezek közül az autók közül melyiket ajánlaná? Vagy ha estleg tudna jobbat a tanácsát szívesen venném.

Üdvözlettel: Antal

Kedves Antal!


A Mondeónál gondolom az MK3-as, 2000-től gyártott szériára gondolt. Itt arra kell figyelni, hogy az ajtók éle, a lemez visszahajtásánál rozsdásodik, és az első évjáratoknál szinte biztosan ilyeneket fog találni. A kétliteres motornál előfordulhat nagyobb olajfogyasztás, ez ezeknek a motoroknak jellemzőjük. Én az 1.8-as motort jobban szeretem, a Mondóból ilyet vennék.


Az Opel Omegánál szintén a rozsdásodásra kell odafigyelni. A C Omegák kevésbé rozsdásak, mint a B-k, de azért már ott is előfordulhat. Sajnos ebben az időben már nem volt a nyolc szelepes motor, az volt az egyik valaha gyártott legjobb Opel motor. A tizenhat szelepeseknél a vezérlés időbeli cseréje fontos, emlékeim szerint 60 ezrenként esedékes. A legjobb autó ezek közül a Nissan Maxima, én ezt venném.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 29., 11:00 Módosítva: 2016.03.04 10:45
107

Üdvözlöm!

Nagy kombik piacán keresgélek autót, mert én is nagy vagyok, közel két méter és 130 kg. Ráadásként van három gyerekem, két kutyám és időnként a komplett családnak be kellene férnie nem csak széltében, hanem hosszában is. Szóval legyen mögöttem lábtér is.

Egyterűnk már van (Xsara Picasso), rövid utakon kényelmes, de fél óra múlva már megfájdul benne a térdem, szűkös a lábtere elöl nekem, de a feleségem természetesen imádja.

Évi max 7-8000 km-t megyek az autóval, ennek 80%-a autóút lenne munkábajárásra és ilyenkor egyedül ülök benne, így nem nagyon izgat, ha 10+l körül fogyaszt, és ezért csak benzinesek jöhetnek számításba.

A keret max 2m ft mindennel együtt, életkor nem izgat, állapotot veszünk jelmondattal egyetértek, a lényeg legyen nagy, megfelelően biztonságos, és lehetőleg automata.

Felmerült bennem a W210-es Merci mert az tényleg nagy, de hallottam, hogy hajlamos a rohadásra. Szabad ilyet venni, vagy inkább más felé nézzek, van javaslata? A listán van még a Volvo V70, Ford Mondeo 2007-től, Citroen C5 kombi, Opel Vectra C és az Audi A6. A lényeg a méret és a minél nagyobb kényelem.

Üdvözlettel:

Soma

Kedves Soma!


A W 210-es volt szerintem a Merci mélypontja, és egyben szégyene, mert deréktól lefele nincs olyan rész a kasznin, ami ne tudna rozsdásodni, és ez még az elemek közepén is előfordulhat. Egyszer vettünk olyan négy éves 210-est, aminek az összes csavarkötéssel rögzített elemét cserélték garanciában, és megvolt róla a mercis számla. A sárvédőíveken, küszöb végeknél, ajtók éleinél, a díszlécek alatt, a csomagtér ajtó díszlécénél, rugótányéroknál, bölcsőnél, stb. Ennek ellenére léteznek facelift utáni darabok, amiket elkerült a barna veszedelem, és meglepően jó állapotban vannak, igaz ezek kint is pénzbe kerülnek. Ha nem rohadt, akkor jó tud lenni, feltéve, hogy nem tette meg a Föld-Hold távolságot többször.


A V70-esből leginkább a 2.4-es szívó motorosat venném, az kimegy a világból, és nem eszi le a fejét. A 2007-től gyártott Mondeo is nagyon jó autó, azt is bátran ajánlom. A Citroen C5-ösből a 2008 utánit venném, az elődjét hanyagolnám. A Vectra C-vel egyszerű, megbízható autó, ott a 2003-tól gyártott 2.2-es közvetlen befecskendezéses motorok vezérlésével van baj, legjobb egy 1.8-as.


Az A6-osból szinte csak a 2.4-es van, ez nem túl erős, de legalább torkos. Van még néhány 2.7-es turbós, ezek is elég sokat esznek, meg a tirbó okán még belép egy hiba forrás. A Multitronic váltósakat kerülném, a Tiptronic egy fokkal jobb, de én leginkább kézi váltóst vennék. A legjobb lenne egy két literes benzines, kézi váltós, csak alig van belőle.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 27., 08:21 Módosítva: 2016.03.01 10:14
134

Tisztelt Nepperűző!

Autóvásárlással kapcsolatban kérem a véleményét, 3-3,5 millió-ig vennék alsó középkategóriás autót. Természetesen benzines modellek között válogatnék, az éves autóhasználatom körülbelül 9-10 ezer kilométer, napi 30 km ingázással, évi 2-3 hosszabb úttal.

Az általam kiválasztott modellek:

Hyundai i30, Kia Ceed 2012-től, 1.4-1.6 ,tudom a tartalom ugyanaz csak más a forma.

Honda Civic 1.4, az 1.8-as nem nagyon fér bele a keretbe, szintén 2012-től.

Van egy kedvencem ami ugyan egy kategóriával kisebb méret, de nagyon kellemesen csalódtam benne. Hyundai i20 1.25 84 le-s. (3 fős a család)

Mit ajánlana Ön, az alábbiakban felsorolt 2-3 éves kb 30000- 80000-km-t futott autókat,vagy az új i 20-at. Természetesen az új i20 mellet szól az 5 év garancia!

Válaszát köszönöm előre is.

Kedves Kérdező!


A Hyundai-t és a Kiát meleg szívvel ajánlom, mindkettő nagyon jó. A Civic-ből az 1.8-as jobb, mint az 1.4-es, a kisebb motor is elviszi azt a kasznit, de a nagyobb sokkal kényelmesebben tudja az autópálya tempót. Én elgondolkodnék az első UFO generáció végéről származó autón is, mi van, ha nem 2012-es?


A Civic mellett szól a jól variálható utastér és a jóval nagyobb helykínálat is, abban négy nagy termetű felnőtt is elfér kényelmesen. Az i20 nekem kicsit kilóg ebből a sorból a mérete okán, biztos, hogy elég nagy a hely abban önöknek? Én elsősorban a nagyobb autókat venném, az ön által felsorolt három közül mindegy melyiket, elég biztos technika mindegyik.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 22., 09:09 Módosítva: 2016.02.26 16:51
362

Kedves Becsületesnepper!

Érdeklődni szeretnek, hogy napi-/ óradíjas alapon van-e olyan kolléga nálatok, aki megbeszélt összegért tudna segíteni autóvásárlásnál a szakértelmével, ha megvan nehány kinézett autó? (Budapesten)

Öcsém szeretne a közeljövőben autót vásárolni (500-600 ezer körül), és nem szeretnénk, ha valami kipofozott hulladékot sóznának rá...

Köszi,

Üdv,

Péter

Kedves Péter!

Rengeteg ilyen jellegű megkeresés érkezik, de több okból sem tudok ilyet vállalni. Egy ilyen autónézegetős túrával elmegy az egész nap, még akkor is, ha csak Budapesten szédelgünk. Mi van, ha egész nap autót néztünk, de az összes vacak volt, és semmit nem vettünk? Ott állunk este autó nélkül, nekem meg elment vele a napom.

Voltak már nagyon megmosolyogtató ajánlatok is. Egyik alkalommal felhívott egy úr, hogy talált Csepelen egy kocsit, menjek már el vele megnézni. Mondom neki, hogy ezzel lemegy három óra, két óra oda-vissza az út, egy órát eltökölünk, nem érek rá. Nem akartam elmenni semmiképp sem, de annyira mondta, hogy rákérdeztem mégis mennyire gondolt. Természetesen kifizetem az üzemanyagot!

Egy másik alkalommal felhívott egy fiatalember azzal, hogy Bécsben él, menjek ki hozzá, és nézzünk autókat Bécsben. Tudja, hogy Bécs messze van meg minden, természetesen kifizeti a napomat. Mégis mire gondolt? Egy húszasra. Hát bőkezűnek nem neveznélek! Nekem ez ötszáz kilométer vezetés az én autómmal, az én üzemanyagommal, autópálya-matrica, és indulástól érkezésig lehet akár 16-17 óra is. Mi van, ha nem vettünk autót? Magyarul ingyen szeretnéd, de az sem baj, ha kicsit ráfizetek. Itt lefagyott a srác. Akkor én mire gondolok? Arra, hogy nemet mondok a felkérésre.

A másik oldala a dolognak, hogy ha autót nézek neked, vagy bárki másnak, akkor az én autóim nem készülnek, az én dolgaim nem intéződnek. Egyszerűen nem lehet érte annyit kérni, hogy ez megérje. Keress rá az interneten, vannak olyanok, akik foglalkoznak helyszíni állapotfelméréssel, ez az egyetlen járható út.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 20., 12:14 Módosítva: 2016.02.23 11:17
1

Tisztelt Nepperűző!

Oktatáshoz választhatok két autó közül. A már meglévő 2005-ös évjáratú Suzuki Swiftem - 1,3 benzines (120.000 km) - , illetve egy 2007-es évjáratú Toyota Auris 2,0 dízel gépkocsi között - ami oktató autó most is - 220.000 km-rel.

Az Auris használatához havi nagy összegű részlet is társulna, a futamidő után pedig enyém lenne az autó.

Érdemes-e bevállalni részletet, vagy a Suzuki is tökéletesen megfelelő az oktatáshoz, bár még be kell pedáloztatni és le kell vizsgáztatni, valamint egy első lengőkar- és a klíma ékszíj cseréjét is ütemezni szükséges tavasszal?

Az autónak 2-3 évet szükséges "kibírnia" oktatásban.

Köszönettel: Andrea

Kedves Andrea!

Én inkább bepedáloztatnám a Swiftet, mintsem jöjjön a sárga csekk minden hónapban. Mi van akkor, ha valami miatt nem úgy jön a pénz, mint azt korábban gondolta? A csekk jönni fog akkor is. A tanulók biztos le fognak róla rúgni egy-két kuplungot, és egy kuplungszettet meg fog úszni 30-40 ezerből. Ugyanez az Auris esetében 70 ezertől kezdődik, és ha megy vele a lendkerék is, akkor ez több százezer forint is lehet. Én biztos az olcsóbb fenntartású csekk és lendkerék nélküli variációt választanám.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 16., 10:18 Módosítva: 2016.02.22 09:11
151

T. Nepperűző!

Autócserén gondolkodom de nem biztos, hogy jó ötlet. Jelenleg Mazda 323f 2.0 ditd-m van (rf4f, 210000) napi használatban. Műszakilag kifogástalan, mert figyelek az ilyesmire.

Érdemesebb lenne-e egy kis lakatosmunkát belefektetni (hátsó sárvédőívek) vagy esetleg belevágni egy másik autó vásárlásába?

Alapvetően japánpárti vagyok. Kiszemeltjeim: Mazda3 2.0 (az 1.6-ost gyengének tartom), Mazda6 1.8 vagy 2.0 benzin, esetleg hasonló Honda, de nyitott vagyok másra is. Kb. 15000/év futás, nagyobbrészt város.

Kíváncsian várom a véleményét!

Tisztelettel:László

Kedves László!


A Mazdáknak ez a hátsó ív rozsdásodás nagy problémája. A csere sem feltétlenül megoldás a rozsda gondra, mert 3-as és a 6-os is ugyanott rozsdásodik, mint az összes többi. Ezek ilyenek. Volt ugyan egy visszahívás emiatt, de nem mindegyik autó vett rajta részt, és volt amelyiknek már késő volt.


Ha talál egy teljesen rozsdamenteset, ami még nem volt piszkálva a hátsó ívnél, akkor vegye meg, és azonnal öreg és alvázvédelmet kell rá csináltatni, akkor talán megússza a következő autónál a lakatolást. A Hondák kevésbé érzékenyek a rozsdára, de ott is előfordulhat. Nagy segítség lett volna, ha megadja a vásárlásra szánt keretösszeget, mert úgy könnyebben tudnék válaszolni a kérdésére.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 15., 11:05 Módosítva: 2016.02.21 16:38
67

Kedves Becsületesnepper!

Első autó vásárlásához kérnék tanácsot. 35 feletti férfi vagyok, de még sosem volt autóm, de még a családban sem, nem értek hozzájuk egyáltalán. Majdnem 20 éve van jogosítványom, kábé 4000 (négyezer) km-t vezettem összesen, a barátnőm most fog jogosítványt szerezni, úh ő is nagyon képben van.

Az utóbbi években évente többször költözünk országok között is, de már nehéz tovább bírni az állandó bőröndökből élést. Szeretnénk saját széket, saját lábost, saját párnát. Nézetünk szerint mindenki, akinek van saját párnája, a világ császára.

Úgy képzelem, egy autó minden ilyen problémát megoldana. Mivel a furgon túl nagy, egy kisteherautóra gondoltam, akár kétülésesre, aminek doboz van a hátulján. Caddy, Berlingo, Yaris Verso Van, ilyesmi.

A napi használat nem volna jelentős, viszont a költözésekkor jó lenne, ha kibírna egyszerre akár 2000 km-t is, még akkor is, ha fel kell menni vele egy hegyre (mondjuk az Alpokban vagy ilyesmi). Az is jó lenne, ha nem volnának meglepetésszerű szervizigényei, mert azt hiszem, egy új helyen zéró helyismerettel macera lehet szerelőt találni. Mivel gyerekkoromban Wartburgon meg Dacián szocializálódtam, fogalmam sincs, ezek egyáltalán reális elvárások-e egy autóval szemben.

500 ezer körül költenénk rá, de legfeljebb 700 ezer körül a vásárlás utáni szervizekkel együtt. Kinézet, évjárat, márka nem fontos, és engem az sem zavar, ha valaki vízvezeték-szerelőnek néz.

Mit gondol, van értelme ennyi pénzből belevágni? Egy ilyen várhatóan 10-15 éves dobozos autónak mennyibe kerül a fenntartása? Be fogja váltani a reményeinket?

Üdvözlettel:

Róbert és Gida

Kedves Róbert és Gida!


A VW Caddy egy nagyon alacsony fenntartású autó, egyszerű, mint a faék, olcsó hozzá minden, és az 1.9 SDI motor az egyik legjobb a piacon. Egyszerűen agyonüthetetlen. Nekem is egy ilyenem van közel két és fél éve, beletettem 45 ezer kilométert, de eddig a kopó alkatrészeken kívül még semmit nem kellet cserélnem rajta. Tudok olyanról amelyik már túl van a 900 ezer kilométeren, de azt is minden nap használják. Hátránya, hogy nincs oldalajtaja, és a brutális 64 lóerőhöz egy rövid váltót kellett tenni, így autópályán a 110-es tempót szereti. Mentem vele 140-el is, de az nem tetszik neki. Ha hosszú útra mennek, akkor szívás 110-el menni. Van belőle TDI is az már sokkal jobban megy, de ennyi kevés a megvásárlásához.


A Citroen Berlingo/Peugeot Partner abból a szempontból jobb, hogy van oldal ajtaja, és a 2.0 HDI motor már megy is. Hasonlóan megbízható, mint a Caddy, csak a hátsó futóműre kell jobban odafigyelni. A sima szívó dízelek hasonlóan acélos menetteljesítményre képesek, mint az SDI Caddy.


A Yaris Verso legnagyobb hibája, hogy alig van belőle. Olyan érzése van az embernek, hogy soha nem akar tönkre menni, és normálisan lehet vele autópályán is közlekedni. A hátsó csomagtér ajtón kívül két oldalsó ajtaja van, ami megkönnyíti a pakolást. Ha hosszúkat is kellene mennem, akkor egy HDI Partnert/Berlingót vagy egy Yaris Versót vennék. A kettő közül valószínűleg a Yaris lesz a kevesebből fenntartható, mert abban nincs turbó, és a hátsó híd sem fog alatta tönkre menni.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 14., 08:19 Módosítva: 2016.02.16 10:20
129

Tisztelt Becsületes Nepper!

A tanácsára lenne szükségem. Friss jogsis feleségemnek szeretnék venni egy autót, amivel 2 nagyra nőtt gyerekünket is fogja szállítani, ha egy kis rutint szerez.

Egy a városban is könnyen vezethetőt keresek, ha lehet magasabb üléssel, mint egy Golfnak van, ami véd, mint egy tank, s ha mégis javíttatni kell, nem kell rá hitelt felvennem.

Manuális váltó, illetve az évi legfeljebb 10 000 km miatt bármilyen benzines motor tökéletesen megfelelne. Ideális esetben 1 500 000 Ft-ból kijön, s akkor marad egy kis tartalékom is, ha javítani kell.

Örülnék neki, ha az octáviámmal egy márkaszervizbe tudnám hordani, így néhány típusra szűkült az érdeklődésem: VW Touran, Golf Plus, Seat Altea. Ezen kívül nézegettem Nissan Qashqai-t, Corolla Verso-t.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Imre

Kedves Imre!


Az ön által felsorolt típusokból inkább az 1,6-os 102 lóerős szívó motoros változatokat venném, azokkal kevesebb a gond. A Touranok hat sebességes váltójában rendszeresen ellenőrizni kell az olajszintet, mert ha alacsonyabb a szükségesnél, akkor tönkre fog menni a váltója, és kidobálja majd a hatodik sebességet.


1,5 millióért nem lehet Nissan Qasqhai-t kapni, azok inkább 2,5 milliónál kezdődnek, de a Corolla Versóból is csak az első generáció jön ki, és azok alapján, hogy miket nézeget, azt gondolom, hogy inkább a második generációra gondolt.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 13., 07:39 Módosítva: 2016.02.15 11:06
120

Tisztelt Nepperűző!

Azért fordulok önhöz, hogy segítsen eldönteni hogy Skoda Fabián belül melyik dízelt érdemes megvenni, ha tartósság és a hosszú futásteljesítmény az elsődleges, második munkás autóként szeretnénk használni olyan évi 40-50 ezer km-re.

Mivel nagyon sok a választék ( SDI, 1.4 PD TDi, 1.9 PD TDI, és az évjáratokban és van különbség főleg a 2006-os modelleknél figyelhető meg változás) elsődlegesen a 2006-os vagy utáni modelleket néztem de nehezen tudom eldönteni melyiket érné meg. Szóval a kérdésem hogy melyik változatban lenne érdemes keresni ha a strapabíróság az elsődleges?

Amúgy bármilyen más autó is érdekelhet, ha van ötlet hasonló árkategóriában? :)

Válaszod előre is köszönöm!

Üdv. Patrik

Kedves Patrik!

Mindegyik motor nagyon megbízható és tartós. Az SDI a világból kimegy, de nem túl harapós. Az 1.4-es ugyan csak három hengeres, egy kicsit csúnyábban jár emiatt, de ha megy, már nem annyira feltűnő, és nagyon keveset fogyaszt. A legjobb ezek közül az 1.9-es PDTDI, keveset fogyaszt, és már normálisan lehet vele haladni. Nekem is egy ilyen van, tényleg tempózok vele, és nem eszik hat litert sem. Nem művészet vele öt literrel eljárni.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 12., 10:37 Módosítva: 2016.02.14 08:20
86

Kedves Nepperűző!

Szeretnénk megtudni a véleményét néhány autóról, amit kiszemeltünk magunknak és kíváncsi volnék az ön véleményére is.

Körülbelül 10 km távolságon belül nagyjából minden elérhető számunkra, így hosszabb útra ritkán megyünk ezért úgy gondoltam, hogy benzines autó volna ésszerű választás, még ha véletlenül egy-egy nyaralás be is csúszik.

Az egyik kiszemeltünk a Skoda Yeti, a másik pedig a Volkswagen Golf Plus. Esetleg a Dacia Duster benzinesről mi a véleménye?

Úgy szeretnénk autót venni, hogy ha a későbbiekben gyereket vállalnánk, akkor is autó legyen, illetve lehessen bele pakolni gyerek holmiját is, illetve van egy borhegy is ahova gépeket is ki lehessen vele hordani. Kombi autót nem igazán szeretnénk, inkább valami egyterű, vagy terepjárósabb autót.

Mi az ön véleménye? Esetleg tud ajánlani valamit? Vagy rossz típusokat nézegetünk? A keret maximum 1,5 - 2 millió forint és használtan vennénk természetesen.

Tisztelettel,

Gábor

Kedves Gábor!


Rossz típusokat nézegetnek, legalábbis ami az anyagi lehetőségeiket illeti. A típus választásból nekem úgy tűnik, hogy nem nézték meg az interneten, hogy mit lehet venni ennyiért. A Dacia Duster jó kis autó, de ennyiért nem lehet kapni. A Dusterek jellemzően 2,4 milliótól kezdődnek, de nagy részük inkább 2,5-3 millió között van. 1,5-2 millió közötti áron vennék én is tízet.


Skoda Yeti is 2,5 milliónál kezdődik, tehát ugyanúgy szóba sem jöhet, mint a Duster. Mondjuk én benzinest nem vennék ezekből, mert csak TSI motorok vannak a típushoz, ha Yeti, akkor dízel. Az egyetlen megmaradt autó a listáról a Golf Plus, ez már tényleg kijön a rendelkezésre álló összegből. A benzines motorok közül a legjobb az 1.6-os 102 lóerős régi szívó motor. Az 1.4-es szerintem kicsi hozzá, helyváltoztatásra alkalmas, de jobb a nagyobb. Az FSI motorok megosztják a használókat, van aki már szívott ilyennel (én is), van akinek hibátlanul üzemel. A régi szívó motorban kevesebb az akna.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 9., 10:59 Módosítva: 2016.02.12 10:39
206

Tisztelt Becsületesnepper!

Többször jártam az Egyesült Államokban az elmúlt 10 évben, mindig béreltem autót, nem egyszer adódott úgy, hogy Ford Escape-et. V6 benzinest is, de a 2,4 hibrid fogott igazán meg. Megmondani nem tudom, miért, de teljesen beakadt nekem ez a típus, és képzelje, még a feleségemnek is (ez talán a legfontosabb szempont :)). Most már ott tartunk, hogy két gyermek is van a háztartásban, akik lassan kinőnek a háziállat kategóriából, és egyre hosszabb végtagokkal rugdalják a háttámlákat (E91). Mindegy is, ez lehet, hogy csak ideológia, de kéne valami nagyobb, jutott eszembe, és itt találkozik a két gondolat.

Itthon sajnos alig van eladó, a mobilén meg szinte egy sem. Vannak viszont Amerikában rokonaim, akikre a vásárlást rá tudnám bízni, ha arról lenne szó (mondjuk olyan 10 ezer dollár körül).

Az a kérdésem, hogy nagyjából mennyi pénzből lehet egy ilyen autót hazahozni? A másik, hogy tudja-e vajon ezt itthon valaki szervizelni, ahogy pl. a Priusokat?

Üdvözlettel

Gergő

Kedves Gergő!


Nagyon szép küldetés, mondhatni lehetetlen. A költségek több részletből adódnak össze. A szállítást meg tudja kérdezni egy szállítmányozótól, a kinti kereskedő biztos tud kontaktot adni. A szállítást ne Magyarországra kérje, hanem Hamburgba vagy Rotterdamba. Itt írok róla, hogy miért.


Ha ez megvan, szépen hazahozza az autót Magyarországra, ahol szembesülni fog vele, hogy nem tudja forgalomba helyezni, mert nem lehet az USA-ból származó járműveket levizsgáztatni. Ha európai gyártmányról lenne szó, akkor meg tudná oldani úgy, hogy tesz bele E jelű lámpákat, sárgán villogó indexet, és kiviszi Németországba, ott forgalomba helyezi, és már német forgalmival levizsgáztatja itthon. Kint nincs olyan, hogy megoldjuk okosba, vagy jó, vagy nem. Ehhez kellene egy német kereskedő vagy magányszemély, aki a nevén végig viszi a folyamatot. Ha a német papír után a magyar vizsga is megvan, befizeti a regadót, és az okmányirodában kiváltja a rendszámot. Ezeknek a kiszámolásához talál a neten kalkulátorokat.


Kell még csináltatni származás ellenőrzést is, amit célszerű mielőbb elkezdeni, mert láttam már olyat, hogy fél év alatt jött meg az eredmény. Régen ez is ment gyorsan, mert egy magán cég csinálta, és fizetett a külföldi hatóságoknak a lekérdezésért. Az állam persze kapzsi, és úgy döntött, hogy majd ő ugyanannyiért megcsinálja ugyanezt, és jogsegély keretében kéri le ezeket az információkat kintről, akik már ingyen nem kapkodnak annyira.


Fontos még, hogy kell hiteles fordítás az Országos Fordító Irodától, akik kb. 40 ezerért lefordítják dokumentumokat. Az megint egy szép kérdés, hogy miért kell az egyik legdrágább irodával lefordíttatni az alvázszámot, a dátumokat, illetve a vételárat. Nettó lehúzás, de Magyarisztánban nem kell ezen csodálkozni. Hát kb. ennyi, és már van is rendszáma. Persze nem lesz, mert a vizsgán el fog hasalni. A szerviz nem lehet gond, szerintem fog találni olyan műhelyt, ami az amerikai autók szervizelésével foglalkozik.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 8., 12:53 Módosítva: 2016.02.11 10:26
166

Kedves Nepperűző!

Olyan problémával keresném meg, amire nehezen találok megoldást. Feleségemmel és kisfiammal gyakran utazunk hosszú távon, eközben a feleségem a hátsó ülésen ül a fiam mellett. Igyekszünk mindig alvásidőben utazni. Ilyenkor 10 perc után elalszik a gyermek és mi ketten a feleségemmel némán ülünk az autóban az út végéig, mert beszélgetni egymás mögött nehezen tudunk. Ha megállok és a feleségem előre átszáll, akkor a két ajtócsukódásra és a megálláskori zaj megszűnésre a gyerek felébred.

Létezik olyan (még nem kisteherautószerű) autó (kombi, vagy egyterű), amelyben nincs, vagy nagyon kicsi az első ülések között középen a kardánbox és előre lehet menni a két ülés között?

Igen, tudom, menet közben nem lehet kicsatolni az övet, balesetveszélyes, stb...

Árban 3-4 millió forintig tudnék elmenni, 5-6 évesnél idősebb autót nem szeretnék venni. Felszereltség, motor mindegy, igazából csak a típus lenne a lényeg.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Levente

Kedves Levente!


A normál személyautók felépítésük okán eleve kiestek, esetleg még egyterűben reménykedhet. Írta, hogy nem szeretne 5-6 évesnél idősebbet, de ezek az egyterűek már elég jól be vannak építve a két ülés között is, jellemzően mindegyikben van könyöklő, nagy kardán box.


A régebbi Galaxy/Alhambra/Sharan-trióban volt elöl forgatható anyós ülés, de azok meg öregebbek, igaz, olcsóbbak is. Meg kellene nézni, hogy a mai kocsik közül melyikben van hasonló kialakítású ülés, ez megoldás lehet a problémára, és akkor a feleségének sem kell tornáznia.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 7., 09:41 Módosítva: 2016.02.08 13:41
754

Kedves BecsületesNepper!

Három éve egy 2005-ös automataváltós BMW E60 525D-t használok, kb. 2500 km-et megyek havonta, ennek felét autópályán. 25 éve vezetek, nem túl gyorsan, nem túl jól, inkább óvatosnak gondolom magam. Az autót nagyon szeretem, eddig talán szerencsém volt, extrém sokat nem kellett költenem az autóra, de a fenntartás nagyobb költségeivel tisztában vagyok (előtte egy dízel Astrám volt).

Kb. 6 millió forintom lenne egy autócserére, eddig 2011-2012 körüli 184 LE-s BMW 320D-kben gondolkodtam. Úgy hozta ez élet, hogy most 1-2 évig az autót szinte egyedül használnám (családom átmenetileg külföldön él), így akadtam a Toyota GT86-ra. Ki ne szeretne egy sportautót, máramennyiben ez az egyáltalán. Újautó tesztekben jókat olvastam róla. Ugyan kevés ilyen használt, eladó autót találtam, de egészen fiatalok és kevés kilométerrel bírnak. Mindennapi használatra lehet-e ilyen autót venni? Az autók futott kilométerei alapján azt gondolnám, ezeket második (vagy többedik) autóként használták, ezt én nem engedhetem és engedem meg magamnak. Szóval mindennapi használatra az én szükségleteim mellett vehet ilyen autót az emberfia?

Köszönettel, Péter

Kedves Péter!

Végre valaki jó nyomon jár! Nem fogja megbánni, az egy nagyon jó autó. A hátsó ülés jelzés értékű, de ez most pár évig úgysem lesz szempont, akkor meg hajrá! Ezzel a konkrét példánnyal én is mentem, tényleg az egyik legjobb autó, amit vezettem. Családi autót ráér akkor venni, ha már indokolt, addig meg érezze jól magát.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 5., 11:31 Módosítva: 2016.02.08 12:59
321

Kedves Nepperűző!

Az első autó vásárlásához kérném a segítségét.

Mire használnám: agglomerációból bejárni budapesti munkahelyre, 70 km. Hétvégi változatos kirándulásokhoz, ami ezért lehet földutak vagy autopálya is.

Fő szempont az olcsó fenntarthatóság, megbízhatóság. Egyedül használnám. Ha semmi baj nincs vele, legalább 5 évig nem szeretném lecserélni.

Bár a funkcionalitás a fő szempont, de természetesen számít az autó külső megjelenése is.

Nagyon sokféle autó van :) Hogyan szűkítsem a kört? Hogyan kezdjek az autó márka/modell/típus kiválasztásához? Ön mit ajánlana?

Köszönöm a segítségét.

Emili

Kedves Emili!


Sokak "nagy örömére" elő kell vegyen a nagy kedvencemet, a 2008-tól gyártott Honda Jazzt. Három millióért már fiatalokat, és keveset futottakat lehet belőle venni. Nem megy tönkre soha, de tényleg soha, általában semmit nem kell cserélni a kötelezőkön kívül. Olyat sem láttam, amelyiknek a vezérműláncával gond lett volna, nem úgy, mint sok mai autónak. Ebben még a vezérlést sem kell cserélni.


Kívül kicsi, belül nagy, nem eszik sokat, jól variálható az utastere, nagy a csomagtartója. Amikor kérdezik, hogy mit vagyok oda annyira a Jazzel, vissza szoktam kérdezni, hogy ha nem Jazz, akkor mondjál jobbat. Ilyenkor általában hallgatás a válasz.


Eszembe jutott még a Toyota Yaris bár ez sokkal kisebb belül, illetve a Toyota Urban Cruiser is. Ebből ugyan nagyon kevés van , de egy szintén jó autó. Ennél akkor lehet gond, ha összetöri, mert nem lesz hozzá bontott alkatrész. Ha egy Kia Ceedet vagy Hyundai i30-at választ, akkor sem nyúl mellé.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 4., 10:54 Módosítva: 2016.02.08 13:10
183

Tisztelt Nepperűző!

Nagypapám autóváltás előtt áll és kérte a véleményem, én pedig az Önét. Az autó abszolút "A-ból B-be eszköz" lenne, fontos, hogy kicsi legyen (kb. B Corsa-méretű ), szervós, 2002 utáni és férjen bele a 600 000 Ft-os keretbe. Az olcsó szervizelhetőség szintén nem lenne hátrány, majdnem napi szinten lennének vele rövid utak hideg motorral. Ez teljesen biztos, hogy ha 100 km-nél messzebbre mennék érte megvételkor az lenne az autó leghosszabb útja az elkövetkezendő években ( kivéve ha én elkérem hosszabb távra, de ez évente max. 1-2 alkalom). A listát a következőkre szűkítettük le:

- Hyundai Getz 1.1

- Fiat Punto 1.2

- Suzuki Ignis 1.3

- Skoda Fabia 1.2 12V

- Volkswagen Polo 1.2

Ez a lista természetesen nincs kőbe vésve, a véleménye érdekel, hogy Ön melyiket ajánlaná a fentiekből, vagy azokon túl. Chevrolet Spark/Daewoo Matiz kivételével.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv,

Bence

Kedves Bence!


Ebből a felsorolásból a Hyundai Getz és az Ignis a legbiztosabb technika, ezek szinte soha nem romlanak el. A másik három sem rossz, de Hyundai és a Suzuki jobb.


Ha másban gondolkodunk, akkor a Swift első generációjából még kevesebbért már nagyon jó, nagyon extrás darabokat lehet venni. A Swiftnél autószerűbb a bakancs Micra, jobb kidolgozottságú, jobb vezetési élményt ad. Ha nem ragaszkodik görcsösen ehhez az évjáratosdihoz, akkor a 2002-ig gyártott Corollából is válogathat, az soha nem megy tönkre.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 3., 11:20 Módosítva: 2016.02.04 15:27
358

Kedves István!

A fiam néhány hónap múlva diplomázik és szeretném meglepni ennek apropóján egy kulccsal, amihez az első saját autója tartozik. A keret szűkös, mindössze fél millió forint minden felmerülő költséget beleértve.

A cél az, hogy egy helyváltoztatásra alkalmas, esztétikailag és műszakilag korrekt (direkt nem a "kiváló" szót használtam a keret szűkössége miatt) autót adhassak neki, amit egy pályakezdő fizetésből fent is tud tartani. A tipikus "hülyegyerek" autók nem vonzzák, kizsigerelt BMW-k és Audik körbejárásával nem vesztegetem az időm.

Benzineset keresünk, mert jellemzően városban használná, kisebb távolságokon, de erő legyen benne azért, hogy a Balatonra tartva ne kottyanjon meg az alkalmi autópályázás, némi előzgetéssel.

Citroen Xara, Fiat Punto vagy Stilo merültek fel első körben (mert ilyenek vannak családi körben), előbbiről többen lebeszélnének az elektromosság visszatérő hibái miatt, utóbbiakról meg csak azért, mert olaszok. De ezekből ennyi pénzért normálisat kifogni igazi művészet lenne, inkább csak a kínálat aljára futná.

Felmerült még az Opel Astra-F is, ezek már nagyon öregek, de ennyiért már klímás, megkímélt darabok is vannak, az alkatrészek sem drágák. De sok a teljesen kicsinált, esztétikailag értékelhetetlen példány és félek, hogy a legtöbb megtekintés elpocsékolt idő lenne.

A Suzuki Swiftet elvetettem, kifejezetten nem kedveli a típust. A "bakancs Micra" egy igazán jó autó, volt is nekem, de félek, hogy egy felnőtt férfi embernek túlságosan lányos.

Ön mit javasol? Félek, hogy teljesen elvesztünk a kínálatban vagy nem jó irányba tapogatózunk.

Köszönettel,

Eszter

Kedves Eszter!


Többször említi a lyukra futás esélyét. Ez használtautó vásárlásnál benne van a pakliban, az eladó igazmondási képességeinek függvényében. Az F Astra jó választás, minimális karbantartással elmegy, és minden fillérekbe kerül hozzá, és ennyiért már tényleg nagyon szépeket, és klímásakat lehet venni. A tankajtónál, a hátsó íveken, és a küszöböknél szokott elsősorban rozsdásodni.


A bakancs Micrát támogatom, ugyanezt gondlom én is az autóról, szerintem egy férfiasabb színben nem annyira csajos, én simán bevállalnám, bár engem a legkevésbé sem érdekel, hogy miből szállok ki. A rozsdára kell figyelni itt is.


A Toyota Corolla egy beton biztos technika, és félmillióért már elég jókat lehet belőle kapni, az apukámnak is ilyen volt, és soha semmi nem romlott el rajta hét év alatt.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. február 2., 11:45 Módosítva: 2016.02.04 10:57
288

Feladó Dávid

Címzett Becsületesnepper

Dátum 2016.01.09.

Tárgy Egyetemistának sportosat 1,5 millióig

Tisztelt Becsületesnepper!

Első éves egyetemista vagyok, és autó vásárlása előtt álok. Sokat gondolkoztam, hogy milyen autó lenne számomra a megfelelő, és a hosszas tanakodásnak az lett a vége, hogy elvetettem a takarékos dízeleket, és a kis köbcentis benzineseket, és a szívemre hallgatva vásárolok egy sportos fiatalos autót.

A keret nagyjából 1,5 millió forint a kötelező szervízt is belekalkulálva. Csak elképzeléseim vannak, hogy mi tetszik. Mivel sajnos a kiszemelt autók közül egyet sem volt alkalmam vezetni ezért is nehéz a választás.

Ebből a pénzből gazdálkodva a leginkább szimpatikus autók a Focus ST170, a Clio Sport 182, és a 206RC. Szintén nagyon tetszik a Corolla TS, és a Civic Type-R EP3 generációja, azonban ezek sajnos drágábbak. Forumokon utána olvasgattam az összes autónak, de így sem könnyű a választás, főleg mivel ezekből a modellekből alig találni 1-2 darabot a használtautó piacon.

Mik a tapasztalatai az egyes autók gyerekbetegségeiről, illetve erősségeiről? Segítségét kérem a választáshoz, esetleg a tanácsát egyéb típusokhoz.

Válaszát előre is köszönöm,

Dávid

Kedves Dávid!

Az a baj a rendelkezésre álló összeggel, hogy pont kevés az ön által keresett újabb hothatch megvásárlásához, egy régihez meg túl sok, így marad az álmodozás. Abba nem szabad belemenni, hogy bújja a netet, és vesz valami nagyon olcsó halottaiból feltámasztott vackot, mert a végén többe lesz, mintha vett volna egy jót, de még mindig egy budiban ül. Ilyenből, csak jót szabad venni, de a választék mérete okán rendkívüli türelem kell a vásárláshoz. Én elgondolkodnék azon a megoldáson is, hogy venni most egy öregebbet, és azzal már lehet csapatni. Időközben gyűjteni még, és mikor megvan a pénz, eladni a régit, és venni egy újabbat.

Nekem ebből a sorból a 206 RC lóg ki, abból a szempontból, hogy egyedül ez fér bele a keretbe. Ennél a hátsó futóműre kell figyelni, az egy tipikus probléma a PSA csoportnál. Különösebb baja egyiknek sincs, szinte bármelyiket megveheti, ha talál nem egy kevésbé lerúgott példányt. Ebből a választékból a Civic Type-R-t venném, de igazából a jó Type-R kétmillió környékén vagy fölötte van. Ha először venne egy öregebbet, akkor a Swift GTI nagyon jó, de megemlíteném még a Citroen Saxo VTS-t vagy a Peugeot 106 S 16-ot is.

Üdvözlettel,

Becsületesnepper

2016. január 31., 09:21 Módosítva: 2016.02.03 11:22
138

Tisztelt Nepperűző!

Szeretnénk vásárolni egy Renault Espace III 2.0 8v típusú autót. Azért rá esett a választás, mert nagyon tetszik az alakja, meg úgy az egész. Méretileg teljesen megfelelne nekünk, család + 2 kutya + kirándulások, erre kellene. Nem szeretjük a dízel autókat (nehezen melegszik télen, hidegen reszket, ráz, büdös stb., természetesen ezek csak saját vélemények!), a 16 szelepestől én félek egy kicsit, ezért döntöttünk emellett a motor mellett.

Nagyon sokat olvastam utána, és nagyon nagyon elbizonytalanodtam. Tényleg ennyire megbízhatatlan, nem tartós autó? Kíváncsi lennék az Ön véleményére is! Nyilván, hogy egy 10-15 éves autón bármi hiba előjöhet, de tényleg egy 3-as Espace-en ennyivel több a hiba előfordulása, mint ahogy írják, és sokan emiatt csak lehurrogják?

Sajnos nem tudom. bele merjünk-e vágni. Anyagilag kb. ez a szint, ahol gondolkozunk, és én egy kicsit makacs is vagyok, mert csak olyan autót vettem mindig ami igazán tetszett, és vannak amik nem érdekelnek (VW, Opel, Seat)!

Őszinte válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Flex

Kedves Flex!


Sokan sokfélét írnak a típusról. Amikor még fiatal autók voltak, meg mertem volna venni, de ennyi évesen már nem vagyok benne biztos.


Sajnos vannak olyan dolgok, amik ezeknél egyszerűen jobban elöregszenek (pl. műanyagok, elektronika, ablak emelők, stb.), és nem lehet ezekből az alkatrészekből jót venni, csak olyanokat, amik bizonytalan ideig még működnek, mert a bontott is ugyanolyan öreg, az új meg nyilván aranyért van. A szerelők sem értenek mindenhez, de nem is lehet, illetve az előző tulajok pénztárcája is meghatározó lehet a javítások elvégzésekor. Ennek köszönhetően van egy csomó elöregedett, leélt darab, a tényleg jót nagyon keresni kell, ráadásul kicsi belőle a választék.


Én többre tartom az első generációs Previát, de sajnos ebből még kevesebb van, és nem tudom, hogy az tetszik-e, de gyanítom, hogy nem. Szerintem rá fog kényszerülni, hogy olyanokat nézegessen, amik nem tetszenek, vagy sokat kell utána menni, és fog találni egy jó Espace-t, amire utána még költeni fog. Egyre készüljön fel, rengeteg hullát fog látni.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. január 23., 07:39 Módosítva: 2016.01.31 09:23
108

T. Becsületes Nepper!

Rabolnám az idejét, amiből gondolom amúgy is kevés van. Egy német kollégám eladná a régi Ford S-MAX –át. Magyar viszonylatban sok kilométerrel. Állapotot, nem kilométert. Ezt mantrázom, mint rendszeres olvasó.

Évjárat: 2007.

Futás teljesítmény: 320 000 Km.

Váltó: Manuális 6 fokozat.

Motor: 2.5 Benzin Feltöltő.

Felszereltség: Full.

Megkívántam, de picit félek tőle.

Vezetett szervizkönyve és valóban rendezett háttere van. Rengeteget ingáztak vele Németországban. Rozsda nincs. 100 000 Km-el ezelőtt, motor cserén esett át. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen eseményekre lehet, kell számítani? Mik keseríthetik meg a jövőbeni együtt élést? Váltó; Motor; Turbó; Futómű. Hajlamos-e vmelyik elfáradni?

Az autóhoz tartozik egy vezetett Excel. Ebben minden eddigi tankolás, hozzá tartozó átlagfogyasztás, minden egyes szervizre költött fillér, és segédanyag (Az ablakmosótól, a cserélt gumi garnitúrák áráig) vezetve van. Ez alapján számolta, a jelenlegi tulaj az egy kilométerre eső költségeit. Érdemes ilyen jószágot venni?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Zoltán

Kedves Zoltán!

A legjobb dolog, ami egy autóval történhet, az az autópálya-kilométer. Meleg motor, meleg olaj, részterhelés, kevés terhelésváltás, nagy olajnyomás. Az ön által felsorolt dolgok közül bármelyik el tud fáradni, de a váltótól nem félnék, a motor pedig ki van cserélve. A turbó is elromolhat természetesen, de vásárlás után elviheti egy szakemberhez, hogy nézze át, és meg tudja mondani, hogy kell-e vele valamit tenni. Szerintem érdemes megvenni, ha az ára is a kilométer állásnak megfelelő.

Illusztráció
Illusztráció

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. január 22., 10:54 Módosítva: 2016.01.23 07:54
78

Tisztelt Becsületesnepper!

47 éves nő vagyok, egy 1,2-es VW Polom van, 11 éves, én vagyok az első tulajdonosa. Eddig elsősorban munkába járáshoz használtam nagyvárosban, így 56 ezer km van benne. Az autó jó és szép állapotban van. Úgy hozta az élet, hogy havonta minimum 1-2-szer el kell menjek autópályán kb. 240 km-re, illetve használnám kiránduláshoz is az autót.

A jelenlegi kocsimat le szeretném cserélni egy kicsit modernebbre. Nézem a Hondakat, a Hyundai-kat, stb, de nyitott vagyok. Mindenképpen kisméretű autót szeretnék, de jól felszereltet és megbízhatót. A jelenlegi autóm mellé kb. 1,5 (max.2,0 ) millió forintot tennék. Van valami javaslata, hogy milyen irányban keresgéljek?

Köszönöm megtisztelő válaszát,

üdvözlettel: Ildikó

Kedves Ildikó!

Ha nézegeti a Jazzeket, akkor a második generációból már jókat találhat. A Hyundai szintén jó választás, itt több modell is szóba jöhet, I20, I30, IX 20. Ha már Korea, akkor ne hagyjuk ki a Kia Riót, Picantót, Cee'det sem, nagyon hasonló műszaki alapokon nyugszik, mint a Hyundai.

Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. január 20., 10:16 Módosítva: 2016.01.23 07:41
66

Tisztelt Nepperűző!


Kisebb dilemmába kerültem autóvásárlás terén. Jómagam értek valamelyest az autókhoz és az autószereléshez, minden karbantartást én végzek az autóimon. Az utóbbi években csak japán autóim voltak és amire nekem kellenek, tökéletesek. Jelenleg egy EK3-as Civicem van, 1.5 VTEC-E motorral, 199 ezernél áll az órája, rozsda sehol.

Elgondolkodtam a napokban, hogy ideje lenne valami másra cserélni, nem szánok rá túl sokat, az a mondásom hogy az autó legyen értem, ne én dolgozzak az autóért. Első generációs priusokat néztem 2001-2003 közöttieket, 230-30 0ezer km-rel, 1700 euróért osztogatnak ilyeneket.

A kérdésem hogy előrébb lennék egyáltalán egy ilyen autóval? Kicsit félek a 15 éves akkupakettől, illetve a sok tulajdonos által elfelejtett karbantartástól. A mostani autóm is 6 litert eszik, éves szinten 15 ezret megyek vele, ráadásul potom 600 euroért vettem Hollandiában. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!


A Priusból inkább a második generációsat venném, ha már hibrid, ráadásul az első generáció még vizuális élménynek sem túl jó. Az akkucsomagtól én nem félek, mert cellánként cserélhető nem túl nagy összegért, ha netán kellene vele foglalkozni, de ha napi használatban van az autó, akkor nem szokott tönkre menni.


Írta, hogy saját maga szokta szerelni az autóját. Az olaj és fékbetét csere még menni fog, de egy hibridhez nem fog tudni csak úgy hozzányúlni, mert ezt még tölteni, bikázni sem lehet úgy, ahogy a többi autót. Ha nincs nagyon becsípődve a hibridre, akkor nem cserélnék.


Üdv:

-Becsületesnepper-

2016. január 18., 11:05 Módosítva: 2016.01.22 10:55
216

Tisztelt Becsületes Nepper!

Kb. két évvel ezelőtt vásároltuk az autónkat használtautókereskedésben. (Volvo S40 1.8 2005) Szakszervizben átvizsgáltattuk és "minden rendben volt"! (állításuk szerint)

Olvasgattam a kilométeróraállások lekérdezéséről szóló cikkeket, és mivel mindig motoszkált bennünk a gondolat, hogy tekerve lett az óra, így lekérdeztük az adatokat. Nem nagy meglepetésünkre beigazolódott a gyanunk!

2013.09.09. - 290 170 km

2013.10.25. - 130 489 km

Az autó amúgy annak ellenére, hogy több mint 300.000 km futásteljesítmény felett van, szép külsővel rendelkezik és jó műszaki állapotban van. Ezt tudjuk mi! De hogyan adhatok el jó szívvel egy olyan autót, ami papíron igazolhatóan tekert órás és kb. csak én tudom azt, hogy az autó hibátlan?

Tudom, hogy nem kilométert veszünk, hanem állapotot, de ahogy azt olvasni, hallani, tapasztalni lehet, itthon ez sajnos még nem trendi! Gondolataimban jelenleg 2 dolog villog:

1, Megtartjuk és hajtjuk, míg szét nem esik.

2, Áron alul adjuk el annak, aki megbékél a tekergetéssel.

Nagyon örülnénk egy jó megoldásnak, amivel mindenki boldog lehet: a vevő is és én is!

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

Adja hozzá az akkori magas kilométeróra álláshoz az azóta megtett kilométert, és hirdesse meg így az autót, a hirdetésbe pedig írja le ezt a történetet. Egyre több ember fogadja el a magas óraállást, de akit ez zavar, az nem fog telefonálni, ha meglátja a hirdetést, de majd jön egy normális vevő. Keressen meg egy ügyvédet, és az ügyvéd keresse meg az eladót, akitől vette az autót, hátha lehet valamit kezdeni vele, bár ez már elég régen volt.

Üdv:

-Becsületesnepper-