Járműértékelés Tudd meg, mennyit ér az autód!

Évi 6-8 ezerhez benzinről dízelre?

április 28., 10:44 Módosítva: 2015-04-29 10:55:05
211
 

Kedves Nepperűző!

Jelen pillanatban egy Renault Clio 1.2 16V, 75 LE, benzin, 2008-as évjáratú kisautó van a birtokomban, amelyben 81.000 km van most. Az autó fogyasztása 8-9 L/100km, igaz főleg városban használom, de ez sok! Most gondolkodtam el azon, hogy körül belül ugyanebben az árkategóriában egy hasonló évjáratú autóra cserélném, de nem vagyok biztos a dolgomban.

Már rögtön az elején ott akadtam meg, hogy benzin vagy dízel. Valaki azt mondja csak a dízel, valaki a benzint preferálja jobban.

Egy hónapban körül-belül 500-800 km közlekedek, ami 65% város, 35% országút. (Van egy két hosszabb út is 3-4 havonta autópályán ami +500 km)
Tulajdonképpen a lényeges szempont az lenne, hogy 3-4 éves távlatra (maximum 5 év), egy olyan autót találni, aminek a fogyasztása barátságosabb, megbízható legyen, dinamikusabb mint 75LE, és nem kell havonta a szervizben hagynom a kocsit.

Az árat 800.000 - 1,5 M közöttire lőném be. Én most a dízel autókat kezdtem el nézegetni. Te mit javasolnál?

Amiket eddig nézegettem:
 - Alfa Romeo 147 1.9 JTD (2006-2008)
 - Fiat Punto 1.3 JTD v. Multijet (06-08)
 - Renault Clio 1.5 dCi (06-10)
 - Renault Megane 1.5 dCi (06-09)
(a két Renaultnál pedig a motor sem mindegy ahogy hallottam 68 LE 86 LE stb.)
 - Volkswagen Golf, Polo
De még a BMW 320d is felmerült, igaz ott a 2002-2003 évjárat.


Válaszodat előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Ez a havi futás kb. 6-8 ezer kilométert jelent évente, ekkora futáshoz nem vennék dízelt. A motor állandóan hideg lesz, mindig dőlni fog bele az üzemanyag, sokkal gyorsabban alakulnak ki lerakódások a motorban. Soha nem lesz üzemmeleg. Az üzemmeleg nem azt jelenti, hogy a vízhőmérő középen áll, hanem, hogy a motorolaj is meleg, a viszkozitása megfelelő, illetve az egész motor tömb egyenletesen átmelegedett. Na ilyen nem lesz egy egész télen át, kivéve a hosszú távokat. Egy pajtásom pont így használja a Mazda 6-osát, és nemrég mesélte, hogy folyamatosan van valami apróság emiatt a használat miatt.

Alfa Romeo 147 1.9 JTD (2006-2008), a motorja jó, futómű és elektromos problémák lehetnek. Fiat Punto 1.3 JTD v. Multijet (06-08), ez már jobb, keveset is fogyaszt, de én sajnálnám. Renault Clio 1.5 dCi (06-10), Renault Megane 1.5 dCi (06-09), erről itt és itt olvasgassonVolkswagen Golf, Polo, ezt már talán. De még a BMW 320d is felmerült, igaz ott a 2002-2003 évjárat. Nagyon sajnálnám elkormolni. Ki fogja bírni a dízel is, de én inkább benzinest vennék, a várható magasabb szervizköltségeket, különösen a bonyolultabb konstrukcióknál, nem kompenzálja az alacsonyabb fogyasztás. Egy sima szívó benzinesben nincs kettőstömegű lendkerék és hasonló nyalánkságok. Ha mindenáron dízel kellene, akkor egy kevésbé bonyolult régi 1.9 TDI-t vennék.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Golf IV vagy öreg A Merci?

április 26., 12:03 Módosítva: 2015-04-27 13:48:26
11
 

Kétgyermekes családapaként keresek autót. A keret 500 ezer forint. Nem túl nagy autót, de elegendő hellyel, feleségem is vezetné, ezért nem csak az én igényeimet kell hogy kielégítse. 1500 köbcenti alattinak kell lennie a motornak.

Végül is a VW Golf IV és a Mercedes A osztály között vacillálunk. Azért inkább a Golf felé húz a szívem.


Ön melyiket ajánlaná?

köszönöm segítségét!

Kedves Kérdező!

Az A osztálynak a rozsda az egyik legnagyobb ellenfele, a sárvédőkön, ajtók alján és a küszöbökön. Lehet rozsdamentes példányokat kapni, de 500 ezer forintért még nem láttam olyan A Mercit, amibe beleülnék. Az automata váltósat kerülném, nem egy jól sikerült dolog az, rengeteg a váltóhibás. A harmonika tetővel szerelt példányokban a tető mechanikája is szinte mindig rossz, ha látunk egyet, aminek jó a teteje, azt rendesen megcsodáljuk.A Golf ezzel szemben egyszerűbb, bár ezek között is rengeteg a letaposott kozák csizma, nagy csodákra ne számítson. Rozsda szempontjából jobbak a Golfok, és szerintem a választék is nagyobb belőle.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Közlekedőedényt millió alatt

április 25., 12:31 Módosítva: 2015-04-26 06:42:27
2
 

Kedves Nepper!

Munkahelyváltás miatt napi 200km-t kell autóznom a jövőben, 90%-át autópályán. Ehhez a feladathoz keresek egy megfelelő járművet.

Paraméterek:
1) Alacsony fogyasztás (a Ft/km költséget kell alacsonyan tartani)
2) Megbízhatóság.
3) Kényelmes/elviselhető vezetőülés és menetkomfort. 187cm vagyok, szeretnék elférni, illetve jó lenne az autó bírná az autópálya tempót.

A keret kb 600.000 Ft + átírás. Vezetési élmény, benzin/dízel kérdés nem számít, közlekedésre kell. Elvileg 2 személyes kishaszonjármű is szóba jöhet, bár azokból jellemzően csak a nagyonsokat futott kategória van. A járműveimet általában rendben tartom, inkább költök rájuk, de üzembiztosak legyenek ez a fontos.


Tanácsát előre is Köszönöm!
Tamás

Kedves Tamás!

Valami 1.9-es régi TDI-t vennék, mondjuk egy Golf III-ast. A legegyszerűbb ezek között a 90 lovas TDI, 1Z motorkóddal, az tényleg örök, mint a nyomorúság. A rozsdára kell odafigyelni a karosszérián az ajtók élénél, az első sárvédőkön. küszöbökön. Tudják a 140-es tempót vidáman, és keveset esznek, olcsó az alkatrész hozzájuk.

Sok ember nem is gondol rá, és egy észrevehetetlen autó a forgalomban, de a Seat Toledo első generációja is nagyon jó lehet erre a célra, szintén TDI motorral. Ott is a rozsdára kell odafigyelni.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Második autót félmillióig

április 22., 10:35 Módosítva: 2015-04-23 13:46:42
80
 

Kedves Becsületesnepper!

Második (hölgy-) autónak vennénk valami kicsi, de klímás és megbízható járgányt. Egyelőre - talán naívan - abban bízva, hogy találunk olyat, ami nagyjából 500 ezer forintban megáll (a vétel utáni kötelezőkkel). Egyelőre a sokszor rohadó Ford Ka, illetve a ránézésre izgalmas Lancia Ypsilon merült fel, de laikusként nem tudjuk, hogy egyáltalán érdemes-e ezeket nézni, vagy mi lehet a legjobb típus a fenti paraméterekkel (ha némi stílusra is vágyunk, de elsősorban a megbízhatóságra).


Előre is köszönöm a segítéget,
Tamás

Kedves Tamás!

A Ford Ka az egyik legrohadósabb autó, a tankajtónál és a sárvédőknél nagyon sok rozsdásodik. Ka-ból a Sport Ka a legizgalmasabb, de az sajnos nincs ennyiért. Lancia Ypsilon volt a Vályi Pistáéknak is, ők nagyon szerették. Nekem azonban más tippem volna, vegyenek egy bakancs Micrát, nem fogják megbánni. Fenntartás szempontjából ugyanannyira nem romlik el, mint a régi Swift, csak minden ízében sokkal igényesebb annál. Ezeknél az öreg autóknál a rozsdára figyeljenek oda nagyon, illetve a Micrában ne csörögjön a vezérlés.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Subaru Outback helyére BMW E46?

április 21., 10:39 Módosítva: 2015-04-22 10:37:46
219
 

Tisztelt Becsületesnepper!

Levelem tárgya félrevezető, természetesen nem ettem meszet, tisztában vagyok vele, hogy e két típus nem vethető össze egymással. Pusztán a jelen élethelyzet produkálta ezt a kínzó döntési kényszert.

Viszonylag későn, 27 éves koromban szereztem meg a jogsit, mivel a munkámból kifolyólag akkor lett először esélyem, hogy autót vezethessek. Ahogy lépkedtem felfelé a ranglétrán, úgy tettek a fenekem alá egyre jobb cégautókat, de - érthető módon - egyik sem hozta a bugi érzést (vmennyire kivételt egy Honda Accord 2.4 benzines jelentette, de az is inkább limuzin volt, nem sportos autó).

Amikor "végre", nem önszántamból, kikerültem a vérforgásból, azonnal vennem kellett egy családi, tágas, megbízható autót, mivel a feleségemnek akkoriban egy saját Honda Jazz-e volt, amivel bajosan tudtunk volna elmenni egy családi (2 gyermekkel) síelésre. Így esett a választásom az akkor (2010) vadiúj Subarura, amit nagyon szeretek, tulajdonképpen hozza azt, amit vártam tőle.
Nem hozza viszont azt, amit 43 éves koromra még mindig nem tapasztaltam, az élményfaktort.
Időközben feleségem is szép karriert futott be, a Jazzt eladtuk (megsirattam), és jöttek helyette a szokásos céges középkategóriás autók. Jelen pillanatban van két, középkategóriás, nagy, dízel autó a használatunkban. Fél évvel ezelőtt - egy rendkívül inspiráló autó-motoros cikknek köszönhetően - elkezdtem keresgélni a német használtautós portálokon 2004-2005-ös, hatsebességes, E46-os 330 Ci BMW-k után, lehetőleg 100 ekm alatti futásteljesítménnyel. Akadtak is viszonylag szép számmal, ezért bevetettem a harmadik autó vásárlásának ötletét otthon, ahol az nagyon nem talált elfogadásra, konkrétan válóokká nemesült. Nagyon szeretem a feleségem, ezért komolyan fontolgatni  kezdtem az autócserét, de nagyon kínzóan tépelődöm. Van egyik oldalról egy tisztességes, jól összerakott, bizonyított, és még csak 4,5 éves nagyon megbecsült családi autó, míg a másik egy legalább ugyanolyan tisztességgel összerakott, príma hátsókerekes, sorhatos motorú, értékálló szerkezet, amely a soha meg nem unható élménnyel is kecsegtet, igaz, vmennyire a mindennapi használhatóság kárára... Érti a dilemmámat? (Persze, hogy érti.)


Mi légyen Ön szerint?

Köszönettel,

András

Kedves András!

Egyszer élünk, vegye meg a BMW-t, Subaruja már volt négy és fél évig. El akarja kísérni a bontóig? Unalmas családi kocsinak ott van a felesége céges autója. Ha nem veszi meg, akkor ott fogja bökni a tüske, hogy nem vette meg, mikor volt rá lehetősége. Hajrá, kilinccsel előre.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Jó áron E90. Belevágjak?

április 20., 13:15 Módosítva: 2015-04-21 10:40:22
315
 

Tisztelt Nepperűző,

jelenleg egy 2006–os Peugeot 307 boldogtalan gazdája vagyok, szeretnék szabadulni az autótól. Gyakran és sokat kell költenem az autóra, ami nem hálálja meg a törődést, ezért döntöttem a váltás mellett.

Egy ideje már keresgélek, több típus is tetszik, azonban dönteni még nem tudtam, melyik mellett kötelezzem el magam. Mivel főképp városban használom az autót, csak benzines jöhet szóba. Tetszik a 2006 – 2008 közötti Honda Civic 1.8- as szívóval illetve a 2005 – 2006 környéki Accord 2.0 is. Mivel egyelőre egy gyermekem van, úgy gondolom, a méreteiben a Civic is megfelelne. Továbbá nézegettem még az E90 BMW 318i –ket, 2007 –ig bezárólag, ezeket főképp kombiban. Itt már probléma, hogy nagyon szűk a választék a magyar piacon ezekből az autókból, külföldről behozni pedig annak ellenére, hogy jobban megérné nincs időm/kedvem. És itt jött a csavar a történetembe: egy barátom külföldi munkavégzése végeztével eladná 2006 –os E90 330i –jét. Jutányos áron megkapnám, kevés kilométerrel (140e), normálisan karbantartott állapotban. Többször vezettem azt az autót, valami elképesztő, amit tud, főképp egy 307 –es volánja mögül (üdv a trolloknak).

A kérdésem arra irányulna, hogy az N52B30 mennyire számít megbízható motornak? A népítéleten 3 db ilyen értékeléssel találkoztam, egyiket sem találtam kielégítőnek. A magasabb üzemanyag fogyasztáson (9-12l) felül milyen plusz költségekkel járna egy ilyen autó egy 318i, Civic 1.8 –al szemben? Ha ez az autó nem került volna képbe, főleg nem kedvező áron, eszembe nem jutna egy 3000 –es benzines autót venni. Ebben kérném a segítséget, hogy rá-, vagy le- beszéljen róla.


Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
István

Kedves István!

A Civic nem romlik el, nagyon szeretem, de ezek is megbízhatóak. A BMW sorhatos szívó motorjai nagyon tartósak, még mostoha bánásmód mellett is bírják a kiképzést. Ez a három literes egy nagyon jó motor, szépen szól fordulaton, és ami még fontos, hogy jó helyen kapar az autó. Nem beszélem le, sőt! Nagyon hajrá, vegye meg!

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Almera helyére valamit, ami nem francia

április 19., 10:12 Módosítva: 2015-04-20 12:50:39
11
 

Tisztelt Nepperűző!

Eljött az ideje hogy lecseréljük az 1.4-es Almerát (Hatchback, 2000 előtti), de teljesen tanácstalan vagyok.

Paraméterek: 2 gyerek+2 felnőtt, évi 15-20ezer km amiből sok (70-80%) autópályán várható, de a többi a falun belüli igen rövid távokból jön össze.

Elvárások: Általánosságban elmondható hogy ha egy kicsivel virgoncabb az Almeránál, halkabb (de legalább nem hangosabb) autópálya tempóban és férő-/pakolóhelyben olyan vagy jobb akkor már okék vagyunk. Futott km max 120.000 és ha lehetne, ne legyen túl öreg (2008-tól). Szempont továbbá a fogyasztás és a szervízköltségek is.

Határnak 2 Misit tűztünk ki. Nézegettünk Focus-okat, meg Civic-eket de az 1.6-osok már verik a plafont vagy inkább kiesnek. Esetleg az 1.4-esek is teljesítik a kritériumokat? A Kia Ceed-ekből meg nincs benzines, kérdés hogy ilyen felhasználás mellett szabad-e ezekből a dízelt venni? De bármi más ajánlást is megköszönök.


Köszönettel, Tamás

Kedves Tamás!

A Kia Ceedben egy nagyon jó dízel van, stabil befecskendező rendszerrel, nagyon megbízhatóak. ugyanez a technika van a Hyundai i30-ban is. Ami a legjobb bennük, hogy nincs ezekben az autókban kettőstömegű lendkerék. Valamiért sűrűbben kiég az első tompított, de ennyi. Jól fogyasztanak, jól mennek, bátran vegye meg.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Strapabíró kisautót olcsón

április 18., 11:56 Módosítva: 2015-04-19 10:13:26
3
 

Kedves Nepperűző!

Napi 70 km munkahelyre ingázáshoz (autópálya), plusz heti pár alkalom pizzafutárkodáshoz keresek olcsó, megbízható autót. Fontos, hogy gazdaságos legyen, mert mindkét munkahely fix üzemanyag-költseget térít és szeretném, ha ebből valamennyi jutna karbantartásra is. Az alábbi tipusokat nézegettem eddig. Ezek mind tetszenek, a Peugeot volt is már, szerettem. De ha van más tippje, örömmel veszem.

Peugeot 106 dízel (A pizzázás miatt aggódom, vajon hogy bírná a start-stop üzemet)

Toyota Yaris első széria 1,0 vagy 1,3 benzin?

Ford Fiesta 2002 előtti 1,2 benzin

Nissan Micra 2002 előtti 1,0 vagy 1,3 benzin?


Köszönettel, Barna

Kedves Barna!

A Peugeot 106 ugyanaz, mint a Citroen Saxo, csak más elemek vannak rácsavarozva. A dízelnek nem a sok indítás a gyengéje, hanem a sok hidegindítás. Ha a motor meleg, és futárkodás közben az lesz, akkor semmi baja nem lesz, maximum az önindítót kell korábban felújítani. A hátsó futóműre érdemes odafigyelni jobban. Az 1,5-ös dízel szinte agyonüthetetlen, a világból kimegy, és nem eszik semmit. A Micra és a Yaris is jó, de erre a felhasználásra a franciát venném mindenképpen, semmi nem eszik ennyire keveset.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Hátul hajtósat egymillióig, ami nem E36

április 17., 11:46 Módosítva: 2015-04-18 09:46:13
435
 

Tisztelt Nepperűző!

Autóvásárlás előtt állok, nagyon sokfelé olvasgattam, több márka fórumait és Fb. csoportjait is, de azt vettem észre, hogy egyre jobban elbizonytalanodtam a választásban. Ön milyen autót ajánl, ami megfelel a következő kritériumoknak?

-1M vételár környéke
-hátsókerék-hajtás
-manuális váltó
-120 lóerő környéke, vagy több

Márkafüggetlen vagyok, egyedül az még egy "különleges" heppem, hogy az E36 BMW-k valahogy nagyon nem... túlmajmolás a huszonévesek körében, elhiszem hogy jó autó, de ritkán ad jó megjelenést akár egy családi kirándulás alkalmával is. Tudna még ajánlani ésszerű autókat, amik kellőképp elegánsak, és nem azt gondolják az utcán lévő emberek, hogy "20 éves tuningbéjemvé" amit majd a 20 éves gyerek összetör? Félreértés ne essék, nem a BMW-vel van bajom, csak az ilyen kókányolt mai-diszkó-divat bontószökevényekkel.

Nyílt vagyok sok márkára, gondoltam régebbi Volvokra is, ritka Toyotákra, Nissanokra, és Mercedesekre is. Coupe/sedan egyaránt jöhet, de minimum 4 üléses legyen. Van még valami a tarsolyában, amit szívesen ajánlana egy fiatal, életteli, "játszós" családapának, amiben az anyós is szívesen utazik a színházba?

Kedves Kérdező!

Az rendben van, hogy nyitott más márkákra is, mint például a Volvo, a Nissan és a Toyota, de ha megtenné, hogy felsorolja a hátsókerekes modelleket ezek közül, az nagy segítség lenne. Az AE86-os Corollán kívül nem tudok olyan hátsókerekes Toyotát, ami élményautó lenne ennyi pénzért.
A Mercin és a BMW-n kívül szinte semmi nem kapar hátul. A hátsókerekes Volvók, már olyan régiek, hogy alig van belőlük még vállalható darab, illetve nem annyira erősek, hogy nagy élményt adnának. A japánok közül a Lexus IS 200 hátsókerekes, de abból nincs egymillióért jó. Az E36 pont hülye gyerekek miatt került oda, hogy a gyári állapotút már megint megnézik. Akkor lesz paraszt béjemvé a kocsiból, ha azzá teszi, és ha úgy viselkedik. Ne tegyen rá paraszt lökhárítót, meg tyuning elemeket a Homasitából, hanem törekedjen a gyári állapotra. Én megvennék egy gyárihoz minél közelebbi állapotú, tényleg szép, nagy motoros E36-ost, és élvezném. A Merci kevésbé élményautó, és az AMG kivételével nem is túl jól motorizált. Ha nagyon nem kell a BMW, akkor AE86-os Corolla, már ha talál.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Kis fogyasztásút harmadik autónak

április 15., 10:25 Módosítva: 2015-04-16 11:22:06
88
 

Kedves Becsületnepper!

A címben említett funkciót jelenleg egy Fiat Seicento tölti be. Helyette szeretnék egy hasonlóan kis fogyasztású, megbízható de kicsit nagyobb méretű (és ezáltal talán biztonságosabb) autót.

Bevallom, a Seicentoban félek az M2-n nap mint nap közlekedni. Elsősorban a Renault Clio-t nézegettem bár ahogy utánanéztem, azt nem szívesen ajánlja.

700.000 Ft-nál többet (ebbe beleszámoltam a Fiat eladását is) nem szánnék a cserére. Az autót tavasztól őszig használom, napi 60-70 km megtételére (munkába járás). A Honda Jazz valóban tetszik, de ennyibe az sajnos nem fér bele. Peugeot 206-osom volt régebben, de annak az elektronikájával rossz tapasztalataim voltak. Milyen autót javasolna erre a célra?


Válaszát előre is köszönöm:

Sanyi

Kedves Sanyi!

A Seicentonál gyakorlatilag minden nagyobb és minden biztonságosabb. A törésteszteken, ha jól emlékszem, ennél rosszabbul semmi nem szerepelt annak idején. Ezért a pénzért még nem nagyon lehet még sok csillagos törésteszteket venni, de nagyobb autókat igen. Elsőnek a Peugeot 106, Citroen Saxo 1.5 D jutott az eszembe. Ha elég ekkora méretkülönbség is, akkor ezekben egy szétüthetetlen 1.5-ös szívó dízel van, négy literrel vagy alatta elmennek százon, a hátsó futómű a gyenge pontjuk.

Ha kicsit nagyobb kellene, akkor egy Seat Ibizát vennék, az 1.9-es TDI-vel vagy SDI-vel. A TDI-k, különösen a 110 lovas, elég jól szedik a lábukat, az SDI a következő évszázadban is menni fog.  Ha benzines kellene, akkor egy békalámpás Corollából, már nagyon jót lehet ennyiért venni.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Áruszállítót félmillióig borszállításhoz

április 14., 11:07 Módosítva: 2015-04-15 10:26:16
2
 

Kedves Becsületnepper!

Egy kis borszaküzletet vezetek, az utóbbi időben egyre több mindent kell nekem szállítanom, úgy döntöttem, hogy az jó öreg xr3i-s Ford Escortomat nem kínzom tovább, megy veteránvizsgára, helyette kell valami kimondottan áruszállításra. A keret 500.000 forint, plusz az ilyenkor szokásos dolgokra amennyi kell. A paraméterekben semmi extra nincs: legyen tér, bírja a súlyt és ne kétszemélyes legyen, mivel néha a családot is be kell pakolni.

Peugeot Partner, Citroen Berlingo, Opel Kangoo vonalon nézelődök. Extraként semmi nem hiányozna, sima szívó 1,9-es dízeleket nézegettem, azok ha véletlenül le is halnak, talán nem viszik el a nemlétező aranyzsákot az ágyam alól. Persze ha van valami másik tippje ebben az árkategóriában, szívesen fogadom. Milyen típushibákra érdemes figyelni a fentebb nevezett autóknál, van-e valami kimondottan érzékeny pontjuk, amit vásárlás előtt ellenőrizni kellene?


Válaszát előre is köszönöm!

Gergő

Kedves Gergő!

Jó felé tapogatózik, én is a Citroen Berlingo, Peugeot Partner párost mondanám az 1.9-es szívó dízellel. A hátsó híd állapotára figyeljen oda, mert az lehet még egy jelentősebb kiadás az üzemeltetés során. A Kangoo sem rossz, de szerintem a másik kettőben jobb a motor, én inkább azokat venném még az esetleges hátsó híd felújítás ellenére is.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Csak egy maradhat: 320xd vagy Legacy D?

április 13., 13:49 Módosítva: 2015-04-14 11:09:35
71
 

Tisztelt Becsületesnepper!

Segítségét kérem, s tanácsát megfogadom. Két autóra szűkül a választás: 320xd vagy Legacy D, kombik, kézi váltóval.

Kombi, mert megszoktam, s kell a hely. Kézi váltó, mert automatát nem szeretem, s ha elromlik, sok forint. Dízel, mert sokat megyek, s a nyomaték. :) Összkerék, vezettem már ezeket, s ég és föld a különbség más hajtásokkal szemben. (tehát nem elsősorban a tél miatt)

Egyszerűen melyik a "jobb" autó, Ön melyiket választaná? E kategóriában a két kocsi közötti fenntartási költségek szerintem nem döntők, vagy mégis? Állítólag mindkettőnél 2011 előtt gyártottaknál voltak motor gondok, igaz-e?


Köszönettel, MJ

Kedves Kérdező!

Mindkét autó benne volt a húsz legrosszabb motorral foglalkozó cikkben
 
A BMW-nél a vezérléssel voltak gondok, ott a lánc elkoptathatta a főtengely anyagából kimunkált alsó lánckereket, és annak cseréje csak a főtengellyel együtt lehetséges, de voltak láncszakadások is. Ezeket a dolgokat megelőzi a lánc csörgése, de egy nem hozzáértő tulajdonos nem feltétlenül veszi ezt észre. 2011 márciusa után gyártott motorok már állítólag rendben vannak ebből a szempontból.
Subaruknál az injektorok hibája, a túlzott korom képződés, a részecskeszűrő problémák voltak az első szériáknál. Volt még egy egészen buta hiba is, a gyártás során tömítőpaszta kerülhetett az egyik csapágyhoz, ennek következtében a kenés nem volt megfelelő, és besültek a motorok. Sok motort cseréltek garanciában, de a 2010-től gyártott, már euro 5-ös motorral szerelt autókat már meg lehet venni. 
Jó kocsi mind a kettő, de az alkatrészek nem olcsók. A BMW mellett szól, hogy lehet hozzá bontott dolgokat is venni, a Subaruhoz semmi sincs.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Nagyszerviz előtt a Mondeo. Eladjam?

április 12., 09:24 Módosítva: 2015-04-13 13:50:52
226
 

Kedves Nepperűző!

Van egy 2006 év végi 2.0 TDCi Mondeom, első tulajdonosa vagyok, eddig 120e km-t tettem bele. Eddig semmilyen meghibásodása nem volt, de előző szervíznél bemérték a porlasztócsúcsokat, és sajnos már cserére érett. Mivel garancia csak akkor van rá, ha cserélik a nagynyomású szivattyút is, és további kiegészítőket, a teljes költség belecsúszhat 500e forintba is. Aztán előbb-utóbb várható a kettőstömegű cseréje is, ami szintén 300e forint. Utóbbi években elég sokat járok, havi 2500 km-t, és eddig tetszett a kedvező fogyasztás.

Szerinted érdemes felújíttatnom és addig hajtani, amíg bontóba nem kerül? Esetleg adjam el akár piaci ár alatt, és vegyek hasonló korú benzinest, amibe LPG-t szereltetve továbbra is alacsonyan tudnám tartani az üzemanyag költséget? Szeretem a Mondeót, mi a tapasztalatod az MK3-asok 2 literes benzinmotorjáról? 1.2 - 1.5 millió közötti sávban milyen más benzines kombit érdemes még nézni? (Focus, Astra, Octavia, Mondeo, japánok?)


Köszi, Attila

Kedves Attila!

Ez a Mondeo erről híres, hírhedt. A befecskendező rendszer elújítása szerintem inkább 350-400 ezer, mint 500 ezer, de az sem kevés. utána viszont megint van néhány százezer kilométerre egy működő autója. Ha ezeknek a Delphi befecskendezős autóknak az élettartamát meg akarja hosszabbítani, akkor célszerű kizárólag Delphi gázolajszűrőt használni, és ezeket sűrűn, minden olajcserénél cserélni. Az olajcsere intervalluma 10 ezer kilométer legyen, ne több. A kettőstömegű előbb-utóbb tönkre fog menni, ugyanúgy ahogy a fékbetét is elkopik, csak ez drágább, ilyen ez a popszakma.

Ha vesz egy benzines és elgázosítja, akkor is kiad több százezer forintot a gáz szettre, plusz 60-70 ezret átírásra. Erre szoktam felhívni az emberek figyelmét, ezek azok a költségek, amiket vásárláskor figyelembe kell venni, ilyenkor egyenlítődik ki a benzines esetleges többletfogyasztása a dízellel szemben. Én kiszámolnám, hogy mennyibe kerülne egy autócsere, megéri-e elgázosítani egy másik autót, mennyit spórolnék vele, aztán el lehetne dönteni, hogy megéri-e neked a macera.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Strapabíró összkerekest kétmillióig

április 11., 15:33 Módosítva: 2015-04-12 14:23:22
163
 

Tisztelt Becsületesnepper!

Oktatással foglalkozom, jellemzően több országban. A legnagyobb helyet a mentődeszkák foglalják (1,9 m x 0,7 m x 0,1 m), 3-4 db. Bábuk, bólyák, illetve 8-15 db mentőszivacs (1,2 m x 0,1 m x 0,2 m), a többi már csak apróság. Télen-nyáron szükséges autóznom, akár hosszú távon is (300-1500 km), határoknál szerpentin, télen sok hó, stb. Emiatt gondoltam a 4x4-re.

Jelenleg egy Opel Astra G 1,4 Twinportot használok (5 ajtós, igen! kicsi autó); nagyon szűkösen, de beférek, ki van centizve minden, viszont más már nem fér el az autóban (sem személy, sem eszköz), a fogyasztással megbarátkoztam már (~9 l).

A kérdésem az lenne, milyen autót tudna ajánlani max. 2 millió forintig, ami:
- nagyobb mint az Astra G
- ha lehet, ötajtós, ha nem, akkor kombi, vagy SUV
- 4x4 meghajtású
- lehet benzin, akár diesel
- annyit, vagy számottevően nem többet fogyaszt mint az astra (~9 liter)
- cuccokat berakva is elférünk benne ketten legalább (3 jobb lenne)
- ésszerű keretek között "fair" összeg a fenntartása
- lehetőleg több, mint 90-100 paripa, nyomatékos (tehát rakott kocsival is tudjak azért előzni gond nélkül)


Köszönettel,
Tamás

Kedves Tamás!

A 4x4 hajtás iránti igényt nem mindig értem, szerintem önnek sem kell, mert a G Astrában sincs, és mégis elment vele. Szerintem a rendes gumi megválasztása fontosabb, mint a 4x4, hiszen nálunk alig van hó, gondoljunk csak az idei vagy a tavalyi télre. Van olyan barátom, aki ragaszkodott a 4x4 hajtáshoz, mert horgászni jár, és ott mennyire jól jön, aztán elmentünk együtt pecázni, én a Lupómmal, ő meg a 4x4-gyel, és egyikünk sem akadt el, de még csak nem is voltunk necces helyzetben.Szerintem önnek sokkal praktikusabb egy kombi, mint az ötajtós kaszni. A Skoda Octavia kombi jutott eszembe az 1,9-es TDI-vel, mindegy, hogy PDTDI vagy a régebbi. A régebbi nyilván egyszerűbb, de a PD-vel sem szokott baj lenni. Nagy benne a hely, elfér benne a felszerelése, van belőle elsőkerekes és 4x4-es is, bár az utóbbi elég ritka, viszont a kétmilliót sem kell elkölteni. Az Octavia II-ből is lehet ilyen 4x4-est találni, az szebb is, nagyobb is, kényelmesebb is.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Futárautót fillérekből

április 8., 12:58 Módosítva: 2015-04-09 14:34:41
211
 

Tisztelt Becsületesnepper!

Futárkodásra keresek megbízható autót, amely bírja azt, hogy naponta 20-30 alkalommal indítják és a magyar útviszonyoknak nagyjából megfelel. Nincsenek nagy igényeim, nagyjából 250-300 ezer forintot szánnék rá.

Az alábbi autókat néztem eddig.:
- Renault Clio (1994-1997)
- Volkswagen Golf III 1.4
- Toyota Starlet 1996
- Mitsubishi Colt
- Fiat Seicento
- Lancia Ypsilon (1997-2000)

Néztem Swiftet, de lehet, hogy félnék beleülni.
Nem tudom, hogy a felsoroltak mennyire felelnek meg az ilyen jellegű munkára, Önnek milyen javaslata van?


Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Attila

Kedves Attila!

Ebből a felsorolásból a Starlet és a Swift a kedvenceim, mindkettő agyonüthetetlen. Starletből elég kicsi a választék, Swiftből gyakorlatilag korlátlan. Én nem félnék beülni a Swiftbe. Nagyon olcsón fenntartható autó, gombokért van hozzá minden, nem romlik el soha, nincs motorhibás Swift.  A szerelőm eddig egyben cserélt motort, amiben másfél liter olajsár volt, és a tulaj nem tudta megmondani, hogy volt-e valaha cserélve az olaj benne.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Felkészültél egy használt prémiumra?

április 7., 11:30 Módosítva: 2015-04-08 15:56:16
2087
 

Kedves Nepperűző!

Gondolkodom autóváltáson, miután sikerült végre 8 év után kivásárolnom a csodás Skoda Fabia 1.4MPI Elegance típusú gépjárművemet. Szuper gép, alig volt gondom vele az elmúlt 160e km alatt. Előtte volt pár Skoda, Ford, Opel autóm, de úgy érzem, eljött az idő egy jó német prémiumra. :) Persze csak használtban.

BMW 5-ös 2003-tól, 7-es 2002-től, Audi A6 2005-től esetleg A8 2002-től érdekelne főleg. Nézelődtem a 2-2.5m Ft között, de nem igazán tudom, hogy mennyire lehet jó állapotút kifogni ebben az árkategóriában. Az A6 egy klassz kocsi és VW groupos megbízható, jól bevált, magas technikai háttérrel rendelkező szerelőm van, ami nagy kincs. DE a BMW 7-es és az 5-ös is nagyon tetszik. Főleg a nagy bálna. :) Az A8-at mire leírtam talán el is felejthetem, ha igazak a hírek sok velük az elektronikai gond (ha...).

Teljesítmény és vezetési élmény most nem a legfontosabb, 68LE után bármi nagy ugrás lesz és 40 feletti családos ember vagyok. Élvezkedésre van motorom. :) Inkább a költségek alacsonyan tartását és megbízhatóságot céloznám meg némi prémium érzéssel fűszerezve. Minden tapasztalat nagy segítség lenne, mit-milyen áron érdemes vásárolni.


Köszönöm előre is a segítségedet!

Üdv;
Batman a Katlanból

Kedves Batman a Katlanból!

A leveledben volt néhány kedvenc részem:

Úgy érzem, eljött az idő egy jó német prémiumra. :)
Inkább a költségek alacsonyan tartását és megbízhatóságot céloznám meg némi prémium érzéssel fűszerezve.

A Fabia után ez a kategória a költségek tekintetében hipertér ugrás, itt csak az akkumulátor lesz 30-40 ezer. Fel vagy készülve a várható költségekre? Felteszek neked néhány kérdést, és ha ezekre mind igen a válasz, akkor vegyél egy ilyet. Van a zsebedben félmillió bármikor, ha bedöglene rajta az automata váltó vagy valami nagyobb dolog? Ha van is rá pénzed, mosolyogva fizetnéd ki? Ha három hónappal ezután megint kellene 2-300 ezer valami apróságra, az is sima ügy? Van egyenként 150-200 ezred téli és nyári gumi garnitúrára?

Sokan esnek ebbe a hibába, hogy elkezdik nézegetni a prémiumautókat, de nem gondolnak ezekre dolgokra. Az egyik barátomnak van egy BMW 530D-je, és volt olyan év, hogy ráment az autóra egymillió forint. Neki belefért, de ezt az évet azért ő is megjegyezte. Egy ilyen öreg prémium autónál neked is lehet egy ilyen éved. Ha a költségek alacsonyan tartása a cél, akkor vegyél valami szívó benzines japánt, és tartsd meg a motorozást élvezetnek.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Teljes értékű ötszemélyest egymillióig

április 6., 14:02 Módosítva: 2015-04-07 11:33:17
82
 

Kedves Nepperűző,

Négygyerekes család vagyunk. Két autónk van: munkába járásra egy régi Swiftet hajtok. Családi autónak egy Fiat Multiplát (1,9 JTD, újabb karosszériás) használunk, szeretjük hogy hat személy kényelmesen elfér benne. Jelenleg főleg az asszony használja a Multiplát, a gyerekeket viszi 3-4 km távolságra óvodába-iskolába, néha elmegy a 15 km-re levő szomszéd városba.
A baj az, hogy mivel dízel, gyakorlatilag egész nap hidegen jár, amit nem nagyon szeretek. Emiatt az általam napi szinten használt Swiftet cserélnénk egy olyan benzines, légkondis készségre, amit a feleségem használna, és amiben egy felnőtt és négy 7-14 év közötti gyerek elfér. Cél hogy vállalható fogyasztása és üzemeltetési költsége legyen. Keretnek legyen mondjuk 1 millió Ft átírással, és lehetőleg 10 év körüli vagy fiatalabb autó lenne jó. Éves futás olyan 15-20 ezer km körül.

Nézegettem 2005-ös Berlingót vagy rokonait, azokban a hátsó sor három teljes értékű ülésből áll. Jó ötlet-e ezekből benzinest nézni, vagy van-e más tuti tipp mit érdemes megnézni?

Nincs szükség hétszemélyes autóra, ezért azokat eddig nem is nagyon néztem, de ötleteket elfogadok.


Köszönöm,
Tamás

Kedves Tamás!

A Berlingo teljesen jó erre a célra, a neuralgikus pontja a hátsó futómű. Erre oda kell figyelni vásárláskor. A probléma könnyen orvosolható, sok műhely ráállt a javítására, de pénzbe fog kerülni. Utána nagyon hosszú ideig jó lesz.Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Kicsi, de biztonságos városi autót

április 5., 08:55 Módosítva: 2015-04-06 15:06:57
230
 
Kedves Becsületesnepper!

A nem túl távoli jövőben szándékomban áll a jelenlegi kis autómat ('97-es Suzuki Swift) lecserélni valami biztonságosabbra és megbízhatóbbra. Nincsen konkrét ötletem, de egy VW Polo, esetleg egy Toyota Yaris, amivel szimpatizálnék, bár persze más is szóba jöhet. Nem igazán értek az autókhoz, ezért kérném a tanácsát, mit érdemes megnézni, megvenni.
A szempontok:
- maximum 1.2-1.4-es motor,
- 5 ajtós kivitel,
- kisebb méretű, de 4 személy utazására és gyerekülés szállításra alkalmas legyen,
- kb. 6-700 ezer forintig gondolkodom az árban, ebben a tartományban a lehető legbiztonságosabb autó(Isofix rendszer nagy-nagy pluszpont),
- klíma, első üléses légzsák, elektromos ablakemelő legyen benne,
- lehetőleg nem túl magas fogyasztással.

Mindenképp olyan autót keresnék, aminek a szervizelési költségei nincsenek az egekben, illetve alkatrészei viszonylag könnyen beszerezhetők.

Van autókereskedő rokon, aki elsősorban Olaszországból hoz be autókat, nekem is hozna, de nem tudom, azok mennyire megbízhatóak, milyen ott az utak állapota, a tulajdonosok mentalitása.

Fontos lehet még, hogy alapvetően városi kisautónak és gyerekszállításra használnám, nem hosszú távokra és nem autópályára. Mivel a vezetési rutinom még kicsi (kb. 20 ezer km), ezért könnyen kezelhető autót szeretnék.


Előre is köszönöm, ha tud tanácsot adni!
Judit

Kedves Judit!

A Yarissal nem lő mellé, nagyon megbízható, fillérekből fenntartható autó, mivel szinte soha nem romlik el. A Polo is jó lehet, az is egy egyszerű autó, ott a tizenhat szelepeseknél a gyújtó trafók szoktak tönkre menni. Alapjaiban nem rossz ez sem, ha nem nyúl szerencsétlenül mellé. Szerintem műszakilag a Toyota sokkal igényesebb és megbízhatóbb autó, de népítélet szerint is a Yaris sokkal jobb, mint a Polo.
 
Az Olaszországi autóhasználatot számtalan legenda övezi, ezek nagy része nem minden alapot nélkülöz. Az hogy a karosszéria körbe van nyomkodva, elég alap náluk, ők így parkolnak, ennek ellenére lehet sok normális autót is találni. Ott sem mindenki hülye, a normális ember ott is vigyáz az autójára. Az utak állapotára kitérve, el tudja képzelni, hogy egy fejlettebb országban rosszabbak legyenek az utak, mint nálunk? Ön vélhetően ismeri a rokonát, ha amúgy megbízik benne, vegye igénybe a segítségét, csak nem csapja be. Vétel után egy alap szervizt csináltasson rajta a biztonság kedvéért.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Hétszázezerig 2000 utánit, 200 km alatt

április 4., 17:29 Módosítva: 2015-04-05 12:45:46
136
 

Kedves Nepperűző!

Napi szinten használandó, elsősorban munkába járós (kb. napi 40 km) autót keresünk a párommal. Mindenképpen benzines autóban gondolkozunk. A cél, hogy egy megbízható, nem túl drága fenntartású autót találjunk 6-700.000,-Ft körül. Az elvárások között szerepel nálunk a szervó és lehetőleg az ABS, de az se gond, ha klímás az autó. Az évjárata lehetőleg 2-ssel kezdődjön, a km pedig 1-ssel.

Sok-sok véleményt és tesztet olvastunk, hallottunk, pro és kontra mindegyik autóval szemben: "francia autót ne", "olasz autót ne", "a német autó megbízható", "a keleti autó alkatrésze drága" stb. stb.

Pár típus, amelyek szimpatikusnak tűnnek, de vajon jogosan-e? Clio, Kalos, Yaris, Thalia, Fiesta, Corsa.

Melyek Ön szerint az ajánlott típusok ebben a kategóriában?


Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Dániel

Kedves Dániel!

Én először megnéznék egy-két Yarist, illetve Ford Fiestát, szerintem ezek a legjobbak ebből a listából. Ezekben az évjáratokban sajnos már néha előfordul némi rozsda, általában a kevésbé jól sikerült javítások nyomán.
Erre odafigyelnék jobban, de alapvetően mindkét autó elég megbízható. Ez a kedvenc mondatom a leveléből: "Az évjárata lehetőleg 2-ssel kezdődjön, a km pedig 1-ssel." Mert akkor mi van? A 2000-es évjáratú, 190 ezret futott autó jó, de a karbantartott 99-es, 210 ezret futott autó rossz? Rengetegszer elmondtuk, hogy nem évjáratot és kilométeróra állást veszünk. Magyarországon, ahol ilyen mértékben van megtekerve az autók kilométerórája, számít valamit, hogy mit mutat a műszer?

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Nagy családi autónak franciát?

április 1., 11:22 Módosítva: 2015-04-02 12:47:28
75
 

Tisztelt Nepperűző!

Családnak való kocsit keresek, zömmel pályán/városon kívüli közlekedésre. Jelenleg egy 407 SW 2.0 D-vel járunk, de az SW jellegből fakadóan a csomagtér nem igazi kombi és a hátsó lábtér sem valami nagy.

5008-ast, S-Max-ot, Grande C4-et tudok elképzelni utódként, persze kérdés, hogy a büdzsébe mennyire férnek bele. A Tourant is ajánlotta még egy barátom, de mivel dieselt szeretnék, a VW kétlitereséről még sok jót nem hallottam, annyira nem rajongok a típusért. A feleségem egyterűt szeretne, nálam azért még a C5-ös is szóba jöhetne.

Melyik típus lenne ideális választás Ön szerint? 1.6-os diesel is elég lehet, vagy az inkább városon kívüli használat miatt jobb lenne 2.0-s?


Válászát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Péter

Kedves Péter!

A C4 Grand Picassót szeretem, jól kitalált dolog a családi felhasználásra. Mindegy melyik motorral veszi, de ha többet szeretne autópályázni, akkor jobb a kétliteres HDI. Az 1.6-os motornál az olajcsere elvégzésének mikéntjére és gyakoriságára nagyon oda kell figyelni. Az 5008-ashoz még nem volt szerencsém, de mivel nagy vonalakban ugyanazokból az alkatrészekből van összelegózva, mint a C4 nagy különbségre nem számítanék.

Az S-Maxban már szerencsére egy francia HDI van, nem a régi Delphi befecskendezős tdci, ezekkel már nincs baj. Az a baj ezekkel, hogy sok a licit oldalakról megvett, tekert órás autó. Egy ismerősöm pont most keres S-Maxot, és utána kérdezve sorra dőlnek ki a tekert órás kocsik. Ha talál egy nem tekert órásat, akkor  az is nagyon jó lehet. Touranból a 2.0 CRTDI-t venném inkább, a 2.0 PDTDI nyűgös lehet, van akinek hibátlanul üzemel, van aki állandóan szerelőhöz jár.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

RAV4 vagy új Duster?

március 31., 10:51 Módosítva: 2015-04-01 11:24:55
143
 
Kb. három millió körül keresünk terepen is jól menő autót. A RAV4 nagyon tetszik, de ennyiért hány éveset kapunk? A Duster a páromnak tetszik, szerintem túl nagy, meg egy Toyota jobb. Mit javasol ezek közül, vagy van más ötlete?


Koszonom valaszat,
Adrienne

Kedves Adrienne!

Toyotából a kétliteres dízelt venném ha dízel kellene, de ha csak keveset megy, azt is rövid távon, akkor inkább maradnék a benzinesnél. A 2.2-es dízelt nem erőltetném, a problémájával belekerült ebbe a válogatásba is.

A Dacia Duster kivitelében sokkal fapadosabb, nem véletlenül annyi az ára, amennyi. Ebben rejlik a legnagyobb vonzereje is, három millió körül tudunk venni egy új vagy újszerű városi terepjárót. Ebből is a benzineset venném elsősorban, mert az 1.5-ös dci elég hirhedt motor. A befecskendező rendszeréhez egyszer biztos, hogy hozzá kell nyúlni. Mindkettő jól elboldogul a terepen, teszteltük is őket korábban, 1.2.. Üljön bele mindkettőbe, és láthatja majd, hogy azért van különbség a két autó között. Így el tudja dönteni, hogy inkább a használt Toyota vagy az újszerű Dacia.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Civic kontra Focus kontra Lacetti

március 30., 11:22 Módosítva: 2015-03-31 10:52:45
96
 

Tisztelt Nepperűző, 

A véleményét szeretném kérni az alábbi három típusról: Honda Civic 7gen, Ford Focus, Chevrolet Lacetti.

Nagyjából egy millió környéki összeget szánok a vásárlásra, Megjelenésre a Honda Civic 7 generációsa tetszik, de nincs vele semmilyen tapasztalatom, azaz egyszer ültem benne utasként, úgy nagyon megnyerő volt.

Focust 1 gen és Lacettit már vezettem, mindegyik tetszett, nem igazán vettem észre különbséget a kér autó között. Évi 4-5ezer km autózom, ami kevés, viszont nincs garázsom, tehát az autó kint áll a szabadban.

Benzinesben gondolkodom.


Köszönöm,

Gábor

Kedves Gábor!

A Civic megbízható, nem szokott vele probléma lenni, de előfordul, hogy a nyeles tengely csapágy szól a váltóban. Igazából csak a kötelezőkre kell költeni. A Ford Focus-nál az ajtók aljára kell odafigyelni,a lemezek visszahajtásánál szokott lejönni a gyári tömítőanyag és ott kezd el rozsdásodni az összes.
A Lacettiknél a kilincseknél jön le a festék szinte minden esetben, nagy bajuk nem szokott lenni, kicsit többet esznek a többinél. Mellé egyikkel sem lőne, én érzelmi alapon a Civicet venném, mert nagyon szeretem a Hondákat, de ez ne befolyásolja. Azt vegye amiből a legjobb állapotút találja.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Tízéves Mitsubishi Lancert szabad?

március 26., 07:54 Módosítva: 2015-03-27 10:29:37
100
 

Kedves István!

Hónapok óta olvasom az autóvásárlás előtt állók kérdéseire adott válaszait. Végigolvastam az összes fellelhető írását, de arról az autóról, amit én szeretnék vásárolni, még nem írt.

Egy 2003-tól 2005-ig gyártott Mitsubishi Lancer Wagon 1.6 sport típusú gépjárművet szeretnék vásárolni, melyről véleményét szeretném kikérni. Alapvetően japánautó fan vagyok, szóba kerültek még ebben az évjáratban a Corolla, Civic és a Mazda3 benzines változatai is, de azoknak egy kevéssel magasabb az áruk és kevésbé hordozzák magukon a japán formavilágot.

Amennyiben a megbízhatóság a legfontosabb számomra, mennyire tűnik a Lancer jó választásnak?


Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: Gyula

Kedves Gyula!

A Lancer Sport Wagon nekem is nagyon tetszik, és mechanikailag is elég stabil konstrukció.  A futóművét nagyon szeretem, feszes, de nem kellemetlen. Gyárilag van benne toronymerevítő. A rozsdásodásra kell odafigyelni, jellemzően a hátsó kerékíveken és az ajtók élein. Vétel után csinálnék rá egy alváz és üregvédelmet. Szerintem nem nyúlna mellé vele.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Félmillióig valami sportosat

március 24., 11:08 Módosítva: 2015-03-25 13:43:04
3
 

Tisztelt Becsületesnepper!

Jelenleg egy Nissan Sunny-m van. Elég sok minden kicseréltem már rajta, de még hosszú a lista és nem szeretnék már több pénzt rá áldozni. Gyenge is ráadásul, cserébe legalább sokat eszik. Ezért döntöttem a csere mellett.

A kérdésem az lenne, hogy 500.000 Ft-ig (+ átírás) mit tudna ajánlani illetve a véleménye érdekelne.

Amiket eddig néztem:
-Mitsubishi Lancer 1,6 (1995) - volt 2 is, imádtam őket.
-Honda Civic 1,5 vtec 114Le (1995-)
-Mitsubishi Colt 1,6 96 utáni széria
-BMW 316i
-Ford Focus 1,6i

BMW-vel és a Forddal kapcsolatban nem vagyok biztos benne, hogy ennyi pénzből tudnék olyat venni, ami állapotra jó és nem viszi el minden pénzem utána. Seat Cordobakat néztem még, próbáltam is de nem tettszett nagyon.

Km óra állás nem izgat, inkább legyen jó állapotban. 2-3-4 ajtós is lehet. Klíma nem számít, jobban szeretem lehúzni az ablakot. Évjárat is változhat egy megfelelő állapotú autóért.

Ami fontosabb, legyen fiatalos, sportos, az sem baj hogy ha nem jön szembe velem minden nap. Tisztában vagyok vele, hogy ezek nem sportkocsik, de azért nem hátrány, ha nem kell sokat gondolkoznom egy előzésnél. Száguldozásra meg ott a motor.

Köszönettel

DR

Kedves DR!

A BMW-vel és Forddal kapcsolatos aggodalmai nem alaptalanok. Mostanában láttam egy-két félmillió körül árult 316-os compaktot, a vállalható jelző egyikre sem illett volna. Az egyhatos motorra a sportos szó sem feltétlenül igaz, helyváltoztatásra alkalmas, sportolásra nem, és az előzést is meg kell majd gondolni. Focus motorjáról sem a sportosság jut eszembe, de az egy jó motor. A Ford esetében inkább a rozsdára kell odafigyelni, az ajtók élein, a lemez visszahajtásánál lejön a gyári tömítőanyag, és elkezd rozsdásodni.

A Lancert már ismeri, arról nem kel semmit mondanom, a Colt ugyanaz csak kisebb a kaszni. A Honda 1.5-öse nagyon jól fogyaszt, bírja a fordulatot, és nem is szokott elromlani. Valamelyik japánt ajánlanám elsősorban, csak a rozsdára figyeljen.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

1,2 TSI vagy 1,8 Ecotec?

március 23., 11:36 Módosítva: 2015-03-24 11:09:35
184
 

Tisztelt Becsületesnepper!

Pár éves kompakt egyterűben gondolkodom, nem feltétlen mindennapi használatra. Városra van kis benzines Suzuki Swift...

Szóval, ami célra kell, hogy olykor 3-4 embert kényelmesen tudjon akár nyaralási szinten elfuvarozni több száz km-re. Ülései kivehetőek és variálhatóak legyenek... 2-en szeretünk bringázni a családból és jó lenne, ha 2 kerékpár is beférjen - nem baj, ha néhány ügyeskedő mozdulattal! Kint nem szívesen vinném! Igazából ez a része másodlagos...

Ami tetszik az a VW Touran/Caddy 1,2 TSI páros és az Opel Zafíra B 1,8! Esetleg valami megbízható "puttonyos" személyszállító. Mivel pár éves-ben gondolkodom, turbó dízeleket emiatt kerülöm. Ami még szóba jöhet az a PSA-páros! Amiért írtam Önnek, hogy a TSI-t jó választásnak tartja-e? Megbízhatok-e egy nem túl nagy futású 1,2 TSI-ben? Vagy kerüljem el, és vegyek egy szívó benzinest amiket már kevesen kínálnak. Hosszú távra tervezek: 7-10 év!


Köszönettel!
Andor

Kedves Andor!

Az 1.2 TSI-t kerülném erősen, nem véletlenül szerepel ezen a listán. Az 1.8-as Zafirával jobban járna. Említette még a PSA párost. Ebből nem teljesen világos, de nekem a Citroen Berlingo és a Peugeot Partner jutott eszembe, remélem önnek is. Ezekből is jó lehet egy sima szívó benzines, nem látok benne különösebb gondot, bár néhányan elektromos gondokra panaszkodnak. Francia. Van akinek nagyon jó, és gond nélkül használja, néhány embernek pedig a szerelő lesz a legjobb barátja. Hosszú távon mindenképpen szívó benzinest vennék, nem közvetlen befecskendezésűt és japánt. Mazda 5, Honda FR-V?

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-