Peugeot 306 már nem eszi az olajat

2009.08.18. 11:03

Tisztelt Olajdoki!

A következőkre lennék kíváncsi:

Az autómba (Peugeot 306 XN 1996-os évjárat, 166.000 km) a Total Quartz 7000 10W-40 olajat használom; az olajat 15.000 km-enként cseréltem (165.000 km-nél volt csere). Nem károsodott a motor? Azért szeretném tudni, mert a kezelési könyvében a csereperiódusra nem találtam semmit.

A másik kérdésem: a mostani olajcsere előtt egy kicsit az olajat is fogyasztotta (a könyvében is van erről szó, hogy egy kicsit eszi); most, hogy kicseréltem az olajat, semmi olajfogyást nem tapasztalok, és a kipufogófüst sem kékes színű. Mitől lehet ez?

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:
NK
 
Kedves NK!

Nem kell motorkárosodástól tartania, mert mind a csereperiódust, mind az olajminőséget megfelelően lőtte be. Ha jól értem, ugyanazt az olajat használta eddig is, és most is, mégis megszűnt az olajfogyasztás. Biztos választ erre nem tudok adni, rengeteg oka lehet. Egyrészt az olajfogyasztás függ az üzemeltetési körülményektől is, tehát ha mondjuk olajcsere óta nem terhelte meg nagyon a motort, akkor lehet, hogy most 1000 km alatt nem volt, de később visszatér. Másik lehetséges ok, ha esetleg az előző olajcsere alkalmából nem pont az került bele, amit Ön gondolt. Persze ha ott volt, netalán személyesen Ön végezte, akkor ezt a lehetőséget elvethetjük.

Üdv:
Olajdoki