Honnan tudjam hogy szintetikus vagy félszintetikus?

2009.09.19. 15:15 Módosítva: 2009.09.19. 17:34

Nagyon tisztelt Olajdoki!

Honnan lehet tudni, hogy egy 5W40-es olaj teljesen, vagy csak részlegesen szintetikus? Ugyanis ezeken szinte 99%-os többséggel írja, hogy szintetikus technológia, meg egyébb ehhez hasonló kijelentések. Én elég maximalista vagyok az olajok terén, és a legjobbat szeretném adni a kocsimnak, ami eddig nagyon jól működik, 10 000 km alatt egy gramm olajat sem fogyasztott. A kocsi típusa: Dacia Logan, 1.6 mpi, benzinmotor (a 8 szelepes, 90 lóerős változat), és 53 000 km-t futott.

Na most a második konkrét kérdésem az, hogy az eddig ajánlott és használt ELF EVOLUTION SXR 5W40 teljesen szintetikus olaj, vagy sem? Érdekes, hogy az ELF-nél van egy szintén 5W40-es viszkozitású ELF EXCELLIUM NF - 5W40 olaj, de senki sem tudja, hogy mi a különbség az Excellium és az Evolution között. Igaz, észrevettem, hogy az egyik API SM/CF a másik csak SL/CF besorolású. Esetleg van ennél jobb választás olajok terén ehhez a motortípushoz?

Előre is köszönöm és nagyon-nagyon várom válaszát. Nagyon rég foglalkozok e témával, szerelőknél is érdeklődtem, de eddig senki sem tudott konkrét választ adni kérdéseimre.

Minden jót kívánok!


Kedves Levélíró!

Egészen biztosan csak – a laborvizsgálatot leszámítva – a termék vámtarifakódjából lehet megtudni. A teljesen szintetikus vámtarifakódja 3403-mal kezdődik, a félszintetikusé és az ásványié 2710-zel. Persze a termék vámtarifakódját általában nem kötik a vevő orrára, de ha valahogy kicsikarja ezt az információt az importőrből, akkor megvan a válasz. Ennél kevésbé biztos módszer a címke és a termékismertető. Ha pontos a fordítás, akkor a szintetikus, teljesen szintetikus, fullszintetikus kifejezések valódi szintetikus olajat jelölnek, míg a félszintetikus, részszintetikus, szintetikus technológiával előállított, HC-szintetikus, hidrokrakkolt stb. jelentik a félszintetikus minőséget. Az Elf olajok esetében az Evolution SXR 5W40 csak félszintetikus, az Excellium NF 5W40 pedig teljesen szintetikus. Mindkettő használható a Daciához, de értelemszerűen az Excellium a jobb minőségű.

Üdv,

Olajdoki