Milyen olaj kell a diffibe?

2013.03.12. 14:24

Helló Doki!

Van egy Audi A4 1.8 T Quattrom évj.1999. Nemrég cseréltem diffit rajta és azt vettem észre, hogy kicsit veri kifelé az olajat. Amikor cseréltem akkor én úgy öntöttem bele az új olajat, hogy a beöntőnyilásnál amíg nem folyik. Elvileg az a nívója. Így belekerült kb. 2,5-2.8 liter. Viszont néztem egy Castrol táblázatot ami csak 1.8 litert ír hozzá. Elképzelhető, hogy attól ment tönkre a szimmering? A másik kérdésem, hogy 75W90-et(ENEOS) töltöttem bele,de a táblázat 80W90-et ír hozzá. Lesz baja a 75W90-től, mert akkor kicserélem azt is ha cserélem a szimmeringet?

Előre is köszönöm a választ!

Üdv.: Endre Zsolt

Kedves Zsolt!

Rossz hírem van, a szimmering biztosan nem a Castrolos táblázattól ment tönkre, hanem attól, hogy jelentősen túltöltötte a diffit. Az olajkiverődés is ennek köszönhető. A hajtómű oldalán valószínűleg van egy légzőnyílás, ami egyben az olaj feltöltés szintjét is jelöli. Az olajat azon keresztül kell betölteni, vagy ha felülről tölti, akkor is csak annak szintjéig szabad feltölteni. Így a szimmering is megmarad és valószínűleg az olajkiverődés is megszűnik.

A SAE 75W-90-es olajjal nincs semmi probléma, ugyanis ez a gyári előírás. Ha esetleg a VW 501.50 szabványt is teljesíti az olaj, akkor az már tényleg tökéletes. A SAE 80W-90-es ajánlás valószínűleg az autó korának szól vagy valamilyen elírás eredménye lehet.

Üdvözlettel

Olajdoki