Shell olaj - francia címke

2015.01.14. 10:33

Tisztelt Olajdoktor!

Egy internetes üzletben rendeltem Shell Ultra Professional AV-L 5W-30 -as olajat 1L-es kiszerelésekben. Kétséget ébreszt bennem, hogy az olaj címkéjén franciául vannak a feliratok (Pour Morteurs Diesel Et Essence, ... stb). A hátoldalon FR, NL, BE, LU nyelven vannak feltüntetve az információk, majd ezek leragasztva egy szlovák címkével - Szlovákiából rendeltem. Kíváncsi vagyok honnan származik az olaj, a Made in the EU-s információ nem igazán kielégítő.

Lehetséges hogy hamisított olajról van szó? Megállapítható az olaj eredete? Bízhatok ebben az olajban? A doboz alsó részén található szériaszám: 10664399013307MAY14 A címkén található vonalkód: 5 011987245709 Válaszát köszönöm.

Tisztelettel, Peti

Kedves Peti!

A gyártó számára valószínűleg megállapítható a fenti információkból a termék eredete, de kétlem hogy ezt az információt megosztanák Önnel. Harmadik fél számára pedig ezek a számok nem hordoznak olyan információt, ami alapján meg lehetne mondani, hogy a termék hamisítvány-e vagy sem.

Az önmagában viszont nem ad okot aggodalomra, hogy nincs rajta angol nyelvű felirat, vagy az, hogy szlovák matrica van ráragasztva. Az olajtársaságok általában egy adott termékből különböző nyelvű matricákkal ellátott változatokat hoznak forgalomba, attól függően, hogy mely országokba szállítják, függetlenül attól, hogy hol gyártották.

Az sem ritka, hogy olyan országokba is kerül az olajból - hivatalos csatornákon - amely nyelve nincs eredetileg rajta a címkén. Valószínűleg ez az olaj Szlovákiába lett szállítva, ahol az ottani kereskedő, hogy megfeleljen a helyi előírásoknak, ellátta szlovák nyelvű címkével. Persze nem kizárt, hogy hamisítvány, csak ezek a címkék / feliratok nem utalnak ilyesmire.

A "Made in EU" megjelölés is teljesen megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, nem kell megnevezni a tagállamot, ahol a terméket gyártották.

Üdv, Olajdoki