Adalék a dízelbe?

2016.09.09. 14:36

Tisztelt Olajdoktor!

Van egy Mitsubishi Carisma 1,9 TD gépjárművem, amely még régi, adagolós dízel (Lucas). Pár hónapja használok benne egy magyar fejlesztésű üzemanyag adalékot (piros színű, 60-70% petróleum, pár százalék alkohol és további összetevőkből áll). A leírás szerint 50 liter üzemanyaghoz kell 1 dl adalék.

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy az adagoló terhelésen "ciripel", csattog, gázelvételre halkul, és megváltozik a hangja, motorfék üzemben ismét erősebben halható. Mihelyt nem öntök adalékot az üzemanyagba ez a hang már nem annyira hallható, szinte el is tűnik.

Kérdésem, hogy okozhatja-e ezt az adalék? Lehetséges, hogy kevésbé "keni" az adalékolt gázolaj az adagolót? A termékfejlesztő szerint, pont ellenkezőleg, segíti az adagoló jobb kenését. Nem tudom mit gondoljak. Egyébként mindig MOL-on tankolok.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Szinger Tamás

Kedves Tamás!

Nem tudom megerősíteni vagy cáfolni, hogy a hang összefügg-e az adalékolással, de elképzelhető, a leírtak alapján. Szerintem nem szerencsés sem az üzemanyagba, sem a kenőanyagba utólagos adalékokat tölteni (ritka, speciális helyzetektől eltekintve), mert gyárilag tartalmazzák az összes szükséges adalékot.

Az utólagos adalékolás felboríthatja a gyári adalékok kényesen beállított egyensúlyát, és egyes tulajdonságokat más fontos tulajdonság rovására erősíthet vagy gyengíthet.

Üdv, Olajdoki