Eszi az olajat a Civic

2017.03.23. 13:38

Üdv!

Van egy 2012-es Honda Civic 1.8 i-VTEC sport benzines autóm 80 000 kilométerrel, és eléggé eszi az olajat. A gyártó által előírt olaj 0W20 van benne és a szervizkönyvben azt írják, hogy akár 1000 kilométerenként 1 liter olajat is megehet, ami persze szerintem csak annyit jelent, hogy a Honda így ki húzza magát minden felelősség alól mert az már nagyon durva lenne.

Elég sokat használom autópályán nagyobb fordulaton, de ha csak városban használom akkor is észrevehető az olaj fogyasztás. Olaj csere óta 10 000 kilométert mentem vele és már rá kellet töltenem 1.7 liter olajat ami szerintem nagyon sok. A következő cserénél 5W40- el akarok próbálkozni hátha azt már nem eszi. Viszont az autóm benne van a 3+5 éves hűség programban ami azt jelenti, hogy 8 éves koráig vagy 150 000 km-ig ha mindig a Hondánál szervizeltetem, meghibásodás esetén cserélik pl. a motort is.

A kérdés az lenne, hogy próbának jó-e az 5W40- es olaj? Lehet-e a motornak valami baja? Ha igen akkor, hol és hogyan tudnám azt kivizsgáltatni? Ami nem a Honda mert ott valószínűleg azt fogják mondani, hogy semmi baja mert gondolom nem szívesen adnak egy ingyen motort. Viszont jó lenne ha még a garancia időn belül kiderülne ha hibás a motor. A választ előre is köszönöm!

Kedves Levélíró!

Nagyon sok korszerű autó motorjában alkalmaznak ún. csökkentett palástnyomású dugattyúgyűrűket, a súrlódási ellenállás és ezáltal az üzemanyag fogyasztás csökkentésére. Ez azzal jár, hogy az olaj könnyebben bejut az égéstérbe, és megnő az olajfogyasztás.

34ajtos-09

Egy 0W20-as olajnál ez pláne igaz, mert egy igen vékony olajról van szó. Ezért ad meg a gyártó egy akár 1 L / 1000 km olajfogyasztási limitet. Ehhez képest az 1,7 deci / 1000 km, kifejezetten normálisnak mondható. Ez alapján az ég világon semmi baja nincs a motornak, és feleslegesnek tartom a motor vizsgálatát ezzel kapcsolatban.

Nem tudom, hogy a Honda milyen szakvéleményt fogad el ilyen esetben a sajátján kívül, de az ilyen garancia programoknak általában az egyik feltétele, hogy a törvényben meghatározott jótálláson felül vállalt garanciát csak a saját szakszerviz által is igazolt esetekben nyújtják.

Üdv, Olajdoki