Sötét olaj - világos olaj

2020.01.15. 14:54

Tisztelt Olajdoki!

2011-es 1.33 motorral szerelt Corollám van. Ez a motor köztudomásúan érzékeny a megfelelő motorolaj használatára, ezért igyekszem a legjobbat választani. Szerencsére nincs olajfogyás problémám, most 220 ezer km van benne és még garanciában 90 ezernél motorfelújításon esett át, azóta nincs gond.

Három féle motorolajat használtam 0w20 Toyota, 0w20 Shell és 0w20 Mobil1. A gyári olaj színe a csere periódus alatt (10 000 km) szinte alig változott, a Shell valamivel sötétebb árnyalatú volt "fáradtan" mint a Toyota (bár az is igaz hogy frissen pedig világosabb), a Mobil1 olaja viszont már félidőnél, (5000 km) sötétebb (no nem fekete, bronz barna) mint a másik kettő 10 000 km után.

Laikusként annyit tudok, hogy az olaj sokféle funkciói közül az egyik a korom és más részecskék, szennyeződések lebegtetése, hogy az ne a rakódhasson le nem kívánt helyeken, ezért a sötét színű olaj nem jelent feltétlenül rosszat, csak működik az olaj. Akkor viszont, azonos használati körülmények mellett ugyanabban az autóban nagyjából hasonló futásteljesítményű motorban a világos színű fáradt-olaj mit jelent? A Mobilban lebegtetett anyagok lerakódnak? Vagy nem is keletkeznek, ezért világosabb. Végső soron mi a jobb? Mindhárom olaj gyártója magas minőségű kétséget kizáróan "jó" olajokat gyárt (remélem).

Kíváncsian várva, válaszát előre is köszönöm! Tamás

Kedves Tamás!

Mivel az olajok kiinduló színe is más, és a motor sem mindig ugyanolyan körülmények között van használva, ezért én nem vonnék le messzemenő következtetést ezekből a megállapításokból.

A felsorolt gyártóknak komoly minőségbiztosítási rendszereik vannak, így nem kell attól tartania, hogy valamelyik olaj nem tartaná megfelelően tisztán a motort.

Üdv, Olajdoki