Bemutató autó behozatala

2005.06.30. 12:00

Figyelembe kell venni a vásárlás körülményeit és a jármű tényleges állapotát is!

Tisztelt Uram!

Nemrég hoztam be Németországból egy Audi TT bemutató autót. 8500 km volt benne, 2005-ös évjáratú, és nem volt még Németországban forgalomba helyezve.
A veszprémi vámhivatalnál azt mondták, hogy mivel 2005-ös évjáratú az autó, újnak szamít, és X millió forint áfát kell kifizetnem, ráadásul nem is az adásvételin szereplő ár alapján (ott az van feltüntetve, hogy 12 931 eur+16% mwst=15000 eur, mivel törött volt a kocsi, ami az adásvételin is szerepel, itthon lett utólag megjavítva), hanem az általuk kalkulált 50 ezer euro körüli ár alapján.
Jogosan fizettetnének velem a reg.díjon felül még X millió Ft-ot azért, mert 2005-ös az autó? Eu-ból hozott.

Köszönettel,
Orbán Nándor

Tisztelt Orbán Nándor!

Amennyiben a jármű még nem került forgalomba helyezésre, vagy az első forgalomba helyezéstől számítva 6 hónap még nem telt el, akkor az EU-s ÁFA szabályok alapján új járműnek minősül. Új jármű vásárlása esetén pedig a magánszemély vásárló tagországában kell az ÁFA-t megfizetni. Önnek Németországban nettó számlát kellett volna kapnia a kereskedőtől.
Úgy tudom, hogy amennyiben Magyarországon az ÁFA-t megfizeti, úgy ennek igazolásával Németországban a kereskedőtől vissza tudja kapni a Mwst-t.
Az ÁFA törvény lehetőséget ad arra, hogy az adóhatóság (jelen esetben a Vám- és Pénzügyőrség) ne fogadja el a számlán szereplő értéket. Ezt azonban határozatában meg kell indokolnia. Figyelembe kell azonban vennie a vásárlás körülményeit és a jármű tényleges állapotát is!!!

1992. évi LXXIV. törvény az általános forgalmi adóról

AZ ADÓ ALAPJA
(6) Az ellenérték helyett az értékesített termék, nyújtott szolgáltatás adó nélküli, az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjában fennálló forgalmi értéke az adó alapja akkor, ha

b) új közlekedési eszköznek minősülő személygépkocsi Közösségen belülről történő beszerzése esetén az ellenérték adó nélküli, az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjában fennálló forgalmi értékéhez hasonlítva aránytalanul alacsony.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő