TotálvámTotálvám

Maradhat az osztrák rendszám?

2011.08.30. 11:29 -

Tisztelt Uram!

Ausztriai munkavállalási engedélyem van. Kérdésem annyi lenne, hogy vásárolhatok-e Ausztriában autót, és azt használhatom-e itt Magyarországon úgy, hogy marad az osztrák rendszám az autón?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Levélíró!

Amennyiben az Ön életvitelszerű tartózkodási helye Ausztria, úgy maradhat a járművön az osztrák rendszám és használhatja itthon is az autót.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2011. augusztus 30., 11:29, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2011.08.30 12:14:44marcinátor

  Azt nem írta, hogy ott él, sőt, azt sem, hogy ott dolgozik. Egy engedélye van, ami meg már vagy fél éve nem is kell a munkavállaláshoz.

 • 2011.09.01 19:22:27akira2

  Ez az egész rendszámmizéria egy nagy eu-s baromság. Két eu-s országban van állandó lakcímem, tényleg két helyen lakom is (bár csak az egyik helyen van munkahelyem/vállalkozásom), mindkettőben van szeméályi igazolványom, TB-kártyám (bár csak az egyikben lehetne egyszerre, mert az eu-s jog nem ismeri el, ha valaki egyszerre két helyen él), és ha magyar rendszámmal lakom egy másik országban, akkor ott packázhatnak velem, hogy miért nem regisztrálom ott helyben, ha pedig itthon lennék egy külföldi rendszámmal, itt packáznának velem.

  Teljesen jogszerű csak akkor lennék, akkor zárhatnám ki a hatóságok packázását, ha lenne egy magyar és lenne egy külföldi rendszámú autóm, és a határon mindig átülnék a másikba.

  Na, így legyél jogkövető...

 • 2011.09.05 09:17:15PomPom

  akira2: Total ertem a helyzeted, en is ilyen cipoben jarok. Kicsit pontositanek.
  2 eu:s orszagban is van allando cimem, de csak a kulfoldi a szokasos tartozkodasi helyem, ahol >=183 napot vagyok. Ott is dolgozom. TB-ileg is ott vagyok biztositva.
  Namarmost, miutan itthon magyar allampolgarkent a magyar igazolvanyaimat kell a rendornek megmutatnom, hogy a pitliben gyozzem meg ot hogy az en kulfoldi autom jogszeruen az enyem es jogszeruen hasznalom itthon amikor hazajovok vele szabadsagra! Mert ugyebar azt mar hiaba mondom hogy kulfoldon van a szokasos tartozkodasi helyem, mert azt mar nem hiszi el. Egyatalan hogyan lehetek turista a sajat hazamban az uj jogszabalyok szerint??????? Erre mit mond a vamszakerto ur??
  Mellesleg megkerdeznem hogy nem kellene tiltakozni az eu-nal a szerintem jogellenes magyar szabalyozas miatt?

 • 2011.09.05 09:45:00bodocsroland

  PomPom:

  Nem kell túl dramatizálni a dolgot!

  Egy érvényes Osztrák vagy Német TB-kártyát és egy munkáltatóit megmutatsz a rendőrnek és kész.

 • 2011.09.05 10:04:21PomPom

  Roland:
  Nincs tuldramatizalva, csak egy turista megha magyar is nem szokott munkaszerzodest cipelni magaval. Nyilvan van EU-s TB kartyam, nade a rendor mit kezd - ha egyatalan nalam van - egy kulfoldiul irodott munkaszerzodessel? Es mi van ha eppen munkanelkuli vagyok? Erted milyen keptelen ez a szabalyozas?

 • 2011.09.05 11:54:38bodocsroland

  PomPom:

  Értem én,de ez VAN!

  Akkor mondom az én történetem. A feleségem félig osztrák állampolgár!!!! de én egy rendőr javaslatára a saját osztrák rendszámú autónkról "mivel a feleségem nevén van" írnom kellet egy kölcsönadási 30 napnál nem régebbi szerződést, amit 30 naponta újra kell írnom , hogy a rendőr még véletlenül se tudjon baszogtatni! Ez ám a kemény érted családon belül! Ja és Sopronban lakom ergó majdnem minden nap elhagyom az országot.

 • 2011.09.05 12:06:28PomPom

  Igen, ez van, ezert kerdeztem a vamszakertot, hogy mit szol hozza, de lehet hogy o se tud semmit hozzatenni. Tiszta orultek haza!

 • 2011.09.06 16:16:21Gitta82

  Hali.
  Én azután szeretnék érdeklődni,hogy ha veszek egy osztrák papíros autót mi a teendő,hogy magyar papírja legyen és mennyibe kerül kb?
  Segítséget előre is köszönöm.

 

KeresésKeresés

IndapassIndapass

▴hirdetés