Gyúrok én, vaze, de minek?

2009.12.21. 06:07

Adatlap Ford Kuga Titanium 2.5 T automata - 2009

  • 2500 cm3-es,soros 5 hengeres benzines
  • 200 LE @ rpm
  • 320 Nm @ rpm
  • 5 seb. automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    8.8 másodperc
  • Végsebesség:
    205 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    10.3 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    14.6 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    7.8 l/100km
  • 9 124 000 Ft

Nem mindennapi izgalmakat kínál a Kuga 2.5 T. Öt henger, kétszáz lóerő, haldexes összkerékhajtás. De vajon mennyire illik a nagy teljesítmény egy ilyen női autóhoz?

Ha megkérdezek valakit, tudja-e, pontosan mekkora a Kuga, X5, vagy inkább X3 méretű, mindenki séróból válaszol: naná, hogy X3. Pedig nem. A kérdés persze becsapós, a jó választ ugyanis nem tartalmazza, hiszen a Kuga az X3-nál is kisebb, nagyjából akkora csupán, mint az X1-es, vagy mondjuk a VW Tiguan.

Nevezhetjük crossovernek, SUV-nek, hobbiterepjárónak, szabadidőautónak, a lényegen mit sem változtat. Csak rá kell nézni, mindenki azonnal láthatja, miféle jószág a Kuga. Emelt has, összkerékhajtás, magas üléspozíció jellemzi, és persze szépség mindenekfelett. Ha nem is ez a kategória legelegánsabb darabja, mindenképpen a legcsinosabbak közé tartozik. Az összevissza élezett, hajtogatott, domborított motorháztető nagyon hatásos, szépek a markáns sárvédőívek és a hátsó traktus is jópofa a két nagy kipufogóval meg a fura alakú lámpákkal. Kár, hogy az illesztések nem mindenhol tökéletesek.

A kocsi utastere első ránézésre nagyon tetszetős, a másodikra azonban már inkább vásári. Túl sok a csillivilli, a nagy igyekezetben túldíszítették a műszerfalat, de, ami nagyobb baj, a tesztautóban máris karcosak a műanyagok, pedig még nem ment összesen 20 000 kilométert. A Kuga műanyagjai sajnos csak közepes minőségűek, igaz, ezt jól ellensúlyozza a kiváló bőrkormány és a kényelmes bőrülések. A helykínálat elöl-hátul bőséges, tárolórekeszben sincs hiány, a 410/1405 literes csomagtér is tágas.

A motor gombnyomásra indul. Hosszú ideje rájöttem, a légkondi után a kulcs nélküli nyitás-indítás a kedvenc extrám, remélem, hamarosan örökre elfelejthetjük a kulcsot. Rengeteg időt és energiát spórol az ember azzal, hogy zsebben kotorászás helyett egyszerűen csak odalép a kocsiajtóhoz, meghúzza a kilincset, belehuppan az ülésbe és már indít is. Esőben, hóban, fagyban, vagy csomagokkal megpakolva a rendszer előnyei hatványozódnak.

Kettő másodperc telt el tehát mindössze az ajtónyitás óta, mégis brummog a motor. A soros öthengeres turbó 2,5-öst az elején csak Volvókba szerelték be, aztán megjelent a Fordnál is; ez van a Focus ST-ben és az RS-ben is, előbbiben 225, utóbbiban 305 lóerő a teljesítménye. A Kugánál nyilván kevésbé számít a gyorsulás, mint az előbb említett két kocsinál, annál fontosabb viszont a fogyasztás, nem is csoda, hogy az öthengerest visszavették 200 lóerősre.

Népítélet - Ford Kuga