Japán autó Koreából

Megvolt: Kia Ceed Sw 1.6 D

2013.01.01. 06:28

Vonalait megszokta a szem, a kombi tizenkilenc centivel hosszabb az ötajtósnál: 431 és 450 cm. Kívülről csak a C oszlop ablakának eltérő formája adja, hogy kombi, amúgy ötajtós is lehetne. Sajnos eltűnt az elődnél meglévő formai geg, az Citroën AMI6-ra hasonlító, fordítva állónak mutatott oszlop. Viszont a szín hálás, ez a tipikusan sosekoszos dohánybarna.

Szóval formailag rendben van, öröm a szemnek, harmonikus. Hely is van benne bőven, az egyik első dolog volt, amit felmondtam a diktafonra, hogy hatalmas a könyék és a térdhely, és nem csak ahhoz képest, hogy kompakt, hanem általában. Az ülése nekem pont megfelelt kényelmi szempontból, és mivel nincs nyár, nem tudom megmondani, hogy izzasztó-e vagy csak érzetre az, mindenesetre, felszereltségi szinttől és hangulattól függően vehetjük világos vagy sötét kárpittal, feketében, szürkében, barnában és bézsben, akár bőrből. Az ajtókárpitok és a kilincsek-kapaszkodók színe is változhat, de tudják, ez mit jelent? Felfelé szivárgást a prémium érzetbe. A kasszánál is.

Fél év után is egyből beugrott az a kellemes, hazaérkeztem érzés, ami a Cee'd-ben vár. Az anyagok, a működési minőségérzet, ahogy nyílnak és csukódnak a dolgok, egy 2007-es Ceratóhoz képest is óriási ugrást jelent, meg úgy általában is kiemelkedik a kommerszből. Vagy csak a kommersz jött feljebb? Bármi, amihez nyúlunk jó tapintású, szép textúrájú és nem büdös. Nem egy Audi, oké, de ha egy Audit csak a belső burkolatok minősége fog megkülönböztetni egy Kiától, nem lesz két-háromszoros árszorzó sem. Ami nagyon nem oké viszont odabent, az a hifi, annyira puffog, hogy már nem tudtam mit lecsavarni róla. Akárhogy is tekertem: puffog.

Elég hamar befűt viszont, ahhoz képest is, hogy dízel, meg úgy általában is, de a ventilátor eléggé hangos kettes fokozattól, hallgassa meg, ha nem szereti a monoton zajt. De mondjuk ez kortünet, mert annyit tekereg a levegő a műszerfalban a rostélyig, hogy elfáradna mire beér, ezért eszement erősen kell fújni, hogy legyen légvonat, az erős fújás pediglen hangos. Hol van már a kibillenthető elefántfül vagy szélvédő?

A zajokról jut eszembe, hogy a futóműzaja nem erős, a szélzaj se különösebben, a motorból jön be némi kellemes brummogás, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a mellettünk lévő szél- és futóműzaja jobban behallatszik a sajátunknál. Életemben ez az első autó, miben ezt tapasztalom.

Tök jól megy ezzel az egyhatos, 128 lovas dízellel, nem úgy, ahogy az egynégyes benzinessel, de ez érthető, hisz ennek a motornak a nyomatéka csaknem kétszer annyi: 137 Nm vs. 260 Nm. Oké, tudom, hogy máshová van áttételezve a dízel, de a 12,8 (1.4 benzin) mp és 10,9 (1.6 D) mp-es százra gyorsulás egy másik dimenzió.  Ez az ajánlott motor hozzá, azzal, hogy nagyjából 1800 és 2800 fordulat között használható, alatta meg van fulladva, felette meg van fullasztva. Ilyen az Euro5 rosszabbik felén az élet, szokják meg, mert a normák szigorodásával ez még ilyenebb lesz, amúgy 110 grammot ereget kilométerenként. Startstop ebben nem volt, és nekem hiányzott, de biztosan kiszámolták, hogy jobb, ha a tesztautóban nincs, csak az árlistában.

Tehát 2800 felett nem érdemes nyomni, inkább el kell váltani, és akkor megint jön a területiképviselői értelemben vett tolás. Szerencsére ez hatodik fokozatban már kívül esik a jogosítványmegtartási szándékon, így nem igényli a hetediket. Száznál 2000 alatt forog. Hatodikban. Azzal a váltóval, ami ebben a fronthajtású mezőnyben eléggé jónak számít, kapcsolási érzetben és a fokozatok kiosztásában is. Az automatát is szerettük, amikor itt járt, de azzal sokat evett. Kézivel valamivel kevesebbet annál, de a hét liter alá nem tudtam bemenni vele, jóllehet az idő javarészét rakparti andalgással töltöttem, alapjáraton hatosban.

Az EX felszereltséggel érkezett, ez a Kia legmagasabbja, a 4,95 milliós árra a metálfény és a P1 csomag jön rá, 105 és 220 ezerért. A P1-ben van kihangosító, állítható erejű szervó, ködlámpa és sebességhatárolós tempomat. Az extralistát böngészve a nagynavi 450 ezres felára túlzó, ebből inkább vennék bele automatát, a maradékot meg egy másik szett kerékre költeném. Pénzért minden van: ledlámpa, Bi-Xenon, okos ablaktörlő, tetőablak, villanykézifék, visszagurulásgátló, memóriás bőrülés, automata lámpa, startstop. Egész komoly cuccot lehet csinálni a Cee'd-ből a kitartó ikszelgetéssel.