A BMW amit megérdemelsz

Nemzetközi bemutató: BMW 3GT - 2013.

2013.03.25. 06:40 Módosítva: 2013.03.25. 07:09

A Ray-Ban valódi. Ez már a harmadik. Az elsőt tizennégy évesen kaptad. Néhány igazodási pontra egy férfinak is szüksége van az életben, mondta apád. A tárgyaink nem minősítenek, de alapjaiban határozzák meg a mindennapjainkat. A szükséges nem egyenlő az elégségessel, a minőségre mindig érdemes áldozni. Te hajlandó is vagy erre.

Tizenhét évesen már vezettél. Apád bízott benned, ezért semmi nem látszott az arcán, amikor néhányszor lefullasztottad az 528-ast. Egy idő után ez a bizalom beépült az összes gesztusodba és döntésedbe. Ez látszott rajtad az iskolában, az utcán, az államvizsgán és az állásinterjún is. Most, két napszemüveggel később is bombabiztosan döntesz: veszel egy saját BMW-t. Harmincöt vagy, a hot hatch-eket bazári látványosságnak tartod, az erő mit sem ér, ha nem társul hozzá stílus. Az állásaidat nem te keresed, téged keresnek, és megszoktad, hogy te vagy a kedves ügyfél, akinek a gyár köszöni, hogy megtisztelte bizalmával.

A hármast éppen neked találták ki. Döntésed otthon nem vitatéma, hanem tényközlés. Életed nője tökéletesen ismer, a vétó lehetősége eszébe sem jut. Cserébe számolsz a közös szempontjaitokkal. Kell a tér a gyerekeknek, így a szűkős szedánt gyorsan elveted, viszont a kombin töröd a fejed. Megnézed a méreteket, az is szűk. Öt perc alatt állítod át a konfigurátort az új ötajtósra, a 3GT-re. Az húsz centivel hosszabb, a tengelytávja pedig tizeneggyel. Apád vállon vereget. Nem csak követed, de bátran meg is haladod a hagyományokat. Hisz a meghaladás is hagyomány. Ő most egy hetest használ. Így mondja mindenkinek, hogy használ, mert senki nem gondolja, hogy nem az övé.

A hatalmas hajó sokkal csendesebb menet közben, mint akármelyik hármas, de érzésre hátul nem nagyobb benne a lábtér, mint a Gran Turismóban. A te BMW-dben nem csak hét centivel több a lábtér, mint az egyszerű 3-asban, de még a plafon is magasabb. Kívülről persze csak az látszik, hogy minden befér, de mégsem holmi egyterű. Ezt a feladatot is hozzád méltó módon oldottad meg.

A csomagtér harmincöt literrel nagyobb, mint az aktuális Touringé, ráadásul üléshajtogatás nélkül. Az ennél nagyobb tárgyakat soha nem te pakolod, hanem neked pakolják, teherautóra. Ez elv. Persze jó tudni, hogy a lehetőség másfél köbméteren túl terjed. Nem csak az üléstámlák dőlésszöge változtatható, de akár a teljes támlasor előredönthető. Biztos döntögeti is majd a második tulajdonos. A csomagtérajtót halk villanymotor mozgatja, a gombot a feleséged is eléri.

Pótkerék? Ugyan, hol van az már. Az abroncsok defektmentesek, a futómű feszes, de ilyennek kell lennie, ez a biztonságos. Hogy néha megráz mind a négyeteket? Az átkozott aszfalhibák. Viszont mindig az úton maradsz és nem zörög semmi. Választhattad volna a világos belterű Luxury Line-t, de neked a Sport kellett. Abban van egy kis sportautó, és az oldalán ott az M.